Prijemni.rs
Maturang




Studentski domovi

  • Studentski centar Bor Ulica Kralja Petra Prvog 14, 19210 Bor

Studijski program - Rudarsko inženjerstvo

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Rudarstvo i geološko inženjertsvo,

Vrste studija: Akademske

Vežbaj online: Pokreni vežbu

Gradovi: Bor

Studijski program Rudarsko inženjerstvo realizuje se na prvom (nivou) stepenu (osnovne akademske studije), drugom stepenu (master akademske studije) i trećem stepenu (doktorske akademske studije).

Studije rudarstva na Tehničkom fakultetu u Boru imaju dugu tradiciju. Jedan od osnivačkih odseka Fakulteta je bio Odsek za rudarstvo i na njemu je nastava počela još 1961. godine. Diplomu inženjera rudarstva do sada je ponelo više stotina studenata Fakulteta.

Na osnovnim akademski studijama studijski program Rudarsko inženjerstvo sada ima tri modula (profila): modul Eksploatacija ležišta mineralnih sirovina (ELMS), modul Priprema mineralnih sirovina (PMS) i Reciklažne tehnologije i održivi razvoj (RTOR).

Završetkom prvog stepena akademskih studija studijskog programa Rudarsko inženjerstvo stiče se stručni naziv „diplomirani inženjer rudarstva“.

Diplomirani inženjeri i master inženjeri rudarstva za ELMS zapošljavaju se u rudnicima sa površinskom i podzemnom eksploatacijom svih vrsta mineralnih sirovina, u kamenolomima, na izgradnji tunela, brana, nasipa, istraživanju ležišta metala, nemetala i ugljeva, kao i u naučnim i projektantskim ustanovama.

Diplomirani inženjeri i master inženjeri rudarstva za PMS zapošljavaju se u postrojenjima za primarnu preradu svih vrsta mineralnih sirovina. To su flotacije i sve vrste separacija. Ovi stručnjaci se zapošljavaju takođe i u naučnim I projektantskim ustanovama.

Diplomirani inženjeri i master inženjeri rudarstva za RTOR osposobljavaju se za racionalno korišćenje prirodnih resursa sirovina i energije, u skladu sa principima održivog razvoja, i zapošljavaju se u postrojenjima za preradu svih vrsta sekundarnih metaličnih i nemetaličnih mineralnih sirovina, u postrojenjima za preradu otpada, na poslovima upravljanja otpadom i skladiranja otpada i na poslovima održivog razvoja i zaštite životne sredine. Ovi stručnjaci se zapošljavaju i u komunalnim, naučnim, projektantskim i obrazovnim ustanovama i inspektoratima.

 

Informacije u vezi upisa na osnovne akademske studije na Tehničkom fakultetu u Boru možete dobiti putem sajta upis.tfbor.bg.ac.rs.




Vesti o studiranju





Saveti za polaganje prijemnog