Preuzmi Maturang aplikaciju
  • Ohrabrenje za talentovane


(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 29.01.2013. )

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 29. 01. 2013. )

Ministarka Alisa Marić najavljuje hiljadu novih stipendista Fonda za mlade talente. Uskoro konkurs za stipendije namenjen srednjoškolcimakoji su ostvarili uspeh na takmičenjima.

Stipendije za srednjoškolce

FOND za mlade talente objavio je spisak gotovo hiljadu najboljih studenata završnih godina državnih fakulteta u Srbiji, dobitnika stipendije "Dositej". Oni će tokom ove školske godine dobijati ček od po 25.000 dinara mesečno, ili ukupno 250.000 dinara.

Uskoro će, najavljuje za "Novosti" Alisa Marić, ministarka omladine i sporta, biti objavljen i konkurs namenjen srednjoškolcima koji su u prethodnoj godini ostvarili uspeh na domaćim ili međunarodnim takmičenjima. Najbolji od njih biće nagrađeni iznosima od 20.000 do 200.000 dinara.

Fond za mlade talente, koji radi u okviru Ministarstva, do sada je nagradio i stipendirao više od 8.800 učenika srednjih škola i studenata i za te namene je utrošeno 2,6 milijardi dinara. Na listi dobitnika "Dositeja" nalaze se i studenti završnih godina osnovnih ili master i doktorskih studija, koji odlaze u inostranstvo da dovrše školovanje.

- Dajemo stipendije za studiranje u inostranstvu, koje je ove školske godine dobilo 427 studenata, za šta je izdvojeno više od 400 miliona dinara. Oni nakon završetka školovanja imaju obavezu da najmanje pet godina rade u svojoj zemlji.

Osim sa NIS, ugovori su već potpisani i sa kompanijama "Jat", "Majkrosoft", "Peksim fondacija", Pireus banka, sa Odbojkaškim savezom Srbije, "Telenorom", Aerodromom "Nikola Tesla", Narodnom bibliotekom Srbije i SANU.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: