Preuzmi Maturang aplikaciju
   


Prijemni ispit i uslovi za upis na Fakultet za umetnost i dizajn

Konkursni rokovi za upis u školskoj 2020/2021 godini će biti objavljeni na ovoj stranici pošto se zvanično objave na sajtu Ministarstva prosvete i sajtovima visokoškolskih ustanova.

Pravo da konkurišu na prvu godinu osnovnih akademskih studija imaju kandidati koji su stekli srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju.

Kandidati koji nemaju završeno srednje obrazovanje polažu dopunski ispit iz predmeta Srpski jezik i književnost i Istorija.

Svi kandidati koji podnose prijavu na konkurs za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija polažu Prijemni ispit i podnose mapu radova.

 

Prijemni ispit

Prijemni ispit za upis studenata u prvu godinu osnovnih akademskih studija na Fakultetu za umetnost i dizajn, sastoji se od Ispita za proveru sklonosti i sposobnosti, koji obuhvata sledeće oblasti:

  • Crtanje (Ispit obuhvata crtanje figure prema modelu, na formatu 70x50cm, u tehnici ugljen, grafitna olovka, suvi pastel i sl. Vreme za rad je četiri sata). Na ovom delu ispita može se ostvariti najviše 15 poena.
  • Slikanje (Ispit obuhvata slikanje mrtve prirode, na formatu 70x50cm, u tehnici tempera, gvaš, akvarel. Vreme za rad je četiri sata). Na ovom delu ispita može se ostvariti najviše 15 poena.
  • Test iz istorije umetnosti, opšte kulture i informisanosti (test je otvoreno-zatvorenog tipa i sastoji se od izbora pitanja iz ponuđenog materijala za pripremu ovog dela ispita). Na ovom delu ispita može se ostvariti najviše 10 poena.
  • Ispit sklonosti i sposobnosti iz uže struke za koju se konkuriše. Ispit obuhvata:
    1. Idejni projekat iz uže oblasti za koju se konkuriše (Vreme za rad je četiri sata). Na ovom delu ispita može se ostvariti najviše 20 poena.
    2. Razgovor sa Komisijom prema modulima, rešavanje zadatka iz uže oblasti, ocena podnete mape radova. Na ovom delu ispita može se ostvariti najviše 20 poena.

 

Bliži uslovi upisa utvrđeni su Pravilnikom o upisu studenata na Fakultetu za umetnost i dizajn.

Godišnja školarina na Fakultetu za umetnost i dizajn iznosi 2500 eura u dinarskoj protivvrednosti i plaća se u 10 mesečnih rata.

Bliže informacije o prijemnom ispitu i uslovima upisa mogu se dobiti u studentskoj službi fakulteta – Fakultet za umetnost i dizajn, Bulevar umetnosti 29, Novi Beograd, ili na telefon: 011/ 260 18 69  i  011/ 260 34 61


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: