Prijemni.rs
Maturang
  • Visoka poslovna škola strukovnih studija u Leskovcu





Studijski program - Turizam i ugostiteljstvo

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Turizam i ugostiteljstvo,

Vrste studija: Strukovne

Na prijemnom se polaže: Geografija i jedan od: Osnove ekonomije, Poslovna ekonomija, Osnove informatike, Matematika

Vežbaj online: Pokreni vežbu Pokreni vežbu Pokreni vežbu Pokreni vežbu

Gradovi: Leskovac

Stepen studija: Osnovne strukovne studije

Dužina trajanja: Šest semestara (tri godine)

ESPB: 180

Stečeno zvanje: Strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljstvo

Broj slobodnih mesta: 132

 

Savremen i međunarodno evaluirani studijski program, usaglašen sa potrebama tržišta, pružiće studentima znanja i veštine i razviti kompetencije za obavljanje poslova u turizmu, ugostiteljstvu, putničkom saobraćaju, kongresnom biznisu, organizaciji sajmova, izložbi i drugih velikih manifestacija/događaja.

Nakon uspešno savladanog programa Turizam i ugostiteljstvo student će biti sposoban da:

  • Razume generativni i atraktivni potencijal emitivnih i receptivnih regija u turizmu;
  • Demonstrira razumevanje značaja očuvanja životne sredine;
  • Shvati ulogu, mesto i značaj turističkih agencija na turističkom tržištu; izvrši SWOT analizu turističke destinacije; organizuje rad u turističkim agencijama;
  • Demonstrira znanje stranih jezika;
  • Utvrdi stepen prilagođenosti proizvoda potrebama potrošača;
  • Pravilno utvrdi nutritivnu vrednost namirnica;
  • Razvije praktične modele i strategije bazirane na savremenoj teoriji i praksi;
  • Planira razvoj ruralnog turizma i seoskih područja;
  • Izabere strategije komuniciranja u turizmu i praktično primeni komunikacioni miks u turističkim organizacijama;
  • Primeni različite oblike promocije u turističkim organizacijama, promocije turističkih festivala, atrakcija, posebnih događaja;
  • Primeni standarde ISO 9000 ISO i 14001 u turističkim uslugama;
  • Kontroliše kvalitet turističkih usluga;
  • Učestvuje u radu različitih stručnih i interdisciplinarnih timova.

Po završetku studijskog programa Turizam i ugostiteljstvo studenti mogu obavljati:

  • Menadžerske poslove u turizmu i ugostiteljstvu;
  • Poslovne operacije u turističkim agencijama i turističkim organizacijama;
  • Aktivnosti u procesu planiranja, organizovanja, vođenja i kontrole u turističkim i ugostiteljskim preduzećima (hotelima, restoranima);
  • Poslove pratilaca turističkih grupa;
  • Promotivne aktivnosti u turizmu i ugostiteljstvu;
  • Komunikaciju na stranim jezicima u turizmu i ugostiteljstvu.

 

Kurikulum

 

ŠIFRA PREDMETA

PRVA GODINA

Semestar 1

Semestar 2

ESPB

OBAVEZNI PREDMETI

P

V

DON

P

V

DON

1TU-MAT

Matematika

2

2

 

 

 

 

6

1TU-BST

Poslovna statistika

2

2

 

 

 

 

6

1TU-ACB

Osnovi računovodstva

2

2

 

 

 

 

6

1TU-BMA

Osnove marketinga

 

 

 

2

2

 

6

1TU-BUE

Poslovna ekonomija

 

 

 

2

2

 

6

1TU-BAE

Osnovi ekonomije

 

 

 

2

2

 

5

1TU-BOT

Osnovi turizma

 

 

 

2

1

 

4

1TU-PP

Stručna praksa (prva godina)

 

 

 

 

 

 

4

 

IZBORNI PREDMETI

 

 

 

 

 

 

 

 

Izborni blok 1 (bira se jedan predmet)

 

 

 

 

 

 

 

1TU-FLE1

Strani jezik - Engleski 1 u turizmu i ugostiteljstvu

 

 

 

2

3

 

7

1TU-FLF1

Strani jezik - Francuski 1 u turizmu i ugostiteljstvu

 

 

 

2

3

 

7

 

Izborni blok 2 (biraju se dva predmeta)

 

 

 

 

 

 

 

1TU-CHT

Kulturno nasleđe

2

2

 

 

 

 

5

1TU-SOC

Sociologija

2

2

 

 

 

 

5

1TU-INF

Informatika

2

2

 

 

 

 

5

1TU-BCE

Poslovna kultura i etika

2

2

 

 

 

 

5

Ukupno časova/ESPB bodova

20

20

60

ŠIFRA PREDMETA

DRUGA GODINA

Semestar 3

Semestar 4

ESPB

OBAVEZNI PREDMETI

P

V

DON

P

V

DON

2TU-BMG

Osnovi menadžmenta

2

2

 

 

 

 

5

2TU-KMH

Menadžment kvaliteta u turizmu i ugostiteljstvu

 

 

 

1

2

 

4

2TU-CML

Trgovinsko pravo

 

 

 

2

0

 

3

2TU-TUG

Turistička geografija

2

2

 

 

 

 

6

2TU-TRD

Turizam i upravljanje ruralnim razvojem

2

2

 

 

 

 

6

2TU-RMI

Upravljanje rizikom i osiguranje u turizmu

2

2

 

 

 

 

6

2TU-TOF

Tehnologija životnih namirnica sa ishranom

 

 

 

2

1

 

4

2TU-IST

Informacioni sistemi u turizmu

 

 

 

1

2

 

4

2TU-PP

Stručna praksa (druga godina)

 

 

 

 

 

 

4

 

IZBORNI PREDMETI

 

 

 

 

 

 

 

 

Izborni blok 3 (bira se jedan predmet)

 

 

 

 

 

 

 

2TU-FLE2

Strani jezik - Engleski 2 u turizmu i ugostiteljstvu

 

 

 

1

2

 

4

2TU-FLF2

Strani jezik - Francuski 2 u turizmu i ugostiteljstvu

 

 

 

1

2

 

4

 

Izborni blok 4 (bira se jedan predmet)

 

 

 

 

 

 

 

2TU-TRM

Trgovinski menadžment

2

 

2

 

 

 

6

2TU-ETN

Preduzetništvo

2

2

 

 

 

 

6

 

Izborni blok 5 (biraju se dva predmeta)

 

 

 

 

 

 

 

2TU-OBH

Organizaciono ponašanje

 

 

 

2

1

 

4

2TU-SHI

Usluge u ugostiteljstvu

 

 

 

1

 

2

4

2TU-MRT

Istraživanje tržišta u turizmu

 

 

 

1

2

 

4

2TU-BOG

Osnovi gastronomije

 

 

 

2

 

1

4

Ukupno časova/ESPB bodova

20

20

60

ŠIFRA PREDMETA

TREĆA GODINA

Semestar 5

Semestar 6

ESPB

OBAVEZNI PREDMETI

P

V

DON

P

V

DON

3TU-EMG

Ekološki menadžment i održivi razvoj

 

 

 

2

2

 

5

3TU-AGT

Agencijsko poslovanje

3

 

3

 

 

 

7

3TU-FMG

Finansijski menadžment

3

2

 

 

 

 

6

3TU-MTH

Menadžment turističkih i ugostiteljskih preduzeća

2

1

 

 

 

 

4

3TU-MTD

Menadžment turističkih destinacija

 

 

 

2

2

 

5

3TU-PAT

Promotivne aktivnosti u turizmu

 

 

 

2

2

 

5

3TU-STM

Strategijski menadžment

 

 

 

3

2

 

6

3TU-PP

Stručna praksa (treća godina)

 

 

 

 

 

 

3

3TU-FPR

Završni rad

 

 

 

 

 

 

8

 

IZBORNI PREDMETI

 

 

 

 

 

 

 

 

Izborni blok 6 (bira se jedan predmet)

 

 

 

 

 

 

 

3TU-FLE3

Strani jezik - Engleski 3 u turizmu i ugostiteljstvu

1

2

 

 

 

 

4

3TU-FLF3

Strani jezik - Francuski 3 u turizmu i ugostiteljstvu

1

2

 

 

 

 

4

 

Izborni blok 7 (bira se jedan predmet)

 

 

 

 

 

 

 

3TU-FLESK

Strani jezik početni kurs – Engleski

1

2

 

 

 

 

3

3TU-FLFSK

Strani jezik početni kurs – Francuski

1

2

 

 

 

 

3

 

Izborni blok 8 (biraju se jedan predmet)

 

 

 

 

 

 

 

3TU-TBC

Poslovne komunikacije u turizmu

 

 

 

1

2

 

4

3TU-CC

Kreativna gastronomija

 

 

 

1

 

2

4

Ukupno časova/ESPB bodova

20

20

60

 

Detaljnije informacije o studijskom programu možete dobiti na http://vpsle.edu.rs/osnovne-strukovne-studije/turizam-i-ugostiteljstvo-2




Vesti o studiranju





Saveti za polaganje prijemnog