Prijemni.rs
Maturang

Vanredno studiranje


Vanredne studije postaju sve popularnije poslednjih godina, jer sve više i više ljudi traži načine da školovanje uskladi sa poslom, porodicom i drugim obavezama. Ako razmišljate o vanrednim studijama, evo šta treba da znate.

Šta predstavlja vanredno studiranje

Vanredne studije su akademski programi koji omogućavaju studentima da pohađaju nastavu po rasporedu koji im odgovara. Za razliku od uobičajenog načina studiranja, koji obično zahteva od studenata da pohađaju nastavu tokom dana, programi na vanrednim studijama nude časove uveče, vikendom ili onlajn, što studentima omogućava da nastave da rade i provode vreme sa svojom porodicom tokom školovanja.

Dobre strane vanrednog studiranja

Vanredne studije imaju mnoge prednosti. Jedna od najočiglednijih je to što možete da nastavite da radite dok studirate. To znači da možete zadržati svoj prihod i izbeći pozajmljivanje novca. Pored toga, vanredne studije često nude veću fleksibilnost od redovnih programa. Velike su šanse da ćete nastavu moći da pohađate sopstvenim tempom i da ćete imati veću kontrolu nad svojim rasporedom.

Takođe, vanredne studije mogu biti odlična opcija ako želite da promenite karijeru ili poboljšate svoje veštine iz oblasti kojom se trenutno bavite. Mnogi poslodavci cene zaposlene koji su voljni da se dodatno obrazuju, a program sa skraćenim radnim vremenom može vam pomoći da se istaknete na tržištu rada.

Nedostaci vanrednog studiranja

Naravno, vanredne studije nisu bez izazova. Kao jedan od najvećih izazova izdvaja se upravljanje vremenom. Usklađivanje posla, škole i ličnih obaveza može biti teško i veoma lako vas može preopteretiti. Važno je da budete iskreni prema sebi u vezi sa tim koliko vremena imate na raspolaganju i da sebi postavite realne ciljeve.

Još jedan izazov vanrednih studija je to što može biti potrebno više vremena da se završe nego što je slučaj sa redovnim programima. U zavisnosti od programa i vaših obaveza, može potrajati dok steknete diplomu. To znači da ćete morati da budete strpljivi i uporni kako biste ostvarili svoje ciljeve.

Saveti za uspešno vanredno studiranje

Ako razmišljate o vanrednim studijama, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste povećali svoje šanse za uspeh.

Evo nekoliko saveta:

  • postavite realne ciljeve – budite iskreni prema sebi o tome koliko vremena imate na raspolaganju i šta se nadate da ćete postići; postavite ostvarive ciljeve i slavite svoj napredak na tom putu;

  • ostanite organizovani – pratite svoje zadatke, rokove i raspored časova; koristite planer ili kalendar koji će vam pomoći da pun raspored ne doživljavate kao prevelik problem;

  • komunicirajte sa svojim profesorima – obavestite svoje profesore o tome da pohađate vanredne studije i o ostalim obavezama; zatražite pomoć kada vam je potrebna i obavestite ih o svim izazovima sa kojima se suočavate;

  • ostanite motivisani – iznova se podsećajte zašto nastavljate svoje obrazovanje i ostanite fokusirani na svoje ciljeve; okružite se porodicom i prijateljima koji će vas podržavati i hrabriti na tom putu.

Vanredne studije mogu biti odlična opcija za svakoga ko želi da nastavi svoje obrazovanje uz balansiranje sa drugim obavezama. Uz pažljivo planiranje i naporan rad, možete uspešno steći diplomu i ostvariti svoje ciljeve u karijeri.