Preuzmi Maturang aplikacijuStudentski domovi

  • Studentski centar Užice Ive Andrića 19

Saveti studenata

Iskustva je obično davao veći broj prošlogodišnjih brucoša, tako da su njihovi saveti navedeni pod tačkicama, ispod svakog pitanja. Većinom iskustva prikazuju subjektivna mišljenja i procene prošlogodišnjih brucoša i Infostud ne može da garantuje za njihovu tačnost.

Kako si se spremao za prijemni?
  • Да будем искрена, српски сам спремала 2 дана и то тако што сам вам вежбала одговоре са тестова претходних година и прелистала свеску са прошлогодишње припремне наставе која се организује на факултету, обзиром да носим велико предзнање и искуства са републичких такмичења из српског. Што се тиче теста из опште културе, на сајту ФПН-а сам нашла велики тест од 300 и кусур питања и решавала 40-50 на дан неколико дана пред пријемни и дан пре прошла кроз тестове од прошле две године, које су избацили на сајт.
Koji savet bi dao drugima - kako da se najbolje spreme za prijemni?
  • Немојте бринути за тестове способности, на нашем факсу је то чиста формалност - на физичком не морате чак ни знати колутове перфектно, само да се преврнете како било... :) А од преласка преко греде и одбијања лопте о зид стварно нема ништа лакше. :) За музичко одаберите неку једноставнију песмицу за децу и сконцентришите се кад буде било тактирање и само без треме, музичко СВИ пролазе, чак и ако немате слуха, професорка само гледа отприлике кога би касније узела за хор. За говорне спремите неку рецитацију, или ће вам дати књигу да прочитате један пасус. Најбоље ћете се спремити ако одете на припремну наставу која се организује на факсу, буквално ће вам сажвакати пријемни и обновићете све из српсклог што вам треба. Ја сам из свеске са припрема и спремила српски. По мом скромном мишљењу, то је најбоља припрема, погогову зато што нема конкретне литературе да се спреми српски, а и спремиће вас за тестове способности. Прођите што више прошлогодишњих тестова... :)
Koliko je bilo pitanja na testu i kakav je bio test?
  • 30 српски + 30 општа култура. Из српског су питања била измешана - пола граматика, пола књижевност. Мени лично није био тежак, нарочито општа култура , питања су била смешна, имала сам максималан бр. бодова... :)
Koliko je trajao ispit i da li je to bilo dovoljno vremena?
  • Сат и по оба, са пола сата паузе између. Сасвим довољно времена да се све лепо прочита и размисли. Општу културу је нас неколико завршило за мање од 7-8 минута . :)
Opiši nam atmosferu na prijemnom ispitu
  • Све нам је било лепо објашњено, у амфитеатру су нас чекале флашице са водом, а сама атмосфера сасвим у реду. :)
Šta bi još poručio onima koji ce sledeće godine da polažu prijemni?
  • На нашем смеру је јака конкуренција, тако да, потрудите се да се што боље припремите. Можда је припрема на факсу опет и најбоља опција, јер ћете проћи кроз малтене исте примере као на тесту и спремаћете се 2 месеца из једноставне литературе, а моћи ћете за 1000 динара да изађете и на пробни пријемни, са све способностима. На пријемном се трудите да се сконцентришете на питања, а не да мислите на буџет и број бодова које питање носи, тако ћете најбоље решити све.
Koliko si se pripremao za prijemni ispit?
  • do nedelju dana

Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog