Prijemni.rs
Maturang

Izvor finansiranja za studente (pored stipendija)


Mnogi studenti se često nađu u finansijskim poteškoćama dok pokušavaju da se kreću kroz često burne vode visokog obrazovanja. Iako stipendije nude određeno olakšanje, možda neće biti dovoljne da pokriju sve troškove. U takvim situacijama pametno je razmišljati o alternativnim načinima za samofinansiranje.

Koji sve načini ostvarivanja dodatnog prihoda, osim stipendija, postoje za studente i čime mogu dodatno da doprinesu, pored poboljšanja finansijske stabilnosti tokom studija i omogućavanja boljeg fokusiranja na akademski uspeh?

Honorarni poslovi

S obzirom na to da studenti nemaju vremena za puno radno vreme, honorarni poslovi predstavljaju najčešću i najpouzdaniju opciju finansiranja tokom studija.

Poslovi na kampusu

Prilike za ovakve poslove se retko sreću kod nas i više su relevantne za studente koji studiraju u inostranstvu, ali ako ova opcija postoji na vašem fakultetu ili u studentskom domu, onda je odlično iskoristiti je. Ukoliko vam se ukaže prilika, možete raditi u fakultetskoj biblioteci, u kafiću na fakultetu ili studentskom domu, ili na nekim drugim pozicijama. 

Ovakvi poslovi bi predstavljali odličnu pogodnost jer ne biste stalno morali da putujete na drugi kraj grada i imali biste fleksibilnije radno vreme.

Poslovi van kampusa

Poslovi van kampusa za studente nude mogućnosti za sticanje radnog iskustva dok zarađuju prihode za finansiranje svojih studija. Ovi poslovi omogućavaju studentima rad u različitim radnim okruženjima i industrijama, što je odlična prilika za sticanje i dodatnog radnog iskustva.

Predstavljaju najčešći način da studenti finansiraju svoje studije. To može biti posao na bilo kojoj poziciji na bilo kom mestu, koje nudi honorarni rad. To su veoma često poslovi pomoćnika u prodaji u raznim prodavnicama ili buticima, kao i poslovi u kafićima i ugostiteljstvu uopšte. Sve je više mladih koji rade u Wolt ili Glovo kompanijama kao dostavljači, što takođe predstavlja odličnu priliku za dodatni posao.

Ovakvi poslovi vam pružaju relativnu fleksibilnost radnog vremena, što vam omogućava da uporedo studirate i radite.

Podučavanje

Ukoliko ste student koji briljira u nekoj oblasti, možete obezbediti sebi dodatnu zaradu tako što ćete podučavati kolege studente ili učenike osnovnih i srednjih škola koji imaju poteškoća u toj oblasti. 

Mnogi studenti se ističu u određenim predmetima i mogu ponuditi usluge podučavanja. Tutorstvo može pokriti širok spektar predmeta, uključujući matematiku, nauku, jezike, humanističke nauke i pripremu za testove. Koristeći svoja znanja i veštine, studenti mogu naplaćivati satnicu za podučavanje drugih, obezbeđujući na taj način sebi zaradu.

Pored akademskog podučavanja, studenti mogu pružiti specijalizovano podučavanje u određenim oblastima stručnosti. Na primer, mogu ponuditi časove muzike, instrukcije iz umetnosti, časove programiranja ili čak podučavati drugi jezik. Ove usluge podučavanja često su više tražene jer su uskospecijalizovane, što studentima omogućava da zarade više novca po času.

Online podučavanje

Razvoj online softvera i platformi omogućio je da usluge podučavanja budu dostupne na internetu više nego ikada do sada. Online podučavanje omogućava studentima da dosegnu širu publiku, potencijalno šireći svoju bazu klijenata izvan svog lokalnog područja.

Ova fleksibilnost lokacije takođe omogućava studentima da rade sa klijentima iz različitih vremenskih zona, što povećava njihov potencijalni broj klijenata.

Podučavanje engleskog online, kao i drugih jeziika,veoma je popularno, tako da, ukoliko odlično znate neki traženi jezik i imate diplomu kojom možete to znanje i da dokažete, ovaj vid dodatne zarade bi vam predstavljao najbolje rešenje. 

Freelance poslovi

Freelancing može biti odlična opcija za studente da zarade prihod i finansiraju svoje studije. Početak rada u freelancingu obično uključuje odluku o tome koje veštine biste prodavali, postavljanje prisustva na mreži (npr. veb-sajt, portfolio ili profili na društvenim mrežama) i aktivno traženje prilika za freelancing preko platformi za zapošljavanje, slobodnih tržišta ili umrežavanja.

Dok freelancing zahteva ekstremnu samodisciplinu i efikasno upravljanje vremenom, studentima nudi priliku da zarade prihod pored toga što istovremeno razvijaju vredne veštine.

Glavne prednosti freelancinga su:

  • Fleksibilnost – jedna od primarnih prednosti freelancinga je fleksibilnost koju nudi. Kao freelanceri, studenti imaju slobodu da biraju svoje radno vreme, što im omogućava da se prilagode rasporedu časova i obavezama u učenju. Ova fleksibilnost omogućava studentima da održe zdravu ravnotežu između posla i studiranja, što retko koja vrsta studentskih poslova omogućava;
  • Rad od kuće ili lokacije po izboru – freelancing podrazumeva rad od kuće, što znači da studenti mogu da rade sa bilo kog mesta sa internet vezom. Ovo eliminiše potrebu za putovanjem na posao, kao što i omogućava studentima da uštede vreme i troškove vezane za prevoz;
  • Razvijanje veština – freelancing pruža priliku studentima da razviju i usavrše svoje veštine. Bilo da se radi o pisanju, grafičkom dizajnu, programiranju, marketingu ili bilo kojoj drugoj tržišnoj veštini, freelancing omogućava studentima da primene svoje znanje u projektima iz stvarnog sveta. Ovo praktično iskustvo poboljšava njihov skup veština i čini ih konkurentnijim na tržištu rada nakon diplomiranja, a takođe može i pomoći tokom samih studija ukoliko su poslovi u vezi sa pojedinim predmetima ili čitavim studijama;
  • Mogućnost skaliranja – freelancing poslovi se uglavnom obavljaju onlajn, a internet je mesto gde se veoma brzo mogu naći novi klijenti. To bi studentima koji imaju malo više sreće u freelancingu moglo doneti mnogo više koristi nego bilo koji drugi posao, a imaju mogućnost i da postanu potpuno finansijski nezavisni i pre nego što završe studiranje.

Pored uzimanja klijenata i rada na tuđim projektima, studenti mogu posvetiti svoj freelance rad i sopstvenim poslovnim poduhvatima. Započinjanje bloga ili otvaranje YouTube kanala može se na duže staze pokazati kao veoma pouzdan izvor prihoda. Studenti mogu suziti svoje polje interesovanja i odabrati nišu koja je u vezi sa temom njihovih studija, obrađujući to u svojim blogovima ili vlogovima, i pokazujući svoje znanje i stručnost. Na taj način mogu da obrazuju i informišu svoju publiku, zarađujući dodatne prihode.

Pored bloga ili vloga, u slobodno vreme takođe možete raditi na izgradnji svoje online prodavnice. E-commerce predstavlja odličnu priliku za zaradu kroz dropshipping metod.

Ako ste iskusan grafički dizajner, onda bi vam Print-on-Demand model poslovanja bio odličan izbor. Za razliku od čistog dropshippinga, gde vi prodajete tuđe proizvode sa Ali Expressa kao posrednik, Print-on-Demand vam omogućava da svoja kreativna dizajnerska rešenja postavite na majice, dukseve i razne druge modne detalje i prodajete ih preko interneta uz minimalna ulaganja.

Napravite balans između studija i posla

Ostvarivanje dodatnog prihoda ne sme da ometa akademske obaveze. Uz pažljivo planiranje i balans, dodatni poslovi mogu ponuditi kako osećanje finansijske nezavisnosti, tako i osnovne životne veštine.

Zapamtite, ne radi se samo o zarađivanju novca, već i o sticanju dragocenog iskustva, učenju o finansijskoj odgovornosti i potencijalnom postavljanju temelja za buduću karijeru. Istražujući ove dodatne izvore prihoda, učenici mogu osigurati da imaju sredstva za napredovanje kako u učionici tako i van učionice.