Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.rs
  • Fizika za osnovce i srednjoškolce na kragujevačkom PMF-u


(Preuzeto sa sajta RTS - 11.10.2017. )

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu profesori su organizovali časove i radionice iz primenjene fizike i elektronike za osnovce i srednjoškolce. Učenici osnovnih škola ponedeljkom a srednjoškolci utorkom učiće fiziku na njima pristupačniji način.

Fizika

Foto: Pixabay

Trinaestogodišnjaci Jovana i Đorđe odlični su učenici sedmog razreda. Iako je za većinu njihovih vršnjaka fizika bauk, njima je to omiljeni predmet. Uz izvođenje ogleda, merenje fizičkih veličina i digitalizaciju koje će učiti na ovim časovima oboje žele da svoje teoretsko znanje sa školskih časova upotpune praktičnom primenom.

"Elektroniku i fiziku volim još od malih nogu, takođe u slobodno vreme volim da se bavim nekim sitnim popravkama. Mislim da ću kroz ove radionice nešto više naučiti o fizici i elektronici i proširiti svoje znanje", kaže Đorđe Ašanin.

"Ja sam došla kako bih kroz jedan zanimljiv način naučila fiziku i zato što volim fiziku i možda u budućnosti razmislim da se bavim fizikom", dodaje Jovana.

Na besplatnim  časovima, deci će biti objašnjeno i ukoliko im nešto iz školskog gradiva nije jasno, izneće svoje ideje za oglede, radiće projektne zadatke koje će moći da realizuju pojedinačno ili grupno, zajedno sa profesorima sa fakulteta, što će ih dodatno stimulisati.

"Za nas ovde je veoma bitno da ih aktivno uključimo u praktičnu realizaciju jednostavnih ogleda koji su u potpunosti prilagođeni njihovom uzrastu", naglašava vanr. prof. dr Violeta Petrović.

Rezultati tako odrađenih zadataka moći će da predstave na naučnim skupovima, na festivalima ili na seminarima iz nastave fizike", smatra vanr. prof. dr Nenad Stevanović. 

U koliko bude dosta zainteresovanih učenika broj časova će se povećati, na kraju školske godine deca koja budu redovna na časovima dobiće certifikate kao potvrdu o stečenom znanju iz primenjene fizike i elektronike.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: