Preuzmi Maturang aplikaciju
  • 1. Bavarski krem se priprema na sledeći način
  • 2. Osnovno linzer testo se dobija od:
  • 3. Svinjsko meso se razvrstava na sledeći način: 1) ekstra kategorija (svinjski file);2) prva kategorija (but bez kolenice i slabina sa fileom / krmenadla sa fileom) ;3) druga kategorija (krmenadla, plećka, bez podlaktice i vrat); 4) treća kategorija (trbušina, rebra, potplećka, grudi, kolenica i podlaktica
  • 4. Organizam zadovoljava dnevne energetske potrebe unosom
  • 5. Šta je discipator?
  • 6. U osnovna kuhinjska odeljenja ubrajamo: toplu kuhinju; hladnu kuhinju; poslastičarnicu sa pekarom i kafe kuhinju
  • 7. Namirnice biljnog porekla su: žitarice i proizvodi od žitarica, začini, povrće, voće.
  • 8. Koje vrste povrća pripadaju familiji Solanaceae
  • 9. Osnovni svetli fondovi su: svetli teleći fond, svetli živinski fond, svetli goveđi fond, bujon od povrća i riblji fond
  • 10. U grupu dinstanog povrća variva priloga spadaju: dinstan pirinač, dinstan kupus, gust pasulj na prirodan način, varivo rizibizi
  • 11. Školjke prema pecaturi delimo: I, II, III i IV kategorija.
  • 12. Pod ekstraktima u kuvarstvu podrazumevamo jake kulinarske prerađevine, odnosno jake koncentrate koji se upotrebljavaju za brzo zgušnjavanje sosova i drugih jela
  • 13. Koji su osnovni sastojci za pripremanje rižota
  • 14. Pomfrit se ne može servirati po izboru i kao samostalno jelo sa sirom, kajmakom, parmezanom, kečapom, tatar sosom.
  • 15. Meso za tokanj se seče