Prijemni.rs
Maturang
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Beč
Svrha boravka:
studije

Opis studijskog programa

Universität Wien, Philologisch-Kulturwissenschaftliche Fakultät, Institut für Slawistik

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Za stipendiju sam saznala od kolega koji su ranije bili CEEPUS-ovi stipendisti. Konkurs za stipendiju je bio otvoren otprilike mesec dana, a proces prijave bio je jednostavan. Kandidati su trebali predati prepis ocena i motivaciono pismo u kojem su opisali svoje akademske planove za vreme trajanja stipendije. Stipendija je finansijski pokrivala studiranje, stanovanje i lične troškove. Iznos stipendije bio je dovoljan za neke luksuze/potrebe (kupovina, manja putovanja).

Kako si obezbedio/la smeštaj?

U Beču sam stanovala u zgradi u vlasništvu OÄD-a, austrijske agencije koja se bavi stipendijama. Zgrada je od centra grada i od većine fakulteta bila udaljena petnaestak minuta vožnje tramvajem. Imala sam svoju sobu u stanu kojeg sam delila s tri cimerke. Stan je bio dobro opremljen - od posteljine do posuda, a jednom nedeljno je dolazila čistačica. U zgradi su stanovali studenti, naučnici i profesori iz drugih zemalja, tako da sam ostvarila brojne zanimljive kontakte. CEEPUS-ovi stipendisti mogu smeštaj potražiti i sami. Najjeftiniji je smeštaj u studentskim domovima, a za njega se je potrebno prijaviti u domu nekoliko meseci ranije.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Skuplji nego u Srbiji. Najveće razlike se odnose na društveni život. Uz gore navedene stipendije nije problem snaći se, ukoliko se novac ne rasipa.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Kako je moja stipendija trajala samo jedan semestar, najviše sam vremena provela radeći u knjižarama. U Beču ima nekoliko odlično opremljenih knjižara koje su i radnim vremenom prilagođene studentima.

Kako ocenjuješ društveni život?

Studirati i živeti u Beču bilo je iskustvo kojim sam mnogo dobila. Upoznala sam ljude iz celoga sveta, stekla nove prijatelje i vredno akademsko iskustvo. Proleće provedeno u multikulturalnom gradu bogate baštine i raznolikih događanja danas je nešto čega se rado prisećam. Došavši u Beč, prošla sam kroz različite prilike i neprilike u rasponu od administrativnih pa sve do lutanja gradom u prvim pokušajima snalaženja bez karte. CEEPUS nema poput nekih drugih mreža tzv. Buddy Network, popratnu ogranizaciju u kojoj studenti pomažu studentima i koja stipendistima daje informacije i nudi konkretnu pomoć u snalaženju po gradu, na univerzitetu, organizuje žurke, putovanja i sl., a sigurno bi mnogima olakšala početke boravka i prilagođavanja novoj sredini.

Ostali komentari i preporuke

Boravak u Austriji najviše je doprineo mom znanju nemačkog jezika. U početku mi je bilo teško pratiti predavanja na nemačkom, ali sam zadovoljna ishodom četveromesečnog intenzivnog učenja jezika. Bečki univerzitet studentima nudi izbor i kombinovanje nekih studijskih smerova koji kod nas ne postoje pa ga zato smatram zanimljivim mnogim našim studentima. Stipendiju bih preporučila svakom studentu željnom sticanju novih akademskih i životnih iskustava. CEEPUS je austrijska mreža za razmenu studenata koja uključuje zemlje srednje i istočne Europe. Otići jedan semestar studirati u Varšavi, Ljubljani, Pragu, Sofiji ili Beču nije nemoguće ni teško, a svakako će se isplatiti. Studentima bih poručila da podstaknu profesore na svojim fakultetima da se uključe u CEEPUS-ovu mrežu.

 

Ukoliko želite da saznate više o školovanju u Austriji, pročitajte naš tekst Studiranje u Austriji.