Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.rs
  • Brucoši, upoznajte se sa pravilima beogradskog noćnog života


Dobro došli u Beograd, grad univerziteta, mladih i – noćnog provoda.

Noćni provod

Foto: Pixabay

Dolazak u prestonicu obeležen je navikavanjem na novi ritam života u novom gradu. Jedno takvo navikavanje trebaće vam i kada odlučite da se zabavite i izađete. Beogradski klubovi i kafane nadaleko su čuveni, ali ukoliko ste se tek doselili u prestonicu da otpočnete studije, oni za vas mogu biti jedan istinski šok.

Mi smo se ovde potrudili da pojednostavimo, ali i da vam prenesemo, neka pravila „partijanja i klabinga“ u Beogradu.

 

Pravilo je da pravila nema

Da, jesmo upravo rekli da ćemo vam ovde dati par pravila u vezi sa izlascima u Beogradu, pa onda rekli kako pravila nema. I to je istina – ne postoji određen sistem kao ni uputstva koja treba da pratite slepo kako biste se dobro proveli.

Izlazi se gotovo svakog dana, neobavezno, spontano i po sopstvenom nahođenju. Glavna prednost velikog grada je to da se stalno nešto zanimljivo događa. U zavisnosti od onoga što vas interesuje, možete naći mesta i događaje za izlazak po svojoj meri. Niste ograničeni i to vam daje potpunu slobodu – možete izaći kad poželite, bilo da je u pitanju radni dan ili vikend.

 

Pozitivna atmosfera – budite uvek raspoloženi!

Kako možete u izlazak kad god poželite, nemate pravo da budete neraspoloženi! Glavna odlika beogradskih klubova kafana, diskoteka i kafića jeste pozitivna atmosfera u koju se morate uklopiti ako želite da učestvujete u provodu.

Niko ne gleda blagonaklono na hejtere. Ako ste namerili da izađete negde gde se ne pušta muzika koju volite ili čiji vam se izbor pića i cene ne dopadaju, nikako nemojte prevrtati očima i isijavati zgražavanje.

 To vam neće pomoći da se bolje provedete niti ćete moći time da promenite ono što vam se ne dopada. Probajte da se opustite i uklopite sa ljudima koji su redovni posetioci, bez ironije i sarkazma.

 

Odaberite najbolje mesto za izlazak

Kao što rekosmo, ponuda je zaista velika. U Beogradu ima ponešto za svakoga, pa možete, na primer, u skladu s time koju muziku slušate da izaberete gde ćete izaći sa svojim društom.

Beograd je naširoko popularan po svojim splavovima, a u zavisnosti od toga koja se muzika na njima pušta, dele se okvirno na splavove koji puštaju folk, techno/house, popularni, tj. mainstream house i pop/domaći pop. Ipak, na splavove možete samo leti, jer su oni u ponudi samo od maja do septembra/oktobra. Ali klubovi tokom jeseni i zime zamenjuju splavove, a slična im je i podela na osnovu muzike.

Takođe, u poslednje vreme su i kafane vrlo popularne. Ipak, to nisu kafane u onom klasičnom, tradicionalnom smislu – više su to klubovi sa etno enterijerom u kojima je glavna folk ili narodna muzika, kao i pop.

Pored ovih, možete izaći i u brojne barove, kafiće i pabove gde je atmosfera malo opuštenija, a svako malo se organizuje i poneka svirka ili karaoke veče. Na otvorenom ili zatvorenom, sa uživo muzikom ili onom koju puštaju DJ-evi, budite sigurni da Beograd ima ono za čim tragate.

 

Bonton beogradskog noćnog života

Kako biste sprečili da vam se dese neprijatnosti, dobro se informišite o svim detaljima pre nego što krenete u izlazak.

Ovo se odnosi, na primer, na radno vreme ili tzv. „dress code“. Što se tiče radnog vremena, klubovi uglavnom rade do zore, dok su barovi i kafići u stambenim naseljima ograničeni na rad do 1 ili 2, ili do ponoći.

Većina mesta ne naplaćuje ulaz (osim ako se ne radi o nekom nastupu ili koncertu), ali ne dajte da vas iznenadi ukoliko se i to desi. Naime, što je neki klub popularniji, veće su šanse da naplaćuje ulaz. Može se desiti i da se garderoba posebno naplaćuje, pa obratite pažnju i na to. Premda je cena relativno niska (uglavnom manje od 500 dinara), proverite da li se ulaz i ostavljanje garderobe naplaćuju pre nego što krenete.

„Dress code“ uglavnom nije najbitnija stavka, ali kao i uvek, postoje izuzeci. Negde nećete moći da uđete u opuštenoj varijanti, što se obično odnosi na patike i sportsku odeću. Zato je bolje da i ovo proverite na vreme. To ne znači da se sad od vas očekuje neka naročito elegantna toaleta, ali Beograđani ipak vole da se srede za izlazak.

Pojedina mesta ograničavaju i mlađe od 21 godine, a kako brucoši obično spadaju u ovu grupu, može se dogoditi da vam je ulaz zabranjen. Ali, hej, naći ćete nešto drugo.

Konačno, najvažnije, ukoliko želite da izađete u neki naročito popularan klub, rezervišite sto na vreme. Iako je ponuda velika, velika je i potražnja, pa ipak za svaki slučaj nemojte sebe dovesti u situaciju da vam propadne izlazak jer vas je mrzelo da okrenete jedan broj ili da pošaljete poruku.

 

Cene i organizacija – bez novca ne polazite nigde

E, sad idu one loše vesti – izlazak u Beogradu često je skup. Ne postoji način da ovo ublažimo, novac koji vam je potreban da biste se u Beogradu iole pristojno proveli dostiže dobrane sume, posebno ako uporedimo sa drugim gradovima u Srbiji gde se možete provesti za daleko manji iznos.

Ako i birate klubove koji ne naplaćuju ulaz, piće ćete i dalje dobro platiti, naročito ako želite da izađete na neko mesto koje je trenutno u trendu. A ako vam padne na pamet da pođete u grad ili da se vratite kući taksijem, na vreme rašijte slamaricu.

Kad smo kod taksija, eto još jednog bitnog detalja. Potpuno je u redu da se u provod uputite gradskim prevozom. No, to od vas zahteva prethodnu pripremu jer ćete morati da dobro naučite linije i njihove stanice, kao i raspored noćnog prevoza. Naš savet je da se dogovorite sa društvom da idete i vraćate se zajedno. Više glava bolje misle nego jedna, pa ćete se lakše snaći s prevozom, a ako i budete morali da uzmete taksi, bar ćete podeliti trošak.

Zvučimo li zastrašujuće? Ne dajte se uplašiti nego što pre krenite u beogradsku avanturu! Iskoristite ono najbolje što glavni grad ima da vam ponudi.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: