Prijemni.rs
Maturang
  • Čas ekonomije đaka iz Pazara: Zaradili 800.000 dinara za dva meseca


(Preuzeto sa sajta 24 sata - 17.01.2013. )

(Preuzeto sa sajta 24 sata - 17. 01. 2013. )

Mladi preduzetnici iz Tehničke škole u Novom Pazaru svojim starijim kolegama bi bez ikakvih problema mogli da održe pokoji čas biznisa. Oni su kao članovi dve srednjoškolske kompanije osnovane u okviru njihove škole za samo dva meseca zaradili više od 800.000 dinara, prodajući proizvode koje su sami napravili i reklamirali.

Čas ekonomije đaka iz Pazara

IDEJA - "Ne uzimajte osmeh deci" i "Ovo za ono" su dva novopazarska učenička preduzeća: jedno proizvodi stolice od metala, a drugo je osmislilo dečju spravu za igranje u pesku. Prodajom tih predmeta, oni su školsku kasu za samo dva meseca učinili bogatijom za više od 800.000 dinara.

- Ideja mi je bila da organizujem decu u dve odvojene kompanije, kako bi se između njih razvijao takmičarski duh i zaista se pokazalo da je konkurentost velika motivacija. Za program se prijavilo tridesetak učenika, ali kad je trebalo da se radi, trećina je odustala. Ostali su samo najbolji, što se i po njihovim rezultatima vidi - kaže Mirza Šemsović, nastavnik pod čijim mentorskim okom su ova preduzeća osnovana, i to u okviru organizacije "Dostignuća mladih u Srbiji". Kao nastavnik praktične nastave, on je svoje đake obučio za korišćenje alata, ali je svu kreativnost, kako kaže, prepustio njima.

- Deca su imala odlične ideje, trebalo ih je samo usmeriti. Metalne stolice koje prave jedni prodali smo drugim školama, a potražnja je bila tolika da smo morali da proizvedemo više od 500 komada. Sprave za igranje najviše interesovanja su izazvale na samim dečjim igralištima. Đaci ih iznesu napolje, a onog trenutka kad dete sedne na taj minibager i uđe u pesak, ne ustaje s njega dok mu ga majka ne kupi - objašnjava Mirza kako su njegovi učenici došli do uspeha kojim se škola, pa i ceo grad ponosi.

Kako srednjoškolske kompanije u našem sistemu nisu prepoznate kao prava preduzeća, zavidna zarada je, umesto kao džeparac mladih biznismena, završila u džepu škole.

- Ne možemo mnogo da se bunimo, jer nam je škola obezbedila i materijal i prostor za rad, a novac nam ionako nije na prvom mestu. Najvažnije nam je da kod njih razvijemo kreativnost i preduzetnički duh - kaže Šemsović.

Najbolji u zemlji

POBEDA - Prošlogodišnji maturanti ove škole pobedili su na republičkom takmičenju učeničkih kompanija, koje se svake godine realizuje pod okriljem organizacije "Dostignuća mladih u Srbiji". Inovativnim torbama koje su pleli od plastičnih kesa, oni su se plasirali na svetsko takmičenje u Lisabonu gde je njihov rad pobrao mnoge pohvale.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: