Prijemni.rs
Maturang
  • Računarski fakultet poziva srednjoškolce na RAF Challenge 2023 i RAF IT Days 2023


Organizator: Računarski fakultet
Rok za konkurisanje: 20.03.2023.
Grad: Beograd

 RAF Challenge je o informatičko takmičenje sa zadatim temama na kome pravo učešća imaju svi učenici srednjih škola iz Srbije. Srednjoškolci imaju zadatak da na ponuđenu temu naprave prezentaciju, program, igru ili video. Cilj je da se učenici na što bolji način motivišu da analiziraju i prezentuju informacije korišćenjem raznih računarskih alata.

Od osnivanja takmičenja Računarski fakultet, kao organizator, dobio je podršku Društva matematičara Srbije i uspešnih IT kompanija u Srbiji. Na finalno nadmetanje pozivaju se srednjoškolci koji uđu u uži izbor, a najbolji se nagrađuju vrednim nagradama. Pored učenika, nagrade dobijaju i profesori i srednje škole sa najvećim brojem prijavljenih takmičara.

Ako umete da napravite prezentaciju, program, igricu ili video, želite da proverite svoja IT znanja i veštine  i vidite sebe u ovoj oblasti, prihvatite izazov i prijavite se na takmičenje RAF Challenge 2023! Prijavljivanje i slanje radova se obavlja do 17. februara 2023. godine, a finale takmičenja (odbrana i prezentovanje radova) će se održati u subotu, 18. marta 2023. godine na Računarskom fakultetu. 

Takmičenje je podeljeno u 3 kategorije, potrebno je izabrati jednu u kojoj učesnici moraju da odgovore na zadatak i zadatu temu: 

  • I kategorija – napraviti prezentaciju na temu: „Primena mašinskog učenja u sajber bezbednosti “,          
  • II kategorija – napraviti igricu ili aplikativni softver na temu „Inovativna primena softvera u podizanju ekološke svesti“, 
  • III kategorija – napraviti video fajl na temu: „Moć i nemoć“. 

Nagrade su laptop, tablet, grafička tabla, mobilni telefoni, eksterni hard disk, IT literatura, antivirus programi, pretplata na IT časopise, stručna kompjuterska literatura i druge. 

Prijavljivanje i slanje rada vrši se u jednom koraku putem linka PRIJAVA.

Sve informacije o takmičenju dostupne su na linku RAF Challenge 2023.

 U organizaciji Računarskog fakulteta iz Beograda održaće se četvorodnevni IT seminar RAF IT days 2023 , od 31. marta do 3. aprila 2023. godine na Računarskom fakultetu.

Seminar je namenjen talentovanim učenicima srednjih stručnih škola i gimnazija iz Republike Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, čija interesovanja prevazilaze okvire redovnog školskog programa. 

Prijava za učešće na seminaru se podnosi elektronskim putem na zvaničnom sajtu putem linka PRIJAVA i sastoji se iz upitnika (osnovne informacije o učesniku) i testa koji sadrži klasična teoretska pitanja, zadatke i algoritamske probleme. Rok za slanje prijave je 20. mart 2023. godine. Učešće za 50 odabranih učenika je besplatno.

Ciljevi seminara su promovisanje edukacije, obrazovanja i stručnog usavršavanja mladih ljudi, prezentovanje intelektualnih potencijala učesnika i ostvarivanje saradnje sa institucijama, kompanijama i pojedincima. Glavne teme seminara su informacione i komunikacione tehnologije. Program je koncipiran tako da kroz četiri dana pokrije, kako aktuelne, tako i uskostručne teme koje se odnose na interakciju između čoveka i računara. Pored velikog broja predavanja, organizovaćemo i radionice na kojima će učesnici na računarima imati priliku da, uz asistenciju nastavnog osoblja Računarskog fakulteta, unaprede svoja postojeća znanja. 

Predavači na seminaru su eminentni stručnjaci zaposleni u društveno odgovornim institucijama i kompanijama koji, osim akademskog, poseduju i veliko praktično iskustvo. Dosadašnji partneri (institucije i komapnije koje drže predavanja) bili su: Microsoft, Nordeus, GoDaddy, Google, Facebook, Assecco, Oracle, Adobe, MVP Workshop, NetCast, WorkPuls, Zuhlke, TX Services, Orion telekom, Crater Studio,

Društvo Informatičara Srbije, Udruženje e-Razvoj, Infostud, AIESEC, Privredna komora Beograda, Svet Kompjutera, IBM, Belit, CET, Računarska gimnazija i drugi.

Sve informacije o seminaru dostupne su na zvaničnom sajtu fakulteta na RAF IT Days 2023.