Preuzmi Maturang aplikaciju
   


Prijemni ispit i uslovi za upis - Elektronski fakultet

Konkursni rokovi za upis u školskoj 2022/2023 godini će biti objavljeni na ovoj stranici pošto se zvanično objave na sajtu Ministarstva prosvete i sajtovima visokoškolskih ustanova.

Elektronski fakultet Niš

Pripremna nastava iz Matematike za polaganje prijemnog ispita

Pripremna nastava iz Matematike za polaganje prijemnog ispita za upis na osnovne akademske studije školske 2022/2023. godine na Elektronskom fakultetu u Nišu organizovaće se u periodu od 13.06.2022. do 24.06.2022. godine preko MS Teams platforme na sledeći način:

Snimljeni video materijali su postavljeni na YouTube kanalu Elektronskog fakulteta, raspoređeni po danima (link je dostupan na MS Teams-u).

Svakog dana u terminu od 12:00 do 13:30 biće organizovan sastanak za konsultacije uživo (preko MS Teams-a) o temi koja je predviđena za taj dan.

Pripremna nastava je besplatna.

Prijava za pripremnu nastavu je obavezna i može se izvršiti popunjavanjem podataka koji se nalaze ovde u periodu do 10.06.2022. godine.

Elektronska prijava kandidata za upis

Svi kandidati za upis na Osnovne akademske studije moraju pre predaje dokumenata na Konkurs za upis da kreiraju nalog na sajtu fakuteta i unesu svoje osnovne podatke. Da biste popunili elektronsku prijavu, potrebno je da napravite nalog koristeći adresu svoje e-pošte.

Ova procedura je obavezna, olakšava proces prijave kandidata i smanjuje šansu da dođe do greške prilikom upisa. Za sve kandidate za upis koji ne unesu svoje podatke biće obezbeđeno prijavno mesto sa računarom, gde će neposredno pre prijave za upis moći da obave registraciju i popune svoje podatke.

Važno: Kandidati koji su se prijavljivali u prvom upisnom roku školske 2021/22. godine moraju da prođu kroz sve korake elektronske prijave od početka (registracija, aktivacija, popunjavanje prijave i podnošenje dokumentacije elektronskim putem).

Otkrij budućnost

Elektronski fakultet iz Niša već preko 60 godina predstavlja vrhunsku obrazovnu i naučnoistraživačku organizaciju i instituciju od društvenog interesa koja uspešno prati razvoj elektrotehnike i informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ove školske godine upisujemo čak 540 studenata, od toga 480 onih čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije i 60 samofinansirajućih studenata. Jedini uslov da nam se pridružite jeste dobro odrađen prijemni ispit iz matematike i dovoljan broj bodova iz škole u ukupnom zbiru.

Kada student upiše naš fakultet, na studijskom programu Elektrotehnika i računarstvo, primenom visoko postavljenih standarda kvaliteta nastave, priznatim u zemlji i inostranstvu, obrazovaće se za profesiju inženjera elektrotehnike i računarstva, u skladu sa potrebama privrede, ekonomije i društva u celini. Po završetku studija student dobija zvanje diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva.

Važno je istaći da su inženjeri elektrotehnike i računarstva veoma traženi na tržištu rada, te nije redak slučaj da naši studenti i pre diplomiranja započnu svoju profesionalnu karijeru. Mnoge kompanije sa kojima Elektronski fakultet uspešno sarađuje imaju stalno otvorene konkurse za inženjere elektrotehnike i računarstva, a dobri studenti dobijaju preporuke profesora za rad u firmama. Takođe, sve veći broj kompanija našim studentima nudi stipendije i plaćene stručne prakse. Najbolji studenti imaju i tu mogućnost da nastave svoje usavršavanje i da se bave naučnim radom na našem fakultetu.

Elektronski fakultet je vodeći u realizaciji projekata Evropske unije u okviru studentske mobilnosti. Značajan broj naših studenata jedan semestar ili celu školsku godinu provodi na nekom od prestižnih evropskih univerziteta, što za njih predstavlja neprocenjivo međunarodno iskustvo. Takođe, veliki broj studenata iz inostranstva semestar ili čitavu godinu provede na našem fakultetu. Tu su i studentske stručne ekskurzije, posete sajmovima tehnike u zemlji i inostranstvu, posete privrednim subjektima, drugim fakultetima i institutima.

Kao što se iz svega navedenog može videti, studiranje na Elektronskom fakultetu otvara zaista niz novih mogućnosti, jer se samo dobrim radom rađaju nove ideje, uspeh zavisi isključivo od truda i zalaganja, a oni koji sanjaju velike stvari zasigurno mogu ostvariti najviše ciljeve i obezbediti sebi svetlu budućnost. Mi smo tu da vas podržimo!

Sve što treba da znate o upisu na jednom mestu

Sve informacije o uslovima upisa, pripremnoj nastavi, registraciji na sajt, polaganju prijemnog ispita, možete naći ovde. Kliknite na naslov ispod za kompletni prikaz.

Opšte informacije o upisu na osnovne akademske studije

OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE obuhvataju studijski program ELEKTROTEHNIKA I RAČUNARSTVO sa modulima:

  • Elektroenergetika (EEN);
  • Elektronske komponente i mikrosistemi (EKM);
  • Elektronika (ELK) sa podmodulima (od četvrtog semestra): Elektronska kola i embeded sistemi (EKES) i Multimedijalne tehnologije (EMT);
  • Računarstvo i informatika (RII);
  • Komunikacije i informacione tehnologije (KIT) sa podmodulima (od petog semestra): Komunikacije i obrada informacija (KIK) i Sistemsko inženjerstvo i radio-komunikacije (KSI) i
  • Upravljanje sistemima (UPS).

Prva godina OAS na Elektronskom fakultetu u Nišu je zajednička za sve module. Listu svih predmeta iz prve godine po semestrima (prvi i drugi semestar) imate na strani o Osnovnim akademskim studijama.

Nastava po modulima počinje od druge godine studija, tj. od trećeg semestra.

Za upis u I godinu osnovnih akademskih mogu se prijaviti lica koja imaju srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju.

Svi kandidati koji konkurišu za upis u I godinu osnovnih akademskih studija polažu prijemni ispit iz matematike.

Zbirka zadataka iz matematike

Za uspešno polaganje prijemnog ispita iz matematike preporučujemo nabavku literature "Matematika - Kompleti zadataka za prijemni ispit" i pohađanje pripremne nastave

Zbirku zadataka za prijemni iz matematike možete preuzeti ovde.

Elektronska prijava

Svi kandidati za upis na osnovne akademske studije moraju pre predaje dokumenata na Konkurs za upis da kreiraju nalog na sajtu fakulteta i popune elektronsku prijavu. Da biste popunili elektronsku prijavu, potrebno je da napravite nalog koristeći adresu svoje e-pošte.

Ova procedura je obavezna, olakšava proces prijave kandidata i smanjuje šansu da dođe do greške prilikom upisa.

Za sve kandidate za upis koji ne unesu svoje podatke biće obezbeđeno prijavno mesto sa računarom, gde će neposredno pre prijave za upis moći da obave registraciju i popune svoje podatke.




Vesti o studiranju





Saveti za polaganje prijemnog