Preuzmi Maturang aplikaciju
   
  • 9. međunarodni sajam obrazovanja PUTOKAZI


(Preuzeto sa sajta 24 sata - 21.02.2013. )

Sajam "Putokazi" je mesto gde učenici i budući studenti imaju priliku i uvid u ponudu različitih obrazovnih profila univerziteta, fakulteta, srednjih ili osnovnih škola. Tokom Sajma organizuju se i stručne tribine na kojima se predstavljaju različite novine u oblasti obrazovanja u Srbiji, a posetioci mogu da se upoznaju i s aktivnostima studentskih udruženja, informativnih centara, omladinskih zadruga, agencija za obuku i obrazovanje zaposlenih.

Putokazi

Tokom sajma Univerzitet u Novom Sadu i Pokrajinska služba za zapošljavanje organizovaće prvu zajedničku konferenciju "Obrazovanje i zapošljavanje".

Biće održana u petak, 1. marta 2013. godine od 11 časova, u Kongresnom centru Novosadskog sajma, u okviru Sajma obrazovanja "Putokazi".

Cilj Konferencije je da otvori dijalog i prikaže trenutno stanje, perspektive i međusobnu povezanost sektora obrazovanja i zapošljavanja, kroz predstavljanje tri najznačajnija stuba u unapređivanju veze ta dva sektora u Vojvodini: kreatore politika, tržište rada i Univerzitet u Novom Sadu.

Sajam obrazovanja "Putokazi" pored ponude obrazovnih programa za sve nivoe obrazovanja bogat je i pratećim programima interesantnim širokoj publici različitog uzrasta.

Veliko interesovanje očekuje se za interaktivnu izložbu "Deset otvorenih pitanja nauke" koju organizuje Prirodno – matematički fakultet u Novom Sadu u saradnji sa Centrom za promociju nauke u Beogradu. Izložba će biti postavljena u Kongresnom centru Novosadskog sajma, a govori o najintrigantnijim temama koje decenijama i vekovima kopkaju naučnike. Osim da saznaju više o deset pitanja koja su ukratko problematizovana, posetioci izložbe mogu na licu mesta i da glasaju za pitanje koje im je najintrigantnije.

Udruženje vojvođanskih učitelja predstaviće se od 28. februar do 2. marta na Novosadskom sajmu. Posetioci će imati priliku da vide izložbu i učestvuju u radioici "Kaligrafija u osnovnoj i srednjoj školi", da gledaju lutkarsku predstavu, i da savldaju veštinu origami. Pored toga pripremljeni su i stručna predavanja i skupovi "Dete Vam polazi u osnovnu školu" i Rad i problemi stručnih društava  u obrazovanju.

Povodom 5. svetskog bijanala studentskog plakata od ukupno 900 prijavljenih studentskih radova, stručni žiri odabrao je 100 najboljih, koji su predstavljeni na izložbi u Auli Novosadskog sajma. Svetsko bijanele studentskog plakata realizuje Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu od 2003. godine.

Akreditovani seminar za školske bibliotekare i nastavnike "Kooperativnost školskog bibliotekara i nastavnika u cilju postizanja efikasnosti i efektivnosti znanja kod učenika" organizuje Gradska biblioteka Novi Sad , Narodna biblioteka Srbije i Novosadski sajam.

Tribinu koja obuhvata pregled najznačajnijih tema u oblasti saradnje i trendova u visokom  obrazovanju i na tržištu rada u AP Vojvodini pripremaju Univerzitet u Novom Sadu i Pokrajinska služba za zapošljavanje.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: