Prijemni.rs
Maturang

Fakulteti za dizajn


Dizajn je veoma široka oblast (toliko da oblast možda nije prava reč) i važan je deo mnogih industrija – od oglašavanja do arhitekture. Fakulteti za dizajn pružaju studentima veštine i znanja koji su im neophodni da postanu stručnjaci u ovim oblastima. Bitno je napomenuti da se mnoge oblasti dizajna prožimaju sa IT-jem i da se ove oblasti često mogu obrađivati na fakultetima za IT.

Fakulteti za dizajn nude diplomske studije u različitim oblastima:

  • grafički dizajn;

  • industrijski dizajn;

  • modni dizajn;

  • dizajn enterijera;

  • veb-dizajn;

  • dizajn korisničkog iskustva (UX design);

  • dizajn video-igara;

  • animation & motion design.

Prednosti fakulteta za dizajn

Jedna od prednosti studiranja na fakultetu za dizajn je mogućnost rada sa iskusnim predavačima koji su profesionalci u svojim oblastima. Predavači na fakultetu za dizajn obično su stručnjaci u svojim oblastima i mogu studentima pružiti vredan uvid u industriju i karijerne puteve.

Učenje onlajn

Pored tradicionalnih predavanja, koja se mogu pratiti u učionicama fakulteta, priroda učenja mnogih oblasti dizajna dozvoljava mnogim fakultetima da organizuju onlajn-programe.

Ovi programi omogućavaju studentima da prate gradivo bez obzira na to gde se nalaze dokle god imaju internet vezu, pružajući fleksibilnost onima koji možda imaju poslovne ili porodične obaveze.

Prilike za zaposlenje

Pohađanje fakulteta za dizajn nudi brojne prednosti, od kojih je jedna obilje mogućnosti za posao dostupnih diplomcima. Industrija dizajna se brzo širi i, shodno tome, postoji značajna potražnja za stručnim profesionalcima u ovoj oblasti. Diplomci dizajnerskih fakulteta su dobro pripremljeni za poslove u nekoliko industrija, kao što su oglašavanje, moda, arhitektura, video-igre, IT i razne druge.

Odabir fakulteta za dizajn

Veoma je bitno biti pažljiv prilikom odabira ovakve ustanove. Studenti moraju uzeti u obzir nekoliko faktora kada biraju fakultet za dizajn, kao što su:

Pored toga, trebalo bi da studenti razmisle o svojim individualnim aspiracijama i interesovanjima u karijeri kada biraju program, jer različiti fakulteti za dizajn mogu nuditi različite oblasti dizajna koje se veoma često dosta međusobno razlikuju.

Spisak fakulteta za dizajn

Fakulteti za dizajn pružaju studentima sveobuhvatno obrazovanje u različitim oblastima dizajna, pripremajući ih za karijere u brzo rastućoj i uzbudljivoj industriji. Uz niz diplomskih programa i fleksibilnih opcija na mreži, oni nude studentima priliku da ostvare svoje obrazovanje i ciljeve u karijeri pod sopstvenim uslovima.

U nastavku ćemo navesti neke od fakulteta koji nude studije dizajna.

Fakultet savremenih umetnosti
Adresa: Savski nasip 7, Beograd
Sajt: www.fsu.edu.rs

Fakultet za umetnost i dizajn – Univerzitet Megatrend
Adresa: Bulevar Mihajla Pupina 117, Beograd
Sajt: fud.edu.rs

Fakultet digitalnih umetnosti – Univerzitet Metropolitan
Adresa: Tadeuša Košćuška 63
Sajt: www.metropolitan.ac.rs

Fakultet primenjenih umetnosti – Univerzitet umetnosti u Beogradu
Adresa: Kralja Petra 4, Beograd
Sajt: www.fpu.bg.ac.rs

Fakultet tehničkih nauka – Univerzitet u Novom Sadu
Adresa: Trg Dositeja Obradovića 6, Novi Sad
Sajt: www.ftn.uns.ac.rs

Fakultet za medije i komunikacije – Univerzitet Singidunum
Adresa: Karađorđeva 65, Beograd
Sajt: fmk.singidunum.ac.rs

Računarski fakultet RAF (Multimedijalni dizajn) – Univerzitet Union
Adresa: Karađorđeva 65, Beograd
Sajt: dizajn.raf.edu.rs