Preuzmi Maturang aplikaciju
  • Počela pripremna nastava za upis na nekoliko fakulteta


(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 08.12.2017. )

Budući brucoši koji žele da upišu neki od tehničkih fakulteta ili medicinu, već su počeli pripreme za polaganje prijemnog ispita.

Pripreme za prijemni

Foto: ThoughtCo

Prvi su sa časovima, koji će trajati do polaganja testova, počeli Elektrotehnički, Mašinski i Medicinski fakultet, a cena je od 20.000 do 80.000 dinara, u zavisnosti od broja predmeta.

Elektrotehnički fakultet organizovao je pripremnu nastavu iz matematike i fizike za maturante koji žele da studiraju tehničke nauke. Cena po predmetu je 36.000 dinara ako se plaća odjednom, odnosno 40.000 dinara na rate. Planirani fond časova je 60 po predmetu i to subotom ili nedeljom, koji će trajati do 15. juna. U grupama je najviše 20 polaznika.

- Nastavu drže naši profesori i asistenti, a u okviru svakog kursa je predviđen i probni test na kome će polaznici moći da provere stečeno znanje - kažu na ETF. - U okviru pripremne nastave svi kandidati dobijaju domaće zadatke, a u junu će biti organizovan probni prijemni. Maturantima se predaje gradivo koje će biti na prijemnom za sve tehničke fakultete, a polaznici mogu da odaberu i samo jedan predmet.

Za 65 časova iz matematike na Mašinskom fakultetu treba izdvojiti duplo manje novca - 20.000 dinara u pet rata. Svi polaznici dobijaju zbirku zadataka za pripremu kvalifikacionog ispita. Ova visokoškolska ustanova uvela je još jednu novinu - ponavljanje gradiva iz srednje škole, prvih pet dana školske godine po pet časova.

 

Biologija i hemija

Pripremna nastava iz hemije i biologije počela je i na Medicinskom fakultetu, po tri školska časa po predmetu i trajaće do kraja maja.

- Kandidati ne moraju da pohađaju časove iz oba predmeta, već izbor zavisi od njihove želje - navode na fakultetu. - Cena jednog časa iz hemije i biologije je po 550 dinara. Za po 60 časova iz biologije i hemije cena je 33.000 dinara po predmetu.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: