Preuzmi Maturang aplikaciju
  • Kako će se maturanti pripremati za prijemne ispite


(Preuzeto sa sajta 24 sata - 20.02.2013. )

Rezultati ankete sprovedene na sajtu Prijemni.infostud.com u kojoj je učestvovalo oko 500 ispitanika pokazuju da će se oko polovine maturanata za prijemne ispite pripremati samostalno, gotovo četvrtina se odlučuje za privatne časove, svaki šesti ispitanik navodi da će ići na pripreme koje organizuju fakulteti ili specijalizovane škole, dok oko 7% anketiranih navodi da su u njihovoj srednjoj školi organizovane pripreme za polaganje prijemnih ispita.

Na odluku o načinu pripremanja za prijemni u velikoj meri može da utiče procena sopstvenog stepena znanja, broj bodova koji kandidat nosi iz srednje škole, kao i konkurencija koju će maturant imati na prijemnom ispitu. Kako bi stekli i realnu sliku o svojim šansama i doneli odluku o načinu spremanja ispita maturanti mogu da urade Kalkulator za broj poena na prijemnom ispitu u koji unose uspeh iz srednje škole i poredeći ga sa statistikama upisa iz prethodnih godina dobijaju okvirnu sliku o potrebnom broju bodova koji je potrebno imati za upis željenih studija.

Važna stavka prilikom donošenja odluke o načinu pripremanja za prijemni ispit je iznos novca koji je potrebno izdvojiti za organizovanu pripremnu nastavu. Pripreme se najčešće odvijaju na matičnim fakultetima, a postoje i specijalizovane škole i agencije koje organizuju ovaj vid priprema. Dok na nekim fakultetima postoji organizovana pripremna nastava, drugi fakulteti i visoke škole prepuštaju budućim brucošima da sami izaberu kako će se pripremati. Maturanti se često odlučuju i za privatne časove čija cena mahom iznosi od 10 do 20 evra, s tim da privatni profesori za nastavu grupi od nekoliko maturanata neretko daju i popuste na ovaj iznos. Više informacija o cenama organizovane pripremne nastave na fakultetima i u specijalizovanim školama moguće je pogledati na https://prijemni.rs/pripreme-za-prijemni/.

Visina školarine


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: