Preuzmi Maturang aplikaciju
  • 1. Alžirska garnitura: sastoji se od kroketa od slatkog krompira zvanog batata i sitnog paradajza bez semenki dinstanog na ulju. U paradajz je dodat svetli teleći fond obojen paradajz pireom i žilijen od crvenih babura. Koristi se za velike i male komade mesa pečene ili sotirane na puteru.
  • 2. U osnovne zaprške spadaju: svetla,plava, tamna i dijetalna zaprška
  • 3. U sitnu plavu ribu spadaju:
  • 4. Meso za tokanj se seče
  • 5. Zadatak kuhinje je da proizvodi zdravstveno bezbednu hranu koja mora da zadovolji i sledeće kriterijume da bude
  • 6. Svinjsko meso se prema poreklu razvrstava u četiri grupe i to: prasetina, starija prasad, mlada svinjetina i svinjetina
  • 7. Srpska musaka se pravi od
  • 8. Osnovni svetli fondovi su: svetli teleći fond, svetli živinski fond, svetli goveđi fond, bujon od povrća i riblji fond
  • 9. Prema sastavu razlikujemo sledeće vrste menija
  • 10. Začini koji se koriste u obliku rizoma i korena su
  • 11. Trebovanje robe u kuhinji treba da sadrži sledeće elemente
  • 12. Svinjsko meso se razvrstava na sledeći način: 1) ekstra kategorija (svinjski file);2) prva kategorija (but bez kolenice i slabina sa fileom / krmenadla sa fileom) ;3) druga kategorija (krmenadla, plećka, bez podlaktice i vrat); 4) treća kategorija (trbušina, rebra, potplećka, grudi, kolenica i podlaktica
  • 13. Ribe koje žive u morima i okeanima dele se u sledeće grupe:
  • 14. U povezano povrće spadaju: boranija na srpski način, boranija na seljački način, boranija na portugalski način, kelj kao varivo, spanać a la krem, mlada šargarepa a la krem, mlad grašak a la krem
  • 15. Arepa je vrsta hleba od kukuruznog brašna koji se može kuvati, peći ili pržiti.