Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.rs
  • Kako funkcionišu tinejdžeri ranoranioci a kako oni koji su noćne ptice


(Preuzeto sa sajta RTS - 06.10.2017. )

Tinejdžeri koji su takozvane noćne sove, teže vladaju svojim emocijama i ponašanjem. Takav nedostatak samokontrole i unutrašnje ravnoteže povezan je sa brojnim negativnim oblicima ponašanja karakterističnim za tinejdžerske godine. Nova istraživanja nam daju konkretnija objašnjenja.

Tinejdžerka

Foto: Pixabay

Neki roditelji troše mnogo vremena i energije svakog jutra da bi svoje tinejdžere „izvukli iz kreveta" i naterali ih da se na vreme spreme za školu. Srednjoškolci često kasne na nastavu „pre čuju" alarm budilnika, retko reaguju na pretnje roditelja...

Veliki je broj studija o hronotipovima i ciklusima spavanja kod različitih tipova ljudi. Eksperti koji se bave spavanjem koriste termin hronotip da bi opisali vremenski period u kojem su ljudi navodno „programiraniˮ za spavanje.

Već dugo je poznato da se taj period pomera ulaskom u pubertet, što objašnjava zašto tinejdžeri češće ostaju budni noću i spavaju duže ujutru. Roditelji pokušavaju da to reše tako što ih na silu teraju u krevet kako bi se naspavali i bili odmorni za školu.

U studiji objavljenoj u časopisu „Pediatriks", prof. dr Džudit Ovens, direktorka Centra za dečje poremećaje spavanja u Bostonskoj dečjoj bolnici i neurolog sa Harvarda, ispitivala je vrste spavanja i ponašanje srednjoškolaca u Virdžiniji koji su morali da budu u školi pre 7.20 ujutru.

Čak i kada je broj sati spavanja bio isti, deca ‒ „noćne sove" su češće imala probleme sa kontrolisanjem emocija i ponašanja nego ona koja spadaju u „jutarnji tip ljudi". Takav nedostatak samokontrole i unutrašnje ravnoteže povezan je sa brojnim negativnim oblicima ponašanja karakterističnim za tinejdžerske godine, kao što su zloupotreba štetnih supstanci, sklonost ka depresiji i nesmotrenost tokom vožnje.

Pedijatri i eksperti koji se bave problemima spavanja i ustanove za kontrolu i prevenciju određenih bolesti nedavno su počeli da preporučuju kasniji početak jutarnjih časova u nastojanju da pomognu tinejdžerima da duže spavaju jer nedostatak sna predstavlja ozbiljan problem za tu starosnu grupu. 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: