Preuzmi Maturang aplikacijuStudentski domovi

 • Međunarodni Kampus Univerziteta EDUCONS

 • Studentski dom Slobodan Bajić Dr Sime Miloševića br. 10

 • Studentski dom Veljko Vlahović Dr Sime Miloševića br. 8; 21000 Novi Sad

 • Studentski dom Feješ Klara Alekse Šantica broj 4, 21000 Novi Sad

 • Studentski dom 23. oktobar (Cesarec) Danila Kiša broj 29, 21000 Novi Sad

 • Studentski dom Živojin Ćulum (Novi dom A) Despota Stefana broj 5, 21000 Novi Sad

 • Studentski dom Despota Stefana broj 7, 21000 Novi Sad

 • Studentski dom Sajmište Slobodana Bajića br. 17

 • Studentski dom Nikola Tesla Bulevar Despota Stefana 7a

Studentski restorani - menze

 • Restoran - Mihajla Pupina (Bulevar) 19 Bulevar Mihajla Pupina 20

 • Restoran - Mala menza , Valtera Perića 5 Valtera Perića 5

 • Restoran - Velika menza , Sime Miloševica 4 Sime Miloševica 4

Vannastavne aktivnosti

 

Džandrljiv muž ili koja je žena dobra

U sklopu Male škole kulture koja podstiče kreativnost i ljubav prema umetnosti, studenti MPK posetili su u decembru Srpsko narodno pozorište. Pogledali su delo srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića Džandrljiv muž ili koja je žena dobra. 

MPK studenti na predstavi MPK studenti na predstavi MPK studenti na predstavi

Kroz grohotan smeh i brojne aplauze ispratili su komičan slučaj marvenog trgovca Maksima, jednog džandrljivog muža.

 

Putevima šećera do Sigepa 2017

Drugu godinu zaredom Visoka škola strukovnih studija organizovano posećuje tradicionalni sajam pekarstva i poslastičarstva, pod nazivom Sigep, koji se održava u italijanskom gradu Riminiju.

Studenti MPK - Sigep 2017

Ovaj primorski turistički gradić je tokom trajanja sajma, između 21. i 25. januara, ugostio preko 200. 000 ljudi iz celog sveta, što ga svrstava među tri najveće manifestacije ovog tipa u Evropi. Pored pekarstva i poslastičarstva, sajam se u ozbiljnoj meri bavi sladoledom i kafom, zaštitnim znacima italijanske ugostiteljske ponude, ali krenimo redom.

Neposredno pre našeg polaska, Srbiju su okovali ledeni dani, što nas je primoralo da se veoma ozbiljno pripremimo za put. Naravno da ne pričam o garderobi i toplim napicima, već isključivo o lokalnim gastronomskim đakonijama koje greju čak i na -20 C. U autobusu se moglo čuti: „ja ne idem nikuda bez table slanine!”. I zaista, ispostavilo se da smo imali toliko hrane, koju ne bismo pojeli i da smo ostali u Italiji još desetak dana.

Sigep 2017 - MPK Sigep 2017 - MPK Sigep 2017 - MPK Sigep 2017 - MPK

Kada smo u jutarnjim časovima doputovali u Rimini, smestili smo se i odmah zaputili, da maksimalno iskoristimo prvi sajamski dan. Utisak po ulasku na sajam je da je za njega vladalo veliko interesovanje posetilaca. Kao iskusni poznavalac hale, predložio sam putanju kretanja južno od našeg ulaza, odnosno prema halama B i D. Na ovaj način, uživali smo u izložbi predivno dekorisanih svečanih torti sa motivima iz života ili filma. Krećući se dalje, posmatrali smo čokoladne kreacije, ali najveća atrakcija ovog dela sajma je bio čokoladni vodopad. Svakim narednim korakom želudačni sokovi su kreirali neshvatljivu želju za konzumacijom bilo čega što je izloženo na šarenim izložbenim štandovima. Panetone, makroni, minjoni, kroasani, dansko, bavarsko, čajno pecivo, sve je dolazilo u obzir. U pravi čas stigli smo do hale gde su se pravile pice. Stajali smo u redu čekajući svoje parče, što je ponekad znalo i da potraje, a ponekad smo ostajali i kratkih rukava. Zasićenje slanim pekarskim proizvodima vodilo nas je prema halama A i C. Naša prva tamošnja stanica je bila štand sa kafom, kratkim espresom, kao odličnom uvertirom za ono što sledi. A sledi… More sladoleda, različitih boja i ukusa, služeno na štapiću, u kornetu ili posudi. Odlična prilika da se probaju neki novi ukusi poput manga, avokada, pistaća ili spiruline. Od tog momenta, uređaji i pribori za pekarstvo i poslastičarstvo, padali su u drugi plan, jer je jedino bilo merodavno da se nađe još bolji sladoled. Umorni i siti zaputili smo se prema hotelu kako bismo se što bolje odmorili za ono što nas sutradan očekuje.

Studenti MPK - Sigep 2017

Drugi dan sajma je obuhvatio fakultativnu posetu minijaturnoj državi San Marino. Prelep pejzaž i sjajna arhitektura su nas naterali da se zamislimo koliko bi nam bilo lepo da živimo na takvom mestu. Kada smo završili razgledanje San Marina, vratili smo se da još jednom prođemo sajamsku izložbu. Ovaj put je demokratski odlučeno, jednoglasno od strane studenata, da razgledanje počne od hala sa sladoledom. Konzumirajući i ocenjujući ponuđene smrznute poslastice, stigli smo na predavanje Ernsta Knama, nekrunisanog kralja čokolade, koji je kao svaka poznata TV faca, uspeo da okupi veliku populaciju uživalaca svojih kreacija. Sledeća stanica je bila arena u kojoj se održavalo juniorsko prvenstvo sveta u poslastičarstvu. Fantastične kreacije od ušpinovanog šećera su zaustavljale dah pri samom pogledu na njih. Među osam finalista, istakla se reprezentacija Japana predvođena master šefom Kairo Mochizukijem, koja je odnela prvu nagradu. Možda će u budućnosti i naša zemlja imati predstavnika u finalu ovog prestižnog takmičenja?

Kraj našeg puta je obeležila poseta prelepom gradiću Padovi, gde smo imali priliku da posetimo crkvu Svetog Ante i prošetamo se centralnim delom grada. Usledio je večernji šoping u Palmanovi, italijanskom autletu i lagana noćna vožnja ka Srbiji.

Sigep 2017 - MPK

Malo je reći koliko nam je značila ova poseta sajmu u Italiji. Postali smo, makar nakratko, deo jedne velike porodice gastronoma i osetili duh ove prelepe mediteranske zemlje. Nadam se da ćemo uskoro imati priliku da ponovo izgovorimo buongiorno Italia!

Sigep 2017 - MPK
Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog