Preuzmi Maturang aplikaciju
  • 1. Sledeći rakovi imaju klešta:
  • 2. Sastavljene maslace možemo podeliti na: - sastavljene maslace izrađene na hladno polazeći od sirovih sastojaka - sastavljene maslace izrađene na hladno polazeći od kuvanih sastojaka - sastavljene maslace izrađene na toplo sa termički obrađenim, a zatim rashlađenim, namirnicama
  • 3. Alžirska garnitura: sastoji se od kroketa od slatkog krompira zvanog batata i sitnog paradajza bez semenki dinstanog na ulju. U paradajz je dodat svetli teleći fond obojen paradajz pireom i žilijen od crvenih babura. Koristi se za velike i male komade mesa pečene ili sotirane na puteru.
  • 4. Vrste ugostiteljskih kuhinja prema načinu poslovanja su
  • 5. U osnovne fondove ubrajamo: bešamel, velute, majonez; espanjol, demiglas
  • 6. Prilikom projektovanja kuhinje treba poštovati tri suštinska pravila:
  • 7. Trupovi klanično obrađene živine razvrstavaju se na
  • 8. Boršč je supa od povrća čiji je osnovni sastojak
  • 9. Specifična materija koja daje ljutinu plodu ljute paprike je
  • 10. Gorki začini su:
  • 11. Zadatak kuhinje je da proizvodi zdravstveno bezbednu hranu koja mora da zadovolji i sledeće kriterijume da bude
  • 12. Prema sastavu razlikujemo sledeće vrste engleskog doručka: prosti;složeni; prošireni
  • 13. Jednostavni doručak se sastoji od: napitka, hleba, peciva, namaza i jaja
  • 14. Koje se ribe pripremaju na mlinarski način
  • 15. Osnovni sastojci za Tiramisu su: