Preuzmi Maturang aplikacijuStudentski domovi

  • Studentski dom Paviljon I i II Topličina bb

  • Studentski dom Paviljon III Velikotrnavska 2

  • Studentski dom Paviljon IV Gradsko polje

Studijski program - Drumski saobraćaj

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Saobraćaj,

Vrste studija: Strukovne

Na prijemnom se polaže: Matematika

Vežbaj online: Matematika,

Gradovi: Niš

Šta izučava?

Studijski program omogućava izučavanje i sticanje bitnih znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja, regulisanja stacionarnog i dinamičkog saobraćaja, saobraćajnog planiranja i projektovanja, tehnlogije transporta, eksploatacije i održavanja motornih vozila, kombinovanog i unutrašnjeg transporta, mehanizacije pretovara, logistike, kao i drugih opštih i tehničkih disciplina koje su direktno ili indirektno vezane za drumski saobraćaj (psihologija, menadžment, mašinstvo, građevinarstvo, računarstvo i informatika, zaštita životne sredine itd).

Rešavanje kompleksnih saobraćajnih i transportnih problema zahteva specijalizovana i multidisciplinarna znanja u cilju nalaženja rešenja koja zadovoljavaju postavljene kriterijume (bezbednost, pouzdanost, rentabilnost, profitabilnost i dr.).

 

Kompetencije

Savladavanjem ovog studijskog programa studenti su sposobni da rešavaju praktične probleme iz prakse saobraćajnog inženjerstva i stiču sledeće kompetencije:

  • analiza i prevencija saobraćajnih nezgoda, analiza sistema obuke vozača, predlaganje mera i akcija za povećanje bezbednosti u saobraćaju.
  • planiranje mobilnosti, rešavanje problema parkiranja u urbanim sredinama, analiza saobraćajnih tokova i projektovanje saobraćajne signalizacije.
  • organizacija rada u putničkom i teretnom saobraćaju.
  • praćenje robnih tokova u međunarodnom robnom prometu, organizovanje transporta primenom modernih tehnologija kombinovanog transporta.

 

Zvanje

Nakon završenih trogodišnjih studija student stiče zvanje Strukovni inženjer saobraćaja.


Raspored predmeta po godinama studija preuzmite ovde.
Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog