Prijemni.rs
Maturang
  • Priprema za prijemni 1.300 €, materijal nije uračunat u cenu


(Preuzeto sa sajta 24 sata - 17.01.2013. )

(Preuzeto sa sajta 24 sata - 17. 01. 2013. )

Kako bi što bolje spremili prijemni ispit, upali na budžet i izbegli plaćanje školarine od 240.000 dinara, srednjoškolci koji žele da studiraju arhitekturu učiniće sve, pa su mnogi još u novembru krenuli na pripreme za prijemni ispit. Za sedmomesečnu pripremu oni moraju da izdvoje neverovatnih 1.300 evra, odnosno oko 190 evra mesečno.

Pripreme za prijemni

ARHITEKTURA - Do prijemnih ispita ostalo je još pola godine. Dok većina studenata tek počinje da zagreva stolicu i knjige, oni koji žele da se bave arhitekturom već nekoliko meseci ozbiljno se i panično pripremaju za polaganje prijemnog ispita. Jer, ono što se polaže na arhitekturi budući akademci nisu učili u srednjoj školi, a posebnost prijemnog ispita zahteva i posebnu pripremu koja košta oko 1.300 evra, pa se čini da oni koji nemaju dovoljno novca da je priušte imaju znatno manje šanse da upišu ovaj fakultet.

- Da stvar bude još gora, i ako uspemo da sakupimo skoro 200 evra mesečno, očekuju nas i novi troškovi, jer i pored visoke cene priprema sami moramo da nabavljamo materijal koji ćemo koristiti na pripremama, pa se od nas zahteva da sa sobom ponesemo i podlogu i papir za crtanje, olovke, rezač, gumicu, selotejp, skalpel, svesku, kartone. Plašim se da pripreme mogu sebi da priušte samo oni koji mogu i da plaćaju školarinu - priča Marija P, učenica iz Kragujevca, koja pokušava da spremi prjemni uz pomoć sestre koja je završila ovaj fakultet.

Na Arhitektonskom fakultetu objašnjavaju da kurs "Ka arhitekturi" traje od novembra do kraja maja, ali da studenti mogu i sada da se prijave, s tim što, ako se prijave danas, plaćaju za ceo januar, a ne za pola.

- Svake subote i nedelje polaznici provode na fakultetu po pet sati dnevno, a cena jednog vikend bloka je 48 evra, odnosno na mesečnom nivou 192 evra. Studentima predavanja drži nekoliko profesora iz različitih predmeta, kako bi ih što bolje pripremili za polaganje prijemnog ispita - kažu na fakultetu.

Žive u Srbiji, a plaćaju kao da su na Harvardu

RAČUN - Dvoje studenata arhitekture napravilo je prošle godine džinovske fiskalne račune kako bi pokazali da je u zemlji gde ljudi jedva krpe kraj s krajem, najgora kletva mladog čoveka želja da postane arhitekta, jer mu je za godinu dana života u Beogradu i školovanja potrebno čak 874.500 dinara. Naime, studenti kažu da, iako školarinu plaćaju 240.000 dinara, za jedne vežbe donose materijal vredan oko 1.000, što za godinu dana ispadne oko 100.000 dinara.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: