Preuzmi Maturang aplikaciju
  • Srednjoškolci nude besplatnu IT obuku


(Preuzeto sa sajta 24 sata - 31.01.2013. )

(Preuzeto sa sajta 24 sata - 31. 01. 2013. )

Novosađani Momčilo Popov, Marko Petrović, Marko Ivanović, Nikola Lukić i Branislav Vajagić, svi stari 18 i 19 godina, pre tri meseca pokrenuli su portal Sedmica.rs, gde svako može potpuno besplatno da nauči kako da koristi fotošop, pravi kompjuterske igrice ili da se bavi veb i grafičkim dizajnom.

Besplatna IT obuka

SEDMICA - Ideja o pravljenju sajta potekla je od Popova, a želja im je da omoguće i drugim ljudima da nauče kako da koriste pogodnosti savremene tehnologije.

- Želeo sam da omogućim mladima da na jednom mestu dođu do informacija o fotošopu, 3D modeliranju, pravljenju igrica i drugim programima o kojima mi, kada smo počeli da učimo, nismo mogli da nađemo informacije. Jednostavno, dok nije napravljena Sedmica.rs, nije postojalo nijedno mesto na kojem je sve moglo da se nauči - kaže Popov.

Portal je dobio ime „Sedmica" zbog sedam dana u nedelji, od kojih je svaki namenjen jednoj oblasti. Kako priča, sama ideja o takvom načinu postavljanja sadržaja nastala je zbog želje za sticanjem poverenja posetilaca, koji će svake nedelje sigurno čekati novi tutorijal.

- Pošto ovako objavljujemo tekstove, izbegli smo onu ružnu emociju koja se javlja kada posetilac, spreman da stiče nova znanja i iskustva, shvati da već mesec dana nema novih sadržaja na sajtu, što je slučaj s mnogim stranim portalima ovog tipa - kaže Popov.

Mada su svi srednjoškolci, rad na sajtu im, kako pričaju, nije problem jer svako ima obavezu da jednom nedeljno obradi jednu temu. U protekla tri meseca, ovi mladi Novosađani su dobili stalne pratioce koji redovno dolaze na sajt i učestvuju u kreiranju testova.

- Reakcije ljudi su vrlo pozitivne i redovno nam se obraćaju u komentarima s njihovim iskustvima, ali i pitanjima na koje gledamo da pružimo odgovore - navodi Popov.

On dodaje i da planiraju da prošire sajt sa još nekoliko oblasti, ali da će im tu biti potrebna i pomoć sponzora.

Teme rezervisane po danima

AUTORI - Svakog ponedeljka Marko Petrović piše o fotošopu, a utorkom Momčilo Popov o veb-dizajnu i sajtovima. Sredom Marko Ivanović objavljuje tekstove o 3D modeliranju, četvrtkom Nikola Lukić o igricama, a petkom na „Sedmici" izlaze tekstovi o muzičkoj produkciji, čiji je autor Branislav Vajagić.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: