Prijemni.rs
Maturang
  • Filozofski fakultet - Kosovska Mitrovica




Studentski domovi

  • Studentski centar Priština - Kosovska Mitrovica Džona Kenedija 6, 38220 Kosovska Mitrovica


Studijski program - Srpska književnost i jezik

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Lingvistika,

Vrste studija: Akademske

Vežbaj online: Pokreni vežbu

Gradovi: Kosovska Mitrovica

Otkako je formirana Katedra za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost 1960. godine kao istureno odeljenje Filološkog fakultata Univerziteta u Beogradu, Katedra radi neprekidno. Nastava nije prekidana ni 1999. godine kada su oko zgrade padale bombe, ni kasnije kad je Priština postala etnički čisto naselje, već je privremeno nastavljen rad u Vranju na Učiteljskom fakultetu, a zatim u Kosovskoj Mitrovici, gde se i danas nastava odvija u skromnim uslovima rada.

Formiranjem Filozofskog fakulteta u Prištini rad Katedre je podognut na zavidan nivo. Solidni uslovi rada koji su se ogledali u stručnom kadru, dobro opremljenoj biblioteci sa čitaonicom, prostranim učionicama i laboratorijom za učenje stranih jezika olakšavali su studentima usvajanje znanja iz oblasti srpskog jezika i jugoslovenske književnosti, a teoretska nastava i praktičan rad – iz metodike nastave srpskog jezika i književnosti. Plan i program prilagođeni su potrebama osnovnih i srednjih škola za stručnim kadrom iz oblasti srpskog jezika i književnosti. Izučavaju se predmeti koji će osposobiti buduće profesore da stručno i kvalitetno izvode nastavu srpskog jezika i književnosti.

Iznedrila je Katedra 50 generacija profesora srpskohrvatskog, odnosno srpskog jezika i književnosti koji su širom Kosova i Metohije, Crne Gore, centralne Srbije i drugih krajeva zemlje pomagali osnovcima da steknu prve predstave o gramatici, o pravopisu, o savremenom srpskom jeziku, a srednjoškolcima da znanje iz jezika i književnosti primenjuju u praksi. Vremenom su na Katedri stasavale nove snage oličene u istaknutijim studentima koji su stečeno znanje proširivali na postdiplomskim studijama, zakoračili u polje nauke o jeziku i pridružili se svojim profesorima u vaspitnoobrazovnom procesu i naučnom istraživanju, osvežili i osnažili nastavni kadar koji je obrazovao lingviste i metodičare za rad na svim nivoima obrazovanja.

Šef katedre: prof. dr Nebojša Lazić

Sekretar: asistent Marija Miljković




Vesti o studiranju





Saveti za polaganje prijemnog