Preuzmi Maturang aplikaciju
   


Iskustva sa polaganja prijemnog

Iskustva je obično davao veći broj prošlogodišnjih brucoša, tako da su njihovi saveti navedeni pod tačkicama, ispod svakog pitanja. Većinom iskustva prikazuju subjektivna mišljenja i procene prošlogodišnjih brucoša i Infostud ne može da garantuje za njihovu tačnost.


Pravo


Koliko je bilo pitanja na testu i kakav je bio test?
 • 30 pitanja iz srpskog i 30 iz istorije. Zamenili su pitanje i odgovor..Nije bilo toliko tesko, ali onaj ko zeli da ima maksimum bodova treba svako pitanje da uci malo prosireno. Moguce je da postave pitanje vezano za neki dogadjaj koji se pominje, ali nema konkretno pitanje u zbirci.
 • 30 istorija 30 srpski Istorija je bila prelaka,a srpski malo tezi

 • 30 pitanja istorija i 30 pitanja srpski. Nije bilo ni malo tesko, moze se odraditi za maksimalno pola sata. Sve je iz zbirki, a ako ima izmena to su - 2,3 maksimalno pitanja koja su nova ili je napravljena inverzija, odgovor je pitanje..

Šta bi još poručio/la onima koji ce sledeće godine da polažu prijemni?
 • Bez treme i straha, samo redovno ucenje i budzet je zagarantovan, a mozete i poslednjih nedelju dana uciti i bice dovoljno bodova da upisete :)

 • Da dobro razmisle sta zele da upisu i da se lepo spreme!

 • Da smireno izađu na prijemni,kako im trema ne bi uništila koncentraciju. Takođe,korisno je da preko facebook-a stupite u kontakt sa drugim studentima,da vidite koliko vam oni mogu pomoći u pripremi,da razmijenite odgovore na pitanja ili pitate starije studente za iskustva (preko fb grupe Pravni fakultet Novi Sad). Tokom prijemnog nemojte da se igrate,ako vas uhvate u prepisivanju prvo opomenu,a možda neki i izbace,tako da ne preporučujem. Ukoliko ciljate na budžet,kriterijum je ove godine bio nenormalno visok,tako da nijanse odlučuju. Dajte sve od sebe!

Koji savet bi dao/la drugima - kako da se najbolje spreme za prijemni?
 • Bitno je samo da dobro organizujete svoje vreme, svaki dan po malo da učite, svakom pitanju se maksimalno posvetite, jer se može desiti da blokirate kod pitanja koje ste inače znali. Što se tiče istorije, nju bi trebalo malo opširnije da učite. Ja sam, na primer, svako pitanje učila malo opširnije, tj. učila sam stvari koje imaju direktne veze sa tim pitanjem. Nisam učila nešto što se ne pojavljuje na orijentacionim pitanjima, jer je to po meni gubljenje vremena i živaca, jer ne možete vi da procenite koje novo pitanje bi mogli da ubace na prijemnom, tako da je najbolje da se usredsredite na orijentaciona pitanja i gradivo vezano za njih. Desi se da neko dobije neka nova pitanja iz istorije na prijemnom, ne znam kakav je tip pitanja, tako da ne mogu da vam dam primer, ali mislim da ne treba da se opterećujete time. Ja sam imala 30 bodova iz srpskog i 30 iz istorije, tako da mislim da je ovaj moj princip rada isplativ. :) I još nešto: važno je da se prilikom učenja i na prijemnom oslanjate samo na sebe, svoje znanje i intuiciju i nećete pogrešiti.

 • Da uce redovno i najbolje sto ranije. Ako se redovno uci, od nove godine pa do juna moze se nauciti za budzet.

 • Neka dobro provjere odgovre na orijentaciona pitanja (najbolje iz literature koja je tražena,jer se uvijek može desiti da neko od profesora pogriješi u želji da im pomogne). Ako znate da u literaturi stoji tačan odgovor,nemojte slušati ono što vam drugi govore,nego učite po tome,nećete pogriješiti.

Opiši nam atmosferu na prijemnom ispitu
 • Dežurni profesori su skroz korektni, nema prepisivanja i nedozvoljenih sredstava tako da je sve bilo uredu. Nervoze je bilo dok nisam počela da popunjavam testove. Udahnete duboko pre nego što počnete da radite i onda sledi samo ono: znate ili ne znate.

 • Ja sam lično bila nervoznija 2 dana pre prijemnog, nego na samom prijemnom. :D Ne dozvolite da vas trema sputava, samo opušteno i polako, imaćete dovoljno vremena i da se smirite, saberete, da iščitate pitanja, odradite ih, tako da - bez brige! :) Bilo je prepisivanja i dogovaranja, opominjanja od strane dežurnih, ne bih vam preporučila da se koristite "resavskom školom", meni ne bi bio prijatan osećaj da me neko opominje zbog toga pred celim amfiteatrom. Dežurni profesori su prijatni, detaljno vam objasne šta treba da radite, samo ih pozovete ako vam nešto nije jasno, ali ne pomažu. Jedino dežurni studenti iz Saveza studenata pomažu, što po meni nije u redu, ali šta da se radi. Ja sam radila prijemni u amfiteatru na Fakultetu tehničkih nauka, koji je odmah preko puta Pravnog. Rasporedili su nas tako da deo nas polaže na FTN-u, a deo na Pravnom, zato što u amfiteatru na Pravnom nema dovoljno mesta za sve, ali o tome će vas služba za nastavu detaljno obavestiti par dana pre prijemnog.

 • Nema nervoze, nadzornici su prisutni u svakom trenutku i NEMA prepisivanja.

Koliko je trajao ispit i da li je to bilo dovoljno vremena?
 • Imali smo na raspolaganju dva sata, ali sam bila gotova za pola sata sa sve proverom, dakle vremena je bilo i više nego potrebno.

 • Ispit inače traje 2:30 sata,ali to je i previše za tako lagan test. Može da se uradi za nekih pola sata, i to da ga pređete nekoliko puta,čisto da se uvjerite da ste sve prošli.

 • Ispit je trajao od pola 10 do 12. To je sasvim dovoljno vremena, i previše.

Kako si se spremao/la za prijemni?
 • Nisam se pripremala tokom srednje škole niti na organizovanim pripremama, učila sam polako i s razumevanjem, podelila sam gradivo na dva dela i ponavljala više puta dok nisam sve zapamtila.

 • Isla sam na pripreme koje je organizovao fakultet i te pripreme su mi zaista mnogo pomogle, jer sam znala da odvojim ono sto je bitno od onog nebitnog. Ipak, najvazniji je samostalan rad, samostalno ucenje, kuci, u miru i tisini :)
 • Nisam išla na pripreme koje je organizovao fakultet, ali ako neko smatra da mu je to potrebno, što da ne. Spremala sam se tako što sam uzela rešena pitanja iz srpskog i istorije od svog momka i onda sam redom svako pitanje proveravala u knjizi (SAVET: svaki odgovor tražite u knjizi, ona je najmerodavnija, ne uzdajte se u odgovore profesora, zato što svaki od njih ima drugačiji pogled na predmet koji predaje, dakle knjigu u ruke i nećete pogrešiti). Takođe bi bilo dobro kad biste uspeli da nabavite više odgovora na pitanja, pa da ih upoređujete sa svojim, ali opet, ono što piše u knjizi je 100% tačno. Kada sam konačno pronašla odgovore, onda sam svaki dan prepisivala i pitanja i odgovore, tako je bar meni bilo lakše. Npr. kod istorije bi bilo dobro da učite i pitanja i odgovore, pošto se dešava da na prijemnom naprave inverziju: odgovor zamene pitanjem (ako je pitanje u zbirci: Koje godine je ban Kulin došao na vlast, na prijemnom bude: U kom veku je ban Kulin došao na vlast), tako da o tome treba voditi računa. A iz srpskog budu pitanja potpuno isto formulisana kao u zbirci. Gradivo za prijemni nije teško i lako se uči, samo krenite na vreme i dobro procenite koliko će vam trebati vremena, ali nemojte jako kasno da krenete sa učenjem, to neće izaći na dobro, sve će vam se pobrkati i oni koji vam kažu da su učili dve nedelje pred prijemni, lažu. :D

Pravo, bezbednost i unutrašnji poslovi


Opiši nam atmosferu na prijemnom ispitu
 • Atmosfera je bila mirna i retko je dolazilo do dogovaranja. Vecina je zavrsila oba testa za nesto vise od pola sata.

 • nervoze je bilo pre nego sto smo videli pitanja ali posle je bilo jako prijatno i bila sam skroz opustena...

 • Nervoze je bilo u pocetku. Prepisivanja nije bilo, a dezurni profesori su bili super ... Nisu bili ljuti i nervozni kao sto sam ocekivala :)

Koliko je bilo pitanja na testu i kakav je bio test?
 • Bilo je 30 pitanja iz istorije i 30 iz srpskog. Pitanja su bila apsolutno sva iz orijentacionih, s tim sto je bilo zamene u par pitanja, za istoriju, pitanje-odgovor. Dakle, nista tesko.

 • Bilo je 30 pitanja iz istorije i 30 iz srpskog. Test jako, jako lak. Sva pitanja su bila iz skripti. Moze da se uradi za pola sata.

 • bilo je po 30 pitanja iz srpskog i istorije, ni malo ije bilo tesko,dali su osnovne stvari i ko se i malo spremao znao je da uradi...

Šta bi još poručio/la onima koji ce sledeće godine da polažu prijemni?
 • Budite skoncentrisani, jer svaki bod moze da pravi razliku od desetak mesta na konacnoj listi.

 • Da pocnu s pripremama oko 2 meseca ranije i nabave TACNE odgovore na orijentaciona pitanja. Da uce po njima, jer sam ja uz takav rad, upisala na budzet. Bez straha i srecno!

 • samo da ponu sto pre da se spremaju i da se ne boje da ce siguro znati sve da urade...

Koji savet bi dao/la drugima - kako da se najbolje spreme za prijemni?
 • Da pocnu sto ranije da uce da bi im sve godine ostale u glavi i da ne bi pobrkali neka pitanja...

 • Mislim da to zavisi od osobe. Svako ima svoj nacin.

 • Najbitnije je na vreme poceti, raspitati se kod prethodnih generacija, uzeti orijentaciona pitanja na vreme, malo ih prosiriti, i procitati zadatu literaturu.

Koliko je trajao ispit i da li je to bilo dovoljno vremena?
 • Ispit je trajao 2 sata i 30 minuta. Previse vremena :)

 • Ispit je trajao dva i po sata, ali je dosta polagaca zavrsila za nesto vise od pola sata.

 • ispit je trajao dva sata i to je i vise nego dovoljno,ja sam zavrsila za 45 min...

Kako si se spremao/la za prijemni?
 • Hemiju sam spremala na privatnim časovima a biologiju sam pripremala u srednjoj školi.
 • Imala sam skripte sa pitanjima i to sam prelazila.
 • Posto sam pauzirala godinu, morala sam bas, bas da pritisnem, posto je prijemni dosta obiman, pa sam isla na privatne casove svaki dan mesec dana. I to je bilo sasvim dovoljno da upadnem na budzet :)

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: