Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.rs
  • Više od 200 slobodnih mesta na Poljoprivrednom fakultetu


(Preuzeto sa sajta RTS - 22.09.2017. )

Na Univerzitetu u Beogradu, posle drugog upisnog roka, ostalo je još oko 1.650 slobodnih mesta. Zato Univerzitet organizuje treći rok za potencijalne brucoše do 25. septembra. Slobodnih mesta ima na svim univerzitetima, jer je i broj maturanata manji, tvrde profesori, a kako će se i narednih godina generacije smanjivati, mnogi fakulteti će doći u ozbiljnu krizu.

Univerzitet u Beogradu

Slika na najstarijem i najvećem Univerzitetu u Beogradu je sledeća – trećina fakulteta već je u prvom upisnom roku popunila kvote za upis brucoša, i to pre svega oni koji školuju inženjere, dok je 21 fakultet indekse potencijalnim brucošima ponudio u drugom, pa u trećem roku.

"To se tumači i činjenicom da je generacija koja je došla na upis ove godine manje brojna nego prethodne generacije, tako da je to jedino moguće obrazloženje. Mi se trudimo da privučemo i studente iz regiona i sveta i pokušavamo da kroz programe na engleskom jeziku to realizujemo", kaže prof. Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu.

Borjan Soković, student prorektor Univerziteta u Beogradu, ističe da je posebno interesovanje za smerove i studijske programe koji školuju IT stručnjake. "Očekujem da će mesta uglavnom biti popunjena", rekao je Soković.

Najviše slobodnih mesta ostalo je na poljoprivredi – 216, a prijavilo se samo pet kandidata. A prvi put ove godine 10 ih je ostalo i na geografiji. Hemičari već znaju da njihovi diplomci nerado odlaze u prosvetu.

"Činjenica da su nastavnici u školama najslabije plaćeni u državnoj administraciji, ostavlja traga i na upravo one delove obrazovanja u Srbiji, koji se odnose na školovanje za obrazovanje ljudi u osnovnim i srednjim i visokim školama. A verujem da će se to i ubuduće dešavati ukoliko se Srbija ne uozbilji i ne shvati da u obrazovanje mora da se uloži mnogo više para nego što je do sada uloženo", ukazao je dekan Hemijskog fakulteta prof. Ivan Gržetić.

Slobodnih mesta, više nego prethodnih godina, ostalo je na svim univerzitetima u Srbiji. Profesori kažu da fakulteti treba da pruže moderne i interesantne programe, brz dolazak do posla, a akademci pre svega žele da studiraju o trošku države i u Beogradu.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: