Preuzmi Maturang aplikaciju
   


Iskustva sa polaganja prijemnog

Iskustva je obično davao veći broj prošlogodišnjih brucoša, tako da su njihovi saveti navedeni pod tačkicama, ispod svakog pitanja. Većinom iskustva prikazuju subjektivna mišljenja i procene prošlogodišnjih brucoša i Infostud ne može da garantuje za njihovu tačnost.


Srpski jezik i književnost


Koliko je bilo pitanja na testu i kakav je bio test?
 • Što se tiče gramatike, bilo je 30 pitanja. Test nije bio toliko težak, ali nije ni bio lak. Uglavnom su se provlačila pitanja vezana za Vuka Karadžića i Đuru Daničića, zatim vrste reči, naporedni odnosi, rod, broj i padež imenica, zatim pitanja vezana za prepoznavanje pravopisnih grešaka u rečenici... Bilo je, kako pitanja koja se dopunjuju, odnosno daju se konkretni odgovori, tako i pitanja na zaokruživanje. Književnost je, po meni, bila teža. Dobijate na prijemnom jedan list. Sa jedne strane vam je data pesma i ispod nje 5 pitanja a sa druge strane su vam ispisane 6 teme. Na vama je da li ćete prvo da radite analizu pesme ili ćete da pišete esej na odabranu temu.

 • Imalo je dosta dvosmislenih pitanja. Neka su pitanja bila na prvi pogled vrlo laka, logički lako rešiva, ali nakon razmišljanja, ispravan odgovor je sasvim suprotan od onog za koji si se odlučio na početku.

 • Test iz gramatike imao je 30 pitanja koja nisu bila teska ( za one koji su se spremali ) i koristili gramatike i radili testove.Nema nista van skolskog programa,samo treba dobro "prostudirati" testove,cak ima dosta slicnih pitanja,samo drugacije formulisanih,nekad i istih kao i pretprosle ili neke ranije godine. Sto se tice knjizevnosti,imate analizu pesme i obradu teme iz gradiva.Ove godine,bila je pesma "Sumatra" Milosa Crnjanskog i bilo je 6 tema za esej (videcete vec u informatoru).

Opiši nam atmosferu na prijemnom ispitu
 • Atmosfera na prijemnom je bila i više nego dobra. Nervoza i trema nestaju po čim dobijete test ispred sebe. Tada vam je jedino bitno da sve uradite kako treba i razmišljate samo o pitanjima, tj. odgovorima da data pitanja. Što se tiče profesora, bili su fenomenalni. Izašli su u susret svakom od kandidata, odgovarali su na postavljena pitanja i bili su otvoreni za svaki vid saradnje. Prepisavanja nije bilo, jer smo svi mi došli spremni na prijemni i sa saznanjem da, ukoliko prepisujemo, možemo biti diskvalifiovani.

 • Dežurni profesori su ok,nas su bodrili,govorili nam da se ne plašimo,da svakako ne znaju svi odgovor na sva pitanja,tako da je atmosfera bila bas prijatna i opustena.Nemojte pokusavati da prepisujete jer rizikujete da budete diskvalifikovani i isterani,a to je bezveze kad se spremate toliko dugo.A ako ste se spremali,zaista nema ni potrebe za prepisivanjem.Pitanja nisu toliko teska. Treme uvek ima,ali kad se pocne sa izradom testa,zaboravi se na to i automatski nestaje :)

 • Kada sam sela i uzela test u ruke, nervoza je prestala. Dežurni profesori su bili korektni i profesionalni, prepisivanja nije bilo, ali upozoravanja jeste.

Šta bi još poručio/la onima koji ce sledeće godine da polažu prijemni?
 • Koncetracija je ključ svega. Mnogo znači ukoliko imate predznanje iz srednje škole. Sve ide lakše. Bez treme samo.

 • Pre svega,da se dobro pripreme i budu sigurni u svoje znanje.I naravno,da veruju u sebe,ne brzaju i ne paniče,već dobro razmisle pre nego odgovore na pitanja! :) Želim vam svu sreću!

 • Preporučila bih im da što pre počnu sa spremanjem prijemnog ispita, jer ovaj smer ima možda najteži prijemni od bilo kog drugog fakulteta ili smera na istom. Bitno je da se posvete tome, da se tih par meseci odreknu izlazaka, druženja, bespotrebnog sedenja za kompjuterom, i da, umesto toga čitaju knjige, naravno, one iz literature, da obrate pažnju na one napomene koje se nalaze u Gramatici, da budu uporni i istrajni u spremanju prijemnog ispita jer će im se to na kraju i te kako isplatiti! Srećno!

Koji savet bi dao/la drugima - kako da se najbolje spreme za prijemni?
 • Najbolje je da se spremaju nekoliko meseci pred prijemni. Mislim da je najbolje vreme negde posle zimskog raspusta. Jer dosta je knjiga kojih treba pročitati, mnogo gradiva koje treba obnoviti, naučiti... Moj savet je, onima koji žele da upišu ovaj smer, da krenu sa pripremama na vreme, da pročitaju sva dela koja nisu jer će to dosta da im pomogne na prijemnom, kada ispred sebe dobiju 6 tema iz književnosti i kada shvate da su im ta dela već poznata. Što se tiče pesama, neka ih pročitaju opet, neka pročitaju analize iz Interpretacija, a onda neka uzmu papir i olovku u ruke, otvore Čitanku i probaju sami da analiziraju pesmu. Dobro je znati za svakog pesnika kom književnom, književno-istorijskom pravcu pripada jer se to pitanje provlači svih ovih godina. Što se gramatike tiče, žuta Gramatika je Biblija. Pređite je celu i neće biti problema. :)

 • Obavezno posetite fakultet nekoliko meseci ranije i uzmite informator! On vam moze dosta pomoci i mnogo je lakse raditi testove,nego da ucite svaku lekciju iz gramatike za srednju skolu,to je prilicno komplikovano. Ako nesto ne razumete,bolje je da idete u skoli na dodatnu nastavu ili neke privatne casove nego da sami pokusavate da skontate iz gramatike,ipak je efikasnije kad vam profesor objašnjava i,iz mog iskustva,bolje se zapamti tako.

 • Odvojiti svakog dana po par sati i eto uspeha.

Kako si se spremao/la za prijemni?
 • Pripremala sam se sama i u srednjoj školi.

 • Za prijemni sam se uglavnom pripremala samostalno. Ukoliko sam imala nekih nejasnoća vezanih za gramatiku ili književnost, obratila bih se prof. Srpskog jezika. Koristila sam razne literature, kako Čitanke za sve četiri godine, tako i Interpretacije, Gramatike (žuta je najbolja), Pravopis Srpskog jezika... Sva literatura toji u informatoru koji dobijate na fakultetu, tako da neće biti problema što se tiče toga šta da spremate i odakle da učite.

 • Spremala sam se sama,kotisteci gramatiku,a tri meseca pred prijemni isla sam na casove samo za ono sto mi nije jasno ili ne razumem bas najbolje kako bih bila potpuno sigurna.
Koliko je trajao ispit i da li je to bilo dovoljno vremena?
 • Test iz gramatike radi se sat vremena ( ukoliko ima 30 pitanja) a 45 minuta ( ako ima 20 pitanja). Ove godine bilo je 30. I sasvim je dovoljno vremena ukoliko ste se spremali. Sto se knjizevnosti tice,za pisanje eseja i analizu pesme,na raspolaganju vam je dva sata. Iskreno,nije bas dovoljno i mora malo brze da se radi. Jer i esej i pesma zahtevaju dosta pisanja.Zato je pozeljno da se ranije spremite,procitate analize i kritike i pesama,a i knjizevnih dela koja su obradjivana u toku srednjoskolskog obrazovanja.

 • Test iz grmatike radi se sat vremena. Profesori koji dežuraju za vreme trajanja prijemnog, mere vreme i nakon isteka jednog sata, uzimaju vam test. Za književnost imate na raspolaganju dva sata. Mislim da je to sasvim dovoljno vremena da stignete sve da uradite.

 • Trajao je 180 minuta. Bilo je dovoljno vremena.

Engleski jezik i književnost


Koliko je bilo pitanja na testu i kakav je bio test?
 • Bilo je 30 gramatičkih pitanja iz engleskog, 20 iz srpskog i esej. Srpski je bio teži nego prethodnih godina, dok je engleski bio lak za svakog ko se dobro spremio i znao šta da očekuje. Esej spada u najlakši deo prijemnog ispita.

 • Bilo je oko 30 pitanja iz gramatike (na zaokruživanje), pisanje sastava na jednu od tri teme i razumevanje teksta (odgovori na pitanja). Savetujem onima koji su zainteresovani za ovaj smer i koji su u mogućnosti da nabave knjige FILUM i Mastering Proficinecy Skills in English gde mogu videti detaljne primere sastava kao i razumevanja teksta i gramatike. Što se srpskog tiče, bilo je 20 pitanja iz gramatike.

 • Prijemni sam polagala iz srpskog jezika i iz engleskog. Iz srpskog su pitanja bila iz gramatike i bilo je nekoliko pitanja iz oblasti istorija jezika. Test iz srpskog jezika nije bio toliko težak, ali obuhvata sve . Test iz engleskog se sastojao iz 3 dela - Gramatika, razumevanje pročitanog teksta i odgovaranje na pitanja i eseja. Za svaki deo testa smo imali po 45 minuta.

Koliko je trajao ispit i da li je to bilo dovoljno vremena?
 • Bilo je dovoljno,mislim oko 2 sata...

 • Gramatiku engleskog smo radili jedan sat, a srpski i esej po 45 minuta. I to je bilo sasvim dovoljno vremena. Ostalo mi je vremena i da proverim svoje odgovore, eventualno ispravim ponešto...

 • Ispit je 2 sata, više nego dovoljno.

Opiši nam atmosferu na prijemnom ispitu
 • Bilo je napeto ali najvažnije je skoncentrisati se na ono zbog čega si tu. Profesori su bili ljubazni, ponavljali su nekoliko puta šta i kako treba da radimo. Posle nekog vremena, svima nam je bilo lakše i gledali smo da što bolje odradimo testove.

 • Bilo je napeto, ali ubrzo su se svi skoncentrisali na ono što rade....

 • Nervoze je bilo samo u početku, a kasnije su se svi skoncentrisali na ispit tako da smo zaboravili na tremu. Profesori su bili krajne korektni, sve su nam lepo objasnili na početku ispita i redovno nas obaveštavali o vremenu. I naravno, odgovarali su na svako postavljeno pitanje.

Koji savet bi dao/la drugima - kako da se najbolje spreme za prijemni?
 • Da obrate pažnju na pravila prijemnog i da se usresrede na ono što rade...

 • Da obrate pažnju na sitnice, da uče frazalne glagole, da nauče fundamentalna pravila i da nauče terminologiju kako bi znali šta treba da se odgovori na postavljeno pitanje.

 • Najbitnije je da se sa pripremama što pre počne kako bi se preslo svo gradivo. bitno je i da se pripreme shvate ozbiljno jer prijemni nije ni malo lak

Šta bi još poručio/la onima koji ce sledeće godine da polažu prijemni?
 • Da se obavezno dobro spreme, to je impreativ. Ne sme da se vode onim: "Ma neće to sigurno da bude." Hoće. Zato spremite sve. Više pažnje obratite na engleski jezik jer ima dosta frazalnih glagola i izuzetaka u gramtici, ali nikako ne zapostavljajte srpski. Puno sreće! :)

 • Ne paničite! Probajte da se setite svih stvari koje ste učili, čitajte pažljivo i neće biti problema. Ne dozvolite da vas trema obuzme. Samo napred!

 • Pazite na vreme,... Esej radite poslednji, i koliko god da vam se čini da imate vremena, pišite iz glave i odmah hemijskom jer je mala verovatnoća da će te stići da predjete preko obične na vreme...:)

Kako si se spremao/la za prijemni?
 • Pripremala sam se u potpunosti samostalno, koristeći internet i zbirke zadataka sa prethodnih prijemnih ispita iz Beograda i Kragujevca.

 • Samostalno uz razne literature

 • U srednjoj školi su bile pripreme ali ja sam uzimala privatne časove i isplatilo se.

Nemački jezik i književnost


Šta bi još poručio/la onima koji ce sledeće godine da polažu prijemni?
 • Da odluce na vreme sta upisuju, i kao sto sam vec navela da zapocnu samostalno pripreme, jer ukoliko uzimaju privatne casove u toku skolske godine, nece imati dovoljno vremena da se posvete tome vise.

 • Spremajte se dobro i pokusajte da budete smireni.

 • da veruju u Boga! Da se obrate Bogu i da Mu veruju.
Koliko je bilo pitanja na testu i kakav je bio test?
 • Iz nemackog 40, a iz srpskog 20. Test iz srpskog je bio malo konfuzan, ali iz nemackog je bio slican testovima ranijih generacija. Tako da kupite ili nadjite i ovogodisnji informator i kupite vas da biste imali bolji uvid.

 • Iz srpskog je bilo 20 pitanja, a iz nemackog 16 pitanja koja nose ukupno 40 bodova. Srpski je bio prilicno lak za onoga ko solidno zna srpski, dok je nemacki bio prilicno tezi u odnosu na proslu godinu. Koncepcija je bila ista, ali reci su bile, po mom misljenju, prilicno nepoznate.

 • srpski je bio tezak
Koliko je trajao ispit i da li je to bilo dovoljno vremena?
 • Iz srpskog 45 min, jer je imao 20 pitanja, a iz nemackog 1h. Imalo vremena taman koliko treba.

 • Test iz srpskog se radi 45 minuta i smatram da je to sasvim dovoljno. Nemacki traje 60 minuta, i mislim da nema dovoljno vremena.

 • do 2h
Opiši nam atmosferu na prijemnom ispitu
 • Licno, nisam bila nervozna, sve dok nisam usla u ucionicu. Za prepisivanje ne znam, jer sam zabila glavu u rad da bih sto vise uradila pre isteka vremena. Dezurni su bili opusteni i vrlo ljubazni.

 • Nije bilo prepisivanja, uobicajena atmosfera kao na kontrolnom.

 • ja nisam bio nervozan, potrebna je samo Vera u Gospoda. tj u Boga ne da samo verujete nego i da Mu verujete, jer sta je za Boga nemoguce? Nista... BOg sve moze da uredi!
Koji savet bi dao/la drugima - kako da se najbolje spreme za prijemni?
 • Najbolje je da cim se odluce za studije, zapocnu najpre samostalno da se pripremaju, a tek kad uvide da nesto ne mogu sami da savladaju, za pomoc pitaju predmetnog profesora ili da uzmu mozda neki privatni cas.

 • Sve zavisi od vas, kako stojite sa potrebnim gradivom i da li vam vise odgovara da imate privatne casove sami ili u grupi, ili da dobijete pomoc od profesora u skoli.

 • Bez stresa, trebalo je malo i nije bilo problema, samo na prijemnom nisu uvazeli odg koji su prepravljeni iako su bili tacni :( a rekli da moze da se prepravi---
Kako si se spremao/la za prijemni?
 • Isao sam na privatne casove, deset casova na srpski i 15 na nemacki.
 • Spremala sam se samostalno.
 • Uzimala sam privatne casove nemackog jos od novembra, mada sam tek poslednjih 2-3 meseca bas sela da radim, a iz srpskog samo par termina, jer imam dobru osnovu.

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: