Prijemni.rs
Maturang

Suština i pristup stipendiranja


stipendiranjeZa većinu - vodeći činilac pomoći pri studiranju; ipak, stipendijama se, između ostalog, održava atmosfera stalnog podsticanja maksimalne realizacije, izuzetnog rezultata i uspeha.

Stipendije su važan korak za već ostvarene zadovoljavajuće rezultate, ali, isto tako, i izraz izgleda za budućnost. Dodelom bespovratnih sredstava podržava se vid odobravanja postupaka uspešnog delovanja studenata, priznanja i nagrada za dosadašnja postignuća.

Za stipendiju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, osnovno je da pravo imaju studenti od II do V (i VI) godine osnovnih studija i studija drugog stepena visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

U načinu rangiranja i oceni za donošenje odluke o dodeli uzimaju se u obzir i drugi elementi, a koji se odnose na upis studija I, II, III stepena prvi put u tekućoj akademskoj godini, finansiranje iz budžeta Republike Srbije, državljanstvo Republike Srbije, maksimalnu efikasnost tokom studiranja, pri čemu nije zabeležen gubitak nijedne godine tokom studiranja, uz položene sve ispite iz prethodnih godina (prosečnu ocenu najmanje 9,00), i prebivalište na teritoriji Republike Srbije. Detaljnije upoznavanje i celovit prikaz na raspolaganju su tokom meseca oktobra, kada se na osnovu objavljenog konkursa svake godine mogu saznati mnoge druge važne činjenice.

Uz ovo, dostupna je distribucija sredstava u obliku opštinskih stipendija za studente sa prebivalištem na teritoriji datog opštinskog područja, sa uslovom da nije moguće istovremeno biti korisnik pomenute, opštinske, i republičke stipendije. Takođe, na ovom nivou, kao kriterijum može se javiti prioritet za pojedinim deficitarnim zanimanjima.

Pri tom, izvor finansijske pomoći za studente su nevladine/neprofitne i privatne organizacije, što u praksi, pored materijalne osnove, unosi mogućnost primene ideja progresivnih studenata, podizanje nivoa njihove aktivnosti, a sve kroz veliku moć povezivanja ovim putem sa realnim sektorom.

U skladu sa tim, korisno je istražiti, informisati se o što većem broju aktuelnih konkursa (uočljivo je da se razlikuju jedni od drugih, s obzirom na različite oblasti sa kojima se bave) i, uz zadovoljavanje kriterijuma, aplicirati.

Zahvaljujući takvoj dinamici, težište i glavna preokupacija stipendiranja jeste nastojanje da se studenti usmere ka tome da budu bolji i uspešniji. U pitanju je, dakle, sistem podrške koji je ujedno i stimulans za nastavak profesionalnog usavršavanja sa obuhvatom pojedinih parametara o tome kako dalje i na vreme razvijati potencijal visoko motivisanih studenata.