Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Predstavljanje fakulteta: Matematički fakultet u SKC-u


Rok za konkurisanje: 01.03.2018.
Grad: Beograd

U četvrtak, 1. marta u 18h, u Maloj sali SKC-a u Beogradu, u okviru ciklusa predstavljanja fakulteta, imaćete priliku da se upoznate sa Matematičkim fakultetom.

Matematički fakultet u SKC-u

četvrtak, 1. mart u 18:00 Mala sala

Ciklus predstavljanja fakulteta / Matematički fakultet u SKC-u

predavanje:” Nastanjiva zona - Ima li života negde u svemiru?”

govori: Vladimir Đošović, saradnik u nastavi, Katedra za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Jedna od uvek aktuelnih tema u astronomiji je i pitanje "Ima li života negde u svemiru?". Ovo je pitanje kojim se bavi multidisciplinarna oblast - astrobiologija.

Njen glavni paradoks je Fermijev paradoks "Gde su oni?". Naziv je dobio po poznatom astronomu XX veka, koji je, prilikom jedne večere sa prijateljima, diskutujući o vanzemaljskom životu, postavio ovo pitanje.

Jednu od zanimljivih procena je napravio Frank Drejk, koji je ovo posmatrao sa stanovišta verovatnoća o tome koliko bi trebalo očekivati da u našoj galaksiji ima života. Budući da je to samo procena, rezultati Drejkove jednačine variraju od ekstremno pesimističnih koji govore da smo sami u svemiru, do ekstremno optimističnih po kojima smo mi samo jedna od 30 000 civilizacija u Mlečnom putu.

Pozabavićemo se nekom od glavnih tema kada su nastanjive zone u pitanju. Najpre ćemo se fokusirati na cirkumstelarnu habitalnu zonu koja predstavlja prstenastu strukturu oko zvezde. Tu bismo očekivali vodu u tečnom agregatnom stanju ukoliko bi se planeta našla u njemu.