Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.rs
  • Niste ni znali da postoje: Ovo je 10 najmanjih država na svetu


(Preuzeto sa sajta Blic - 22.09.2017. )

Na svetu postoji više od 200 država. Iako svi znaju za velike sile, poput SAD, Rusije, Kine i Brazila, ratnu Siriju i Irak, ali i sićušne državice Vatikan, Monako i Butan, postoji niz drugih zemalja za koje možda nikada niste čuli, a toliko su male da se njihova populacija svodi na omanje selo, piše "Biznis insajder".

Svet

Foto: Pixabay

Evo nekih od njih:

1. Palau – ostrvska država veličine 459 kvadratnih kilometara. Ima 21,347 stanovnika. Ova republika ima više od 300 ostrva i jedno na najneverojatnijih mesta u svetu - kišne prašume su prepune jedinstvenih životinja i biljaka, a teritorijalne vode naseljava čak 130 ugroženih vrsta ajkule.

Tu je i jezero sa više od dva miliona meduza, od kojih je većina vremenom izgubila sposobnost žarenja.

2. Niue – takođe ostrvska država u Okeaniji, veličine 261,46 km kvadratnih, sa 1.190 ljudi. Uprkos prirodnim lepotama, Niue nema razvijen turizam. Opstanak zemlje zavisi stranoj pomoći, posebno od Novog Zelanda.

Glavni grad je u stvari selo sa 600 ljudi. Ipak, ima aerodrom i supermarket - koji su jedni i jedini u celoj zemlji.

3. Sveti Kristofer i Nevis (Sent Kits i Nevis) – 52,329 stanovnika uživaju na 261 km kvadratnih površine dva ostrva u Karipskom moru, uglavnom vulkanskog porekla. Nezavisnost od Velike Britanije stekli su 1983. godine kao parlamentarna monarhija. Kristofor Kolumbo se na svom drugom putovanju 1493. iskrcao na veće ostrvo i nazvao ga, prema svetcu zaštitniku, Sveti Kristofor.

Glavni izvor prihoda je ekonomski program koji građanima sa najmanje 250.000 dolara omogućava da ulažu u proizvodnju šećera i tako steknu državljanstvo. Omogućena je i kupovina poseda u vrednosti od 400.000 i više dolara na jednom od dva ostrva.

4. Kneževina reke Hat – svega 30 osoba živi na 75 km kvadratnih u istoimenoj australijskoj pokrajini.

Ova mikronacija, iako nije priznata od strane nijedne države, ima svoju valutu, poštanske marke i pasoše.

5. Tuvalu – Arhipelag od devet koralnih ostrva u Tihom okeanu, severno od Fidžija, sa 10.959 ljudi, veličine 26 km kvadratnih.

Najviša nadmorska visina je pet metara, pa ovaj državi zbog podizanja nivoa mora preti nestanak za oko pola veka. Najveći prihodi ove države su iznajmljivanje njihovih internet domena.

6. Nauru – ova ostrvska republika u Tihom okeanu veličine je 21 km kvadratnih, a broji 9.591 stanovnika.

Najmanja je republika na svetu i jedina koja nema glavni grad, kao ni transportni sistem. Poznata je po visokoj stopi zagađenja.

7. Kneževina Seborga – mikronacija na teritoriji Italije od 4,91 km kvadratnih, sa 312 stanovnika.

Pod vladavinom je Marsela I. Ovo je, u stvari, selo blizu francuske granice. Vojska ove nepriznate države se sastoji od troje ljudi - ministra obrane i dva graničara.

8. Republika Molosija – samoproglašena republika u Nevadi veličine 0.055 km kvadratnih, sa svega sedam stanovnika. Osnovao ju je Kevin Bog, a osim njega u Molosiji živi i njegova porodica, uključujući kućne ljubimce – tri psa, mačku i zeca. Molosija ima svoju himnu, amblem i zastavu.

Postoji i smrtna kazna za ponavljače teških zločina. Izdaju se pasoši, a postoji i svemirski program.

9. Malteški viteški red – još jedna državica na području Rima, osim Vatikana.

Veličine je 0.012 km kvadratnih, na kojima živi 113,500 ljudi. Ima ukupno tri zgrade, vlastitu valutu, poštanske marke, veb sajt, tablice automobila i pasoše.

10. Kneževina Silend – nepriznata država, čija teritorija obuhvata morsku platformu, veličine 0.004 km, udaljenu od britanske obale 10 kilometara. U Silendu živi 27 ljudi.

Ovom državicom vlada samoproglašeni princ regent, a svako može postati grof, barun, ili vojvoda - titule se za nekoliko stotina evra mogu kupiti onlajn.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: