Preuzmi Maturang aplikaciju
   
  • Pripreme za prijemni od 0 do 24.000 dinara


(Preuzeto sa sajta 24 sata - 22.02.2013. )

(Preuzeto sa sajta 24 sata - 22. 02. 2013. )

Pre plaćanja školarine, kupovine knjiga i eventualnog iznajmljivanja stana ili sobe, roditelji budućih brucoša već moraju da razmišljaju o pripremi za prijemni, koji košta i više od 200 evra. Na Medicinskom fakultetu priprema košta 24.000, ciklus od mesec dana na Pravnom je 10.000, a na Arhitekturi 9.000 dinara. Tek, poneki fakultet ne naplaćuje pripremnu nastavu.

Pripreme za prijemni

FAKULTETI - Planiram da upišem Medicinski fakultet i ne verujem da ću ići na dodatne časove kako bih se pripremila za prijemni. Nemam dovoljno novca za to, a starija sestra će me pripremati jer već studira medicinu - kaže Teodora Zdravković.

Prema njenim rečima, jedan broj kolega izdvaja pozamašne sume novca kako za pripremne časove na samom fakultetu tako i za dodatne privatne koji su još skuplji. Šef službe za studije prvog i drugog stepena Medicinskog fakulteta Rajko Subašić kaže da pripreme na Medicinskom fakultetu počinju 24. februara i traju do 9. juna.

- Po predmetu pripreme koštaju 12.000, ali studenti polažu dva predmeta. Što ukupno košta 24.000. Ukupno se prijavi više od 100 polaznika, a na kraju se organizuje probno testiranje - objašnjava Subašić.

Na Fakultetu tehničkih nauka budući akademci imaju mogućnost da upišu časove za pripremnu nastavu iz matematike i arhitekture. Kurs iz matematike košta od 7.800 do 9.500 dinara, a cena zavisi od studijske grupe za koju se budući akademci pripremaju.

Dok s jedne strane pojedini fakulteti naplaćuju pripremu za upis ima i onih koji to rade besplatno.

- Iako će upis na fakultete početi tek krajem juna, mnogi srednjoškolci već počinju sa pripremama za prijemne ispite. Živimo u vremenu kada su troškovi života vrlo visoki, te Prirodno-matematički fakultet na sreću, i ove godine organizuje besplatnu pripremnu nastavu, koja je iz matematike počela još u decembru, a uskoro kreću i časovi hemije - kažu na PMF-u.

Besplatna pripremna nastava iz hemije za polaganje prijemnog ispita počinje 23. februara od 9 sati u Departmanu i održavaće se svake subote. Dodatne informacije kao i raspored tema popularnih predavanja istaknuti su na sajtu www.dh.uns.ac.rs.

Besplatno i na Tehnološkom fakultetu

ČAS - Tehnološki fakultet takođe ima besplatne časove pripremne nastave iz matematike i hemije. Časovi počinju u aprilu i održavaju se vikednom, dok su u junu svaki radni dan.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: