Studijski program - Menadžment tehnologije hrane i gastronomije
Podaci o studijskom programu
Kategorije na sajtu: Menadžment, Tehnologija,
Vrste studija: Strukovne
Na prijemnom se polaže: Jedan od četiri sledeća predmeta: Biologija, Hemija, Osnove informatike, Matematika.
Vežbaj online: Pokreni vežbu Pokreni vežbu Pokreni vežbu Pokreni vežbu
Gradovi: Leskovac
Stepen studija: Osnovne strukovne studije
Dužina trajanja: Šest semestara (tri godine)
ESPB: 180
Stečeno zvanje: Strukovni inženjer menadžmenta tehnologije hrane i gastrovnomije
Broj slobodnih mesta: 66
Savremen i međunarodno evaluirani studijski program, usaglašen sa potrebama tržišta, osposobiće studente za poslove proizvodnje, plasmana i upravljanja u HoReCa sektoru, menadžerske poslove u kuhinjama hotelijerske i restoraterske industrije, poslove vezane za osmišljavanje projekata i pokretanje sopstvenog biznisa u oblasti tehnologije hrane i gastronomije.
Nakon završetka studijskog programa Menadžment tehnologije hrane i gastronomije studenti će biti osposobljeni za:
- Poslove nabavke, prijema i skladištenja sirovina za proizvodnju hrane;
- Poslove proizvodnje i plasmana gastronomskih proizvoda;
- Poslove planiranja, organizovanja, vođenja i kontrole izvršenja zadataka u kuhinjama hotelijerske i restoraterske industrije;
- Poslove planiranja, organizovanja, vođenja i kontrole izvršenja zadataka u kuhinjama socijalnog ugostiteljstva (bolnice, vojska, zatvori, studentski i učenički restorani);
- Poslove u pekarstvu i poslastičarstvu;
- Poslove vezane za pokretanje sopstvenog biznisa u oblasti tehnologije hrane i gastronomije;
- Poslove vezane za osmišljavanje projekata u oblasti tehnologije hrane i gastronomije;
- Poslove vezane za primenu standarda i sistema kvaliteta u prehrambenoj proizvodnji, kao i metoda koje se koriste za kontrolu kvaliteta namirnica;
- Ketering poslove.
Po završetku studijskog programa Menadžment tehnologije hrane i gastronomije studenti mogu obavljati:
- Menadžerske poslove u HoReCa sektoru;
- Aktivnosti u procesu planiranja, organizovanja, vođenja i kontrole u ugostiteljskim preduzećima (hotelima, restoranima);
- Poslove vezane za tehnologiju proizvodnje hrane;
- Poslove vezane za plasman gastronomskih proizvoda;
- Ketering poslove;
- Promotivne aktivnosti u gastronomiji;
- Poslove vezane za pokretanje sopstvenog biznisa u oblasti tehnologije hrane i gastronomije;
- Poslove vezane za osmišljavanje projekata u oblasti tehnologije hrane i gastronomije;
Kurikulum
ŠIFRA |
PRVA GODINA |
Semestar I |
Semestar II |
ESPB |
|||
OBAVEZNI PREDMETI |
P |
V |
P |
V |
DON |
||
1МГ-МАТ |
Matematika |
2 |
2 |
|
|
|
6 |
1MG-INF |
Informatika |
2 |
2 |
|
|
|
5 |
1MG-BST |
Poslovna statistika |
2 |
2 |
|
|
|
6 |
1MG-SOF |
Nauka o ishrani |
2 |
2 |
|
|
|
6 |
1MG-BFT |
Osnovi prehrambene tehnologije |
2 |
2 |
|
|
|
6 |
1MG-BOG |
Osnovi gastronomije |
|
|
2 |
0 |
1 |
4 |
1MG-BUE |
Poslovna ekonomija |
|
|
2 |
2 |
|
6 |
1MG-BOO |
Osnovi organizacije |
|
|
2 |
2 |
|
5 |
1MG-PP |
Stručna praksa (prva godina) |
|
|
|
|
4 |
4 |
IZBORNI PREDMETI (bira se jedan) |
|
|
|||||
Izborni blok 1 (strani jezik) |
|
|
|
|
|
|
|
1MG-FLE1 |
Strani jezik - Engleski 1 u turizmu i ugostiteljstvu |
|
|
2 |
3 |
|
7 |
1MG-FLF1 |
Strani jezik - Francuski 1 u turizmu i ugostiteljstvu |
|
|
2 |
3 |
|
7 |
IZBORNI PREDMETI (bira se jedan) |
|
|
|||||
Izborni blok 2 |
|
|
|
|
|
|
|
1MG-SOV |
Sociologija rada |
|
|
2 |
2 |
|
5 |
1MG-BAE |
Osnovi ekonomije |
|
|
2 |
2 |
|
5 |
UKUPNO |
|
|
|
|
|
60 |
|
ŠIFRA |
DRUGA GODINA |
Semestar III |
Semestar IV |
ESPB |
|||
OBAVEZNI PREDMETI |
P |
V |
P |
V |
DON |
||
2MG-BMG |
Osnovi menadžmenta |
2 |
2 |
|
|
|
5 |
2MG-CKG |
Komercijalno poznavanje robe |
2 |
2 |
|
|
|
5 |
2MG-TOF |
Tehnologija životnih namirnica |
2 |
2 |
|
|
|
6 |
2MG-BMA |
Osnove marketinga |
|
|
2 |
2 |
|
6 |
2MG-FMA |
Finansijski menadžment i računovodstvo |
|
|
3 |
2 |
|
7 |
2MG-MBF |
Mikrobiologija hrane |
|
|
1 |
2 |
|
4 |
2MG-CML |
Trgovinsko pravo |
|
|
2 |
0 |
|
3 |
2MG-PP |
Stručna praksa (druga godina) |
|
|
|
|
4 |
4 |
IZBORNI PREDMETI (bira se jedan) |
|
|
|||||
Izborni blok 3 (Poslovni strani jezik) |
|
|
|
|
|||
2MG-FLE2 |
Strani jezik - Engleski 2 u turizmu i ugostiteljstvu |
|
|
1 |
2 |
|
4 |
2MG-FLF2 |
Strani jezik - Francuski 2 u turizmu i ugostiteljstvu |
|
|
1 |
2 |
|
4 |
IZBORNI PREDMETI (bira se jedan) |
|
|
|||||
Izborni blok 4 |
|
|
|
|
|
|
|
2MG-CC |
Kreativna gastronomija |
|
|
1 |
0 |
2 |
4 |
2MG-CMG |
Ketering menadžment |
|
|
1 |
0 |
2 |
4 |
IZBORNI PREDMETI (biraju se dva) |
|
|
|||||
Izborni blok 5 |
|
|
|
|
|
|
|
2MG-ENM |
Preduzetnički menadžment |
2 |
2 |
|
|
|
6 |
2MG-RM |
Upravljanje rizikom |
2 |
2 |
|
|
|
6 |
2MG-BCM |
Poslovne komunikacije |
2 |
2 |
|
|
|
6 |
2MG-HRM |
Menadžment ljudskih resursa |
2 |
2 |
|
|
|
6 |
UKUPNO |
|
|
|
|
|
60 |
|
ŠIFRA |
TREĆA GODINA |
Semestar V |
Semestar VI |
ESPB |
|||
OBAVEZNI PREDMETI |
P |
V |
P |
V |
DON |
||
3MG-GMG |
Gastronomski menadžment |
2 |
0 |
|
|
1 |
4 |
3MG-MTH |
Menadžment turističkih i ugostiteljskih preduzeća |
2 |
1 |
|
|
|
4 |
3MG-FOC |
Osnovi konzervisanja hrane |
1 |
2 |
|
|
|
4 |
3M-PM |
Projektni menadžment |
2 |
2 |
|
|
|
5 |
3MG-NUT |
Nutricionizam |
2 |
2 |
|
|
|
5 |
3MG-SKF |
Sistemi kvaliteta u proizvodnji hrane |
1 |
2 |
|
|
|
4 |
3MG-EMG |
Ekološki menadžment i održivi razvoj |
|
|
2 |
2 |
|
5 |
3MG-BL |
Poslovna logistika |
|
|
3 |
2 |
|
5 |
3MG-STM |
Strategijski menadžment |
|
|
3 |
2 |
|
6 |
3MG-PP |
Stručna praksa (treća godina) |
|
|
|
|
3 |
2 |
3MG-FPR |
Završni rad |
|
|
|
|
|
8 |
IZBORNI PREDMETI (biraju se dva) |
|
|
|||||
Izborni blok 6 |
|
|
|
|
|
|
|
3MG-SHI |
Usluge u ugostiteljstvu |
|
|
1 |
0 |
2 |
4 |
3MG-BTC |
Poslastičarstvo sa pekarstvom |
|
|
1 |
0 |
2 |
4 |
3MG-ING |
Međunarodna gastronomija |
|
|
1 |
0 |
2 |
4 |
3MG-NGA |
Nacionalna gastronomija |
|
|
1 |
0 |
2 |
4 |
|
UKUPNO |
|
|
|
|
|
60 |
Detaljnije informacije o studijskom programu možete dobiti na http://vpsle.edu.rs/osnovne-strukovne-studije/menadzment-tehnologije-hrane-i-gastronomije
Vesti o studiranju
-
NOVO IT ODELJENJE u Savremenoj gimnaziji: otvoren upis za generaciju 2024/25.
Sve osmake koji su zainteresovani za tehnologiju i računare i koji već razmišljaju o budućoj karijeri obradovaće vest da je Savremena gimnazija otvorila upis u novo IT odeljenje. Kombinujući opšti…
22.04.2024 -
Omladina Jazasa Novi Sad i Omladinske novine organizuju seminar o podkastima- prijave do 1. maja
Omladinske novine (ON) organizuju besplatan seminar o podkastima i poziva studente, srednjoškolce i mlade novinare, da se prijave do 1. maja na besplatan seminar o podkastima.
19.04.2024 -
Brucoši, kako ste preživeli prvi dan faksa? Ovo je 5 najčešćih grešaka koje ste možda već napravili
Prvi dan na fakultetu je za brucoše često prepun uzbudljivih ali i stresnih trenutaka. Ako ste već prošli kroz ovo, možda ste napraviti neke od uobičajenih grešaka. Evo pet najčešćih…
16.04.2024
Saveti za polaganje prijemnog
-
Najbolje pripreme za upis na fakultet
Kvalitetne pripreme za prijemni ispit su izuzetno bitne kako biste upisali fakultet koji želite. Da biste na prijemnom ispitu prošli onako kako želite, neophodno je napravite dobar plan.
-
Ovo su zlatna pravila efikasnog učenja
Uspešno učenje nije privilegija genijalnih ljudi. Oni koji uče uspešnije samo primenjuju određene metode, tehnike i taktike.
-
Devet fraza koje pametni ljudi izbegavaju u razgovoru
Svima se dešava da kažu nešto što drugi pogrešno protumače. Razumevanje skrivenih značenja zahteva socijalnu svest, sposobnost da se razumeju emocije i iskustvo