Prijemni.rs
Maturang
  • Visoka tehnička škola strukovnih studija u Subotici




Studentski domovi

  • Studentski dom Ivo Lola Ribar Sep Ferenca 5, 24000 Subotica

  • Studentski dom Bosa Miličević (Novi dom) Marije Vojnic Tošinice 7, 24000 Subotica

Studentski restorani - menze

  • Restoran 1 (novi dom) Segedinski put 11


Studijski program - Elektrotehnika

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Elektrotehnika,

Vrste studija: Strukovne

Vežbaj online: Pokreni vežbu

Gradovi: Subotica

Elektrotehničko inženjerstvo je jedna zrela oblast nauke i tehnike koja se i dalje intenzivno razvija. Skoro da nema tehničkih uređaja koji u svom sastavu nemaju električne elemente, ili za obavljanje glavnih operacija ili za pomoćne funkcije kao što su kontrola, merenje, signalizacija, zaštita itd.

Inženjer elektrotehnike je tražen i nezamenjiv je drugim profilima u mnogim preduzećima i ustanovama. Inženjeri elektrotehnike se angažuju za poslove razvoja proizvoda, organizovanja proizvodnje, održavanja i servisiranja uređaja, testiranja, usaglašavanja sa standardima itd. Mnogi inženjeri elektrotehnike rade i na nadgledanju troškova proizvodnje, sprovođenju postupaka zaštite na radu, učestvuju na tenderima i vode projekte.

Temeljno poznavanje principa elektrotehnike i praktična znanja potrebna za rad ne mogu se sticati preko kratkih kurseva za stručno usavršavanje ili prekvalifikaciju. VTŠSS nudi kvalitetno osposobljavanje za inženjera elektrotehnike osnovnog (BSc) nivoa.

Nastavni modul Elektrotehničko inženjerstvo sadrži predavanja, auditorne vežbe, laboratorijske vežbe i stručnu praksu za vreme studija. Uče se opšte obrazovni, stručni i stručno-aplikativni predmeti.

Većina pojava u elektrotehnici je nevidljiva, one se mogu pratiti i prikazati samo pomoću instrumenata. Ponašanje uređaja se može predvideti pomoću matematičkih modela. Nastavni modul Elektrotehničko inženjerstvo nudi predmete preko koji se stiče sposobnost modelovanja pojava u električnim uređajima i ručno izračunavanje ili digitalna simulacija u vezi tih pojava.

 

Kompetencije diplomiranih studenata

Završeni studenti imaće pregled nad analognim i digitalnim elektronskim kolima (standardni blokovi, osnovni pojmovi, izgradnja hardvera), biće u stanju da projektuju i realizuju analogna i digitalna elektronska kola. Biće osposobljeni za korišćenje softverskih alata za projektovanje u elektronici (Altium, Eagle, crtanje šeme, PCB, net liste, traženje grešaka) i za FPGA projektovanje (Verilog, VHDL, upotreba razvojnog okruženja, upotreba razvojnih ploča).

Moći će da sastavljaju štampane ploče, ručno ili mašinski, moći će da obavljaju prvo pokretanje, testiranje, merenje i traženje grešaka na štampanim pločama. Biće osposobljeni za programiranje mikrokontrolera (C jezik, asembler, upotreba razvojnih alata).

Moći će da se bave obradom analognih i digitalnih signala, poznavaće osnovne metode telekomunikacija i sisteme za prenos podataka.

U okviru svojih studija kandidati stiču sposobnost korišćenja električnih i elektronskih instrumenata (multimetri, RLC metri, osciloskopi, vatmetri). Upoznaju se sa neophodnim uslovima za tačno merenje i sa metodama otklanjanja nesigurnih rezultata merenja. Kao nadogradnja toga moći će da formiraju sisteme za akviziciju podataka i automatizovane sisteme za merenje. Biće osposobljeni da prilagode senzore i aktuatore upravljačkim jedinicama.

Upoznaće osnovne tehnike oko instaliranja i održavanja računara.

Studenti stiču sposobnost korišćenja osnovnog alata, mogu da opremaju laboratorije i radne stanica u privredi ili u ustanovama. Moći če da izaberu električne materijale (provodnici, izolatori, poluprovodnici, poznavaće njihove glavne karakteristike, standarde). Poznavaće elektronske komponente (pasivne, aktivne i elektromehaničke komponente, izbor i testiranje komponenti, snalaženje u katalozima). Biće sposobni za istraživanje stanja tehnike (korišćenje interneta, štampane literature i internet foruma).

Biće osposobljeni za nadgledanje i programiranje robota i automata. Moći će da projektuju i realizuju komandne ormare. Moći će da programiraju i upravljaju CNC mašinama, da se bave programiranjem PLC-ova.

Moći će da primene pretvarače frekvencije, da vrše njihovo programiranje radi regulisanja elektromotornih pogona u cilju upravljanja procesima. Biće osposobljeni za projektovanje i podešavanje regulacionih krugova (PID, Fuzzy...).

Imaće osnovno znanje vezano za preduzetništvo: osnivanje preduzeća, bankarstvo, poslovni planovi, reklamiranje, porez, izračunavanje troškova proizvodnje, vođenje evidencije po ISO standardima i održavanje dokumentacije.

 

Nastavni plan

Nastavni plan možete videti ovde.

 




Vesti o studiranju





Saveti za polaganje prijemnog