Prijemni.rs
Maturang

Mašinski fakulteti u Srbiji


Studiranje mašinstva u Srbiji predstavlja putovanje koje transformiše studente u inovatore, problem solvere i, pre svega, kreatore budućnosti.

Mašinski fakulteti u Srbiji nude širok spektar mogućnosti, od klasičnih disciplina kao što su termotehnika i konstrukcijsko mašinstvo, do savremenih oblasti poput robotike i obnovljivih izvora energije. Ali šta je to što čini studiranje mašinstva posebnim i kako se ono razlikuje od drugih naučnih disciplina?

Specifičnosti mašinstva: Više od nauke – umetnost rešavanja problema

Mašinstvo je jedna od najstarijih i najširih inženjerskih disciplina, koja se bavi projektovanjem, analizom, proizvodnjom i održavanjem mehaničkih sistema. Za razliku od mnogih drugih naučnih disciplina, mašinstvo je samo po sebi multidisciplinarno. Dok se, na primer, matematičari fokusiraju na apstraktne koncepte i pravila, a biolozi na žive organizme, mašinski inženjeri moraju detaljnije da razumeju kako se različite naučne i inženjerske discipline prožimaju i dopunjuju.

Studiranje mašinstva podrazumeva sticanje znanja i iz oblasti kao što su:

 • matematika;
 • fizika;
 • hemija;
 • materijali;
 • računarska tehnologija.

Ono što ga čini jedinstvenim u odnosu na mnoge druge oblasti je primena ovih znanja u rešavanju stvarnih problema. Studenti uče ne samo kako da koriste alate i tehnologije već i kako da ih inoviraju.

Laboratorijski rad i praksa: Neprocenjivo iskustvo

Jedna od ključnih karakteristika mašinskih fakulteta u Srbiji je akcenat na praktičnom radu. Laboratorijske vežbe i industrijske prakse neodvojivi su deo obrazovanja. Ovo pruža studentima priliku da primene teorijska znanja u praksi i da steknu neprocenjivo iskustvo koje će im pomoći u budućoj karijeri.

Beneficije fleksibilnosti i mogućnosti specijalizacije

Studiranje mašinstva u Srbiji nudi jedinstvenu prednost u odnosu na mnoge druge akademske discipline. Za razliku od uže fokusiranih oblasti, kao što su medicina ili pravo, mašinstvo pruža širok spektar mogućnosti za specijalizaciju. Ova fleksibilnost omogućava studentima da prilagode svoje obrazovanje ličnim interesovanjima i potrebama tržišta rada.

Pored toga, veliki broj podoblasti mašinskog inženjeringa pruža osnovu za razumevanje različitih industrijskih sektora, čime se studentima otvaraju mnogobrojne karijerne mogućnosti.

Predstavljamo vam neke od podoblasti u kojima studenti mašinstva mogu da se specijalizuju:

 • Termotehnika: Fokusira se na prenos toplote i masene energije. Ova oblast je ključna u raznim industrijama, uključujući energetiku i proizvodnju.
 • Konstrukcijsko mašinstvo: Bavi se projektovanjem i analizom mehaničkih sistema, od automobila do industrijskih mašina.
 • Robotika: Bavi se projektovanjem i konstrukcijom robota, upravljanjem robotima i njihovom primenom, kao i računarskim sistemima za njihovu kontrolu i obradu informacija.
 • Automatizacija i kontrola sistema: Fokusira se na automatizaciju industrijskih procesa i sistema, koristeći različite metode kontrole.
 • Obnovljivi izvori energije: Istražuje alternative fosilnim gorivima, uključujući solarnu i vetrenu energiju.
 • Aero i hidro dinamika: Bavi se proučavanjem fluida i gasova i njihovim interakcijama sa čvrstim telima, kao što su avioni i brodovi.

Takođe, mašinski fakulteti sarađuju sa industrijom, što studentima omogućava da rade na realnim projektima i da se upuste u istraživanja koja imaju direktnu primenu. Ovo je posebno važno u eri brzih tehnoloških promena, gde je sposobnost prilagođavanja i kontinuiranog učenja ključna.

Inovacije i istraživanja

Jedan od aspekata koji čine mašinske fakultete posebnim je njihov fokus na inovacijama i istraživanjima. Studenti često imaju priliku da učestvuju u naprednim istraživačkim projektima, bilo da je reč o razvoju novih materijala, energetskoj efikasnosti ili veštačkoj inteligenciji u industriji.

Ovo ne samo da doprinosi njihovom akademskom razvoju nego i pruža priliku za sticanje praktičnih veština, koje su od suštinskog značaja u današnjem tržištu rada.

Koji mašinski fakulteti postoje u Srbiji

Od Beograda i Novog Sada do Niša i Kragujevca, mašinski fakulteti u Srbiji nude različite specijalizovane programe koji odgovaraju potrebama modernog tržišta rada.

U nastavku ćemo predstaviti neke od mašinskih fakulteta u Srbiji.

Mašinski fakultet u Beogradu

Adresa: Kraljice Marije 16, Beograd
Telefon: 011/33-70-339, 011/33-70-350

Univerzitetski Mašinski fakultet u Beogradu je ključna institucija za razvoj mašinske industrije i nauke na nacionalnom nivou u Srbiji. Ova obrazovna i naučna institucija je najveća i najstarija u zemlji kada je reč o mašinskom inženjeringu. Na fakultet je upisano približno 3.000 studenata, dok svake godine oko 400 njih stekne diplomu. Fakultet zapošljava skoro 400 ljudi, od kojih je oko 200 angažovano u nastavnim aktivnostima.

Ova visokoškolska institucija bavi se obrazovanjem, naučnim radom i istraživanjima u skladu sa relevantnim zakonima i propisima o naučnoistraživačkoj aktivnosti. Fakultet pruža visoko obrazovanje kroz različite akademske i profesionalne studijske programe u svojim prostorijama, a sve u okviru svoje osnovne delatnosti koja je definisana kroz akreditovane studijske programe u oblasti mašinskog inženjeringa.

Više o ovom fakultetu možete videti ovde.

Mašinski fakultet u Nišu

Adresa: Aleksandra Medvedeva 14, Niš
Telefon: +381 (0)18/588-255

Fakultet mašinstva u Nišu je danas istaknuta edukativna i istraživačka institucija koja uspešno prati globalne trendove u oblasti mašinskih nauka i tehnologija. Ova ustanova igra ključnu ulogu u tehnološkom napretku i modernizaciji industrije u Srbiji u 21. veku.

Edukativni programi na fakultetu su već duže vreme usklađeni sa standardima Bolonjskog procesa, što znači da se obrazovni proces neprestano modernizuje kako bi se povećala efikasnost studiranja i omogućilo aktivnije učešće studenata.

Takođe, fakultet je u potpunosti kompatibilan sa evropskim sistemom visokog obrazovanja. Ovo je potvrđeno uspešnom akreditacijom fakulteta i njegovih studijskih programa na nivou osnovnih, master i doktorskih studija. Među akreditovanim modulima su Informaciono-proizvodne tehnologije i industrijski menadžment, Energetika i procesna tehnika, Konstrukcijski razvoj i inženjering, Mehatronika i upravljanje, kao i Saobraćajno mašinstvo, transport i logistika. Pored toga, nedavno je akreditovan i jednogodišnji master program Upravljanje i primenjeno računarstvo.

Više o ovom fakultetu možete videti ovde.

Ostali mašinski fakulteti u Srbiji

Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu

Adresa: Dositejeva 19, Kraljevo
Telefon: +381 (0)36/383-269

Fakultet tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici

Adresa: Kneza Miloša 7, Kosovska Mitrovica
Telefon: +381 (0)28/425-321

Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu

Adresa: Sestre Janjić 6, Kragujevac
Telefon: +381 (0)34/335-990

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu

Adresa: Trg Dositeja Obradovića 6, Novi Sad
Telefon: +381 (0)21/450-810

Studiranje mašinstva u Srbiji je izazovno, ali i izuzetno isplativo. Ova disciplina ne samo da pruža širok spektar mogućnosti za specijalizaciju i karijerni razvoj nego i oblikuje studente kao kompletne inženjere sposobne za inovacije i rešavanje kompleksnih problema.

Kroz teorijsku nastavu, laboratorijske vežbe, industrijske prakse i istraživačke projekte, mašinski fakulteti u Srbiji pružaju sveobuhvatno obrazovanje, koje studentima omogućava da postanu lideri u svojim oblastima i da doprinesu razvoju društva i industrije.