Preuzmi Maturang aplikaciju
   
  • Šta studirati: Koje diplome donose posao u Srbiji


(Preuzeto sa sajta Kamatica - 04.02.2013. )

(Preuzeto sa sajta Kamatica - 04. 02. 2013. )

Svaki deseti stanovnik Srbije ima fakultetsku diplomu. Visoko obrazovanje ne znači automatski i posao, pa je tako 58 hiljada svršenih studenata nezaposleno. Pitanje za mlade ljude i državu je, šta studirati, a da to bude i lično zadovoljstvo i traženo zanimanje.

Sta studirati

Kako je strategijom predviđeno da ćemo 2020. imati 40 odsto visokoobrazovanog stanovništva od 30 do 34 godine, pitanje je šta studirati, a da to bude i lično zadovoljstvo i traženo zanimanje.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je 58.445 ljudi sa završenim fakultetom, od čega je 24.677 bez radnog iskustva. Najviše je nezaposlenih ekonomista, a najmanje profesora fizičke kulture.

Radnu knjižicu trenutno nema 804 magistra i 55 doktora nauka, i među njima je najviše ekonomista.

- Na žalost, mi ne spadamo u društva koja su u stanju da imaju elitu koja ume da anticipira buduće vreme. I zato mi zagovaramo, ili smo zagovarali kroz strategiju razvoja obrazovanja da između ostalog imperativ visokog obrazovanja bude formiranje takvih stručnjaka koji su sposobni da zaposle sebe i druge - kaže Radivoje Mitrović, državni sekretar Ministarstva prosvete.

Najbrže se zapošljavaju pedijatri, anesteziolozi, inženjeri, a najsporije stomatolozi. Na tržištu rada traženi su stručnjaci za finansije i inforamcione tehnologije, inženjeri elektrotehnike, elektronike, mašinstva i građevine, što će biti i zanimanja budućnosti.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: