Prijemni.rs
Maturang

Besplatno studiranje u inostranstvu


Besplatno studiranje u inostranstvu može biti velika prilika za studente iz Srbije koji žele da nastave svoje obrazovanje i steknu niz novih dragocenih iskustava. Ova opcija je naročito korisna za one koji su finansijski ograničeni i nemaju mogućnost da plate skupe školarine.

Šta je sve potrebno?

Kako biste imali šanse da budete primljeni na neke od univerziteta u inostranstvu, potrebno je da ispunite sledeće uslove. Ovi uslovi se mogu razlikovati od fakulteta do fakulteta i od zemlje do zemlje, pa bi bilo najbolje da studenti kontaktiraju sa fakultetima ili agencijama za savetovanje kako bi dobili preciznije informacije o procesu prijave i uslovima za prijem.

Evo nekih opštih koraka i uslova koje student treba da ispuni kako bi bio prihvaćen za studije u inostranstvu:

 • odabir fakulteta i programa – student treba da odabere fakultet i program koji želi da studira. Potrebno je istražiti različite opcije i razmisliti o prednostima i nedostacima svake opcije. Naš test profesionalne orijentacije može pomoći svakom ko ima problema u izboru studija;

 • potvrda o znanju jezika – student mora da pokaže da poseduje dovoljno znanja jezika na kojem se izvodi nastava na fakultetu. Obično se traži određena ocena na standardizovanom testu kao što su TOEFL, IELTS ili SAT;

 • prosek ocena – student mora da ima dobar prosek ocena kako bi se prijavio za studije u inostranstvu. Svaki fakultet ima različite uslove, ali se uglavnom traži da studenti imaju prosek ocena iznad 8,00 ili 9,00;

 • dokumenti potrebni za prijavu – studenti moraju prikupiti sve potrebne dokumente za prijavu, uključujući diplome, sertifikate, preporuke, CV i motivaciono pismo;

 • finansijska sredstva – iako je reč o besplatnom studiranju, u zavisnosti od programa ili univerziteta, ipak je potrebno biti spreman za određene dodatne troškove. Studenti moraju pokazati da imaju dovoljno finansijskih sredstava da pokriju troškove života u inostranstvu. Ovo može uključivati dokaz o finansijskoj podršci od roditelja, stipendija ili kredita;

 • viza i dozvola za boravak – studenti moraju obezbediti potrebne vize i dozvole za boravak kako bi studirali u inostranstvu. To može uključivati aplikaciju za studentsku vizu ili radnu dozvolu;

 • prijemni ispit ili intervju – neki fakulteti mogu zahtevati da studenti polože prijemni ispit ili obave intervju pre nego što budu prihvaćeni na studije;

 • pripremite se za dolazak – studenti treba da se pripreme za dolazak u stranu zemlju koju su izabrali za studije tako što će organizovati smeštaj, obezbediti zdravstveno osiguranje i prijaviti se kod lokalnih vlasti. Možda će takođe morati da pohađaju program orijentacije koji organizuje univerzitet;

 • prijava na vreme – važno je prijaviti se na vreme, jer mnogi fakulteti imaju rokove za prijavu i ograničen broj mesta za strane studente.

Kako do besplatnih studija u inostranstvu?

Postoji nekoliko načina da student nastavi svoje visoko obrazovanje van zemlje. Postoji mogućnost direktnog apliciranja na univerzitete u inostranstvu koji nude programe koje studenti žele da studiraju.

Studenti mogu pronaći informacije o univerzitetima, programima i procesu apliciranja na njihovim zvaničnim veb-stranicama ili preko kancelarija za međunarodnu saradnju univerziteta.

Nemačka

Neke zemlje nude besplatno visoko obrazovanje svim studentima, uključujući i strane studente. Jedna od ovakvih zemalja je Nemačka, koja ima niz javnih univerziteta koji nude besplatno studiranje na svim nivoima. Uz to, neke zemlje nude stipendije i finansijsku pomoć stranim studentima koji žele da studiraju u njihovoj zemlji.

Srpski studenti treba da provere uslove za prijem, koji mogu uključivati minimalni prosek ocena, poznavanje jezika i druge specifične zahteve za program. Većina univerziteta u Nemačkoj zahteva B2 nivo znanja nemačkog jezika, ali neki programi mogu zahtevati više nivoe.

Evo nekoliko državnih univerziteta u Nemačkoj koji nude besplatno studiranje za strane studente:

 • Tehnički univerzitet u Minhenu;

 • Univerzitet u Bremenu;

 • Univerzitet u Hamburgu;

 • Univerzitet u Kelnu;

 • Univerzitet u Konstancu;

 • Univerzitet u Bonu;

 • Tehnički univerzitet u Berlinu;

 • Univerzitet u Frajburgu;

 • Univerzitet u Hajdelbergu.

Osim što ne plaćaju školarinu, srpski studenti takođe mogu aplicirati za druge vrste finansijske podrške. Na primer, dostupne su stipendije koje se nude kroz organizacije kao što je DAAD (Nemačka služba za akademsku razmenu), koja nudi finansijsku podršku za inostrane studente.

Ove stipendije se nude za razne oblasti studija i dostupne su studentima na osnovnim, master ili doktorskim studijama.

Važno je napomenuti da, ukoliko nemaju stipendiju koja ih pokriva, iako je školarina na samim fakultetima besplatna, studenti bi morali plaćati određene troškove, kao što su smeštaj, hrana, knjige i putovanja.

SAD

Još jedna zemlja u kojoj studenti iz Srbije mogu nastaviti svoje visoko obrazovanje besplatno je SAD. Iako visokoškolski sistem u SAD nije besplatan, postoje mogućnosti za srpske studente da dobiju finansijsku pomoć ili stipendiju koja bi pokrila troškove studija.

Međutim, konkurencija za ove stipendije je obično vrlo jaka, a proces apliciranja može biti dug i zahtevan.

Evo nekoliko mogućnosti za srpske studente koji žele da studiraju u SAD:

 • stipendije američke ambasade u Srbiji – američka ambasada u Srbiji nudi razne stipendije za studente i mlade profesionalce u Srbiji koji žele da studiraju u SAD. Stipendije su dostupne u različitim oblastima, uključujući i društvene nauke, tehnologiju, preduzetništvo, umetnost i kulturu. Više informacija o ovim stipendijama može se naći na veb-stranici američke ambasade u Srbiji;

 • Fulbright program – jedan od najpoznatijih programa stipendiranja za strane studente koji žele da studiraju u SAD. Nudi finansijsku pomoć za studije na različitim nivoima, uključujući dodiplomske i postdiplomske studije, kao i istraživačke projekte. Studenti iz Srbije mogu aplicirati za Fulbright stipendiju preko američke ambasade u Srbiji;

 • stipendije univerziteta – mnogi univerziteti u SAD nude stipendije za međunarodne studente koji žele da studiraju kod njih. Ove stipendije obično pokrivaju deo ili sve troškove školarine, smeštaja i hrane. Studenti treba da posete zvanične veb-stranice univerziteta i informišu se o uslovima i rokovima apliciranja.

Važno je napomenuti da proces apliciranja za stipendije može biti dug i složen i da je konkurencija vrlo jaka. Stoga, studenti koji razmišljaju o studiranju u SAD treba da budu spremni da ulože mnogo truda i vremena u proces, ali se mogu nadati i velikom iskustvu koje će steći tokom studija u SAD.

Za više detalja posetite našu stranicu o studiranju u Americi.

Austrija

Austrija je jedna od zemalja u kojima se omogućava besplatno studiranje za domaće i međunarodne studente. U zavisnosti od programa za koji se prijavljujete, uglavnom su zahtevi za prijavu standardni. Ono što se traži u većini slučajeva jeste temeljno znanje nemačkog jezika, završena srednja škola i uspešno položeni prijemni ispiti.

Austrija nudi i različite vrste stipendija za međunarodne studente. Ove stipendije mogu pokriti troškove života i školarine, ali konkurencija je obično jaka. Austrijska agencija OeAD nudi ovaj vid novčanih pomoći, kao i Fondacija za promociju nauke (FWF).

Za više informacija posetite našu stranicu o studiranju u Austriji.

Italija

Besplatno studiranje je takođe moguće i u Italiji. Državni fakulteti u Italiji nude besplatno studiranje bez obzira na to da li ste iz Italije ili međunarodni student.

U Italiji postoji više od 90 javnih univerziteta, a neki od najpoznatijih su Univerzitet u Bolonji, Univerzitet u Padovi, Univerzitet u Rimu „La Sapienza” i Univerzitet u Milanu. Svi ovi univerziteti nude različite programe na engleskom jeziku, uključujući preddiplomske, diplomske i doktorske studije. Postoje programi iz oblasti nauke, umetnosti, ekonomije, prava, inženjerstva i mnogih drugih.

Većina univerziteta zahteva da studenti imaju diplomu srednje škole ili ekvivalent, kao i poznavanje italijanskog ili engleskog jezika. Za neke studijske programe poput medicinskih nauka potrebno je polaganje dodatnih testova ili ispita.

Jedna od agencija koje vam mogu pružati pomoć prilikom apliciranja za studije u Italiji je Eduitalia.

Za više detalja posetite našu stranicu o studiranju u Italiji.

Slovenija

Slovenija je zemlja koja nudi besplatno studiranje za strane studente i jedna je od popularnijih destinacija među studentima iz Srbije. Slovenija ima visok obrazovni standard i modernu akademsku zajednicu, što je čini atraktivnom destinacijom za mnoge studente iz celog sveta.

U Sloveniji postoji nekoliko visokoobrazovnih ustanova koje nude mogućnosti za besplatno studiranje, a među njima su najpopularniji Univerzitet u Ljubljani, Univerzitet u Mariboru, Univerzitet u Novom Mestu i Univerzitet u Primorskoj. Ovi univerziteti nude različite programe studija uključujući medicinu, inženjering, prirodne nauke, društvene nauke, umetnost i mnoge druge oblasti.

Jedna od agencija koja vam može pružati pomoć prilikom apliciranja za studije u Sloveniji je 2TM.

Za više detalja posetite našu stranicu o studiranju u Sloveniji.

Savetovanje o besplatnom studiranju u inostranstvu

Proces apliciranja za nastavak obrazovanja van zemlje može biti previše složen. Iako je moguće naći sve informacije o apliciranju na sajtovima ustanova na kojima planirate da studirate, mnoge agencije za savetovanje vam mogu skratiti put i uštedeti dosta vremena.

Savetovanje bi vam moglo dati personalizovaniju i objektivniju sliku o vašim mogućnostima povodom studiranja u inostranstvu.

Neke od agencija koje se bave savetovanjem su:

Važno je napomenuti da pre odabira bilo koje agencije za savetovanje treba obaviti istraživanje i proveriti reputaciju agencije, kao i uslove i troškove za pružanje usluga.

Pored savetovanja, možete pogledati i iskustva studenata iz inostranstva.