Preuzmi Maturang aplikaciju
Studentski domovi

 • Međunarodni Kampus Univerziteta EDUCONS

 • Studentski dom Slobodan Bajić Dr Sime Miloševića br. 10

 • Studentski dom Veljko Vlahović Dr Sime Miloševića br. 8; 21000 Novi Sad

 • Studentski dom Feješ Klara Alekse Šantica broj 4, 21000 Novi Sad

 • Studentski dom 23. oktobar (Cesarec) Danila Kiša broj 29, 21000 Novi Sad

 • Studentski dom Živojin Ćulum (Novi dom A) Despota Stefana broj 5, 21000 Novi Sad

 • Studentski dom Despota Stefana broj 7, 21000 Novi Sad

 • Studentski dom Sajmište Slobodana Bajića br. 17

 • Studentski dom Nikola Tesla Bulevar Despota Stefana 7a

Studentski restorani - menze

 • Restoran - Mihajla Pupina (Bulevar) 19 Bulevar Mihajla Pupina 20

 • Restoran - Mala menza , Valtera Perića 5 Valtera Perića 5

 • Restoran - Velika menza , Sime Miloševica 4 Sime Miloševica 4

Opšte informacije - Fakultet tehničkih nauka - Novi Sad

FTN - Fakultet tehničkih nauka

 

Ako ste odlučni na putu ostvarivanja svojih ciljeva i kreiranja lepše budućnosti, ako želite da stičete korisna i primenjiva znanja savremenim metodama i načinima rada povezujući tradiciju i inovaciju, akademsku snagu i intelektualnu radoznalost, ako ste spremni da se suočavate sa izazovima i da se razlikujete od drugih u izgrađivanju sopstvenog identiteta, onda je Fakultet tehničkih nauka pravi izbor za vas!

 

 

O fakultetu

 

Fakultet tehničkih nauka (FTN) sa tradicijom dugom 55 godina, jedan je od najsavremenije organizovanih visokoobrazovnih institucija u regionu poznat i priznat u celom svetu. Inženjeri obrazovani na ovom Fakultetu, rade i postižu zapažene rezultate u svakoj firmi koja ima bilo kakve veze sa tehnologijom, proizvodnjom, obrazovanjem ili uslugama. Među zanimanjima za koja se kadrovi u našoj zemlji obrazuju, tehnika je i dalje najtraženija.

Fakultet tehničkih nauka je u 2007. godini akreditovan za obavljanje naučne delatnosti, a maja 2008. godine, među prvima u Srbiji akreditovan je i kao visokoškolska ustanova za obavljanje nastavne delatnosti na 45 studijskih programa.

Danas je na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) akreditovano ukupno 90 studijskih programa svih nivoa studija.

Od 2006. godine i master diploma se izdaje na srpskom i engleskom jeziku što je u velikoj meri olakšalo prohodnost i zapošljavanje naših studenata u Evropi i svetu. 

Prvi je na ovim prostorima, 2004. godine, pre potpisivanja Bolonjske deklaracije, počeo sa izdavanjem dodatka diplomi koji je nakon toga usvojen kao model za izdavanje na Univerzitetu u Novom Sadu, a na preporuku Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije i na ostalim Univerzitetima u zemlji.

Stalne inovacije nastavnog procesa imaju za rezultat visoku spremnost naših inženjera za rešavanje konkretnih poslovnih problema. Fakultet je prvi u bivšoj Jugoslaviji, 2000. godine sertifikovao sistem kvaliteta prema međunarodnim standardima ISO 9001: 2000 kod Saveznog zavoda za standardizaciju i kod Međunarodne sertifikacione organizacije RWTÜV iz Esena.

Danas, jedini u zemlji i regionu poseduje integrisani sistem menadžmenta, što podrazumeva pored pomenutog i standarde ISO 14001 i ISO 18001.

Ključne reči za budućnost su:

Kvalitet

Efikasnost i 

Multidisciplinarnost u svim procesima i u svim delovima fakulteta.

U skladu sa onim što se ovde uči, sa brojnim mogućnostima i visokim procentom uspešnih, koji su u profesionalni život krenuli upravo odavde, vizija FTN-a glasi:

“Visoko mesto u društvu najboljih”

Detaljnije o Fakultetu tehničkih nauka

 

 

 

Nastavna delatnost

 

Nastavna delatnost visokog obrazovanja ostvaruje se kroz akademske i strukovne studije na osnovu akreditovanih studijskih programa za sticanje visokog obrazovanja prema trostepenom modelu.

Akademske studije se organizuju kao:

 • Osnovne akademske studije (studije prvog stepena) – traju četiri godine (vrede najmanje 240 bodova). Završetkom osnovnih akedemskih studija stiče se zvanje diplomiranog inženjera odgovarajuće oblasti.
 • Master akademske studije (studije drugog stepena) - u zavisnosti od studijskog programa traju od jedne do dve godine i vrede od 60 do 120 ESPB bodova. Završetkom master studija stiče se zvanje master inženjera date oblasti.
 • Specijalističke akademske studije (studije drugog stepena) – traju jednu ili jednu i po godinu i vrede od 60 do 90 ESPB bodova. Završetkom specijalističkih akademskih studija studija stiče se zvanje specijalista inženjer odgovarajuće oblasti.
 • Doktorske akademske studije (studije trećeg stepena) - traju tri godine i vrede najmanje 180 ESPB bodova. Završetkom Doktorskih studija stiče se zvanje doktora nauka ili doktor umetnosti date oblasti.

Strukovne studije se organizuju kao:

 • Osnovne strukovne studije (studije prvog stepena) - traju tri godine i vrede najmanje 180 ESPB bodova. Završetkom osnovnih strukovnih studija stiče se zvanje strukovni inženjer date oblasti.
 • Specijalističke strukovne studije (studije drugog stepena) – traju jednu ili dve godine i vrede najmanje 60 do 120 ESPB bodova. Završetkom specijalističkih studija stiče se zvanje specijalista strukovni inženjer date oblasti.
 • Međunarodne praktično orjentisane master studije (studije drugog stepena) - Master of Business Administration – MBA: traju dve godine i vrede najmanje 120 ESPB bodova. Završetkom MBA studija stiče se zvanje specijalista strukovni inženjer menadžmenta.

 

 

Servisi za maturante

 

Ukoliko imate nedoumica u vezi sa upisom na FTN, stojimo na raspolaganju za vaša pitanja putem sledećih servisa:

ico02.jpg ico03.jpg ico04.jpg

 

 

 

Korisne informacije

 

Radni kalendar, raspored časova i raspored termina ispita i konsultacija dostupni su na internet stranici Fakulteta.

Detaljnije informacije o pružanju usluge biblioteke i izdavačkoj delatnosti mogu se pronaći ovde.

Podaci o naučnoistraživačkoj delatnosti, međunarodnoj saradnji mogu se pronaći na internet stranici Fakulteta.

 

Dragi maturanti, budući studenti i kolege,

vidimo se na Fakultetu tehničkih nauka!
 

FTN - Fakultet tehničkih nauka

 

FTN - Fakultet tehničkih nauka

 

FTN - Fakultet tehničkih nauka

 
Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog