Prijemni.rs
Maturang

Fakulteti za menadžment


Fakulteti za menadžment su ustanove visokog obrazovanja koje su specijalizovane za podučavanje studenata veštinama i znanjima potrebnim za uspeh u poslovnom svetu. Po završetku studija iz oblasti menadžmenta možete tražiti radno mesto u nekoj od sledećih industrija:

 • poslovna administracija;

 • finansije;

 • računovodstvo;

 • marketing;

 • ljudski resursi;

 • IT;

 • zdravstvo;

 • sport.

Biti menadžer uglavnom znači biti sposoban za rad sa ljudima i upravljati zaposlenima kako bi se ciljevi jedne firme realizovali na najefikasniji način. Zbog toga posao menadžera dosta zavisi od industrije u okviru koje menadžer radi.

Ukoliko završite neki od programa na ovim fakultetima, možete raditi kao:

 • menadžer u IT-ju;

 • menadžer projekata;

 • inženjerski menadžer;

 • finansijski menadžer;

 • marketing menadžer;

 • menadžer ljudskih resursa itd.

Prednosti fakulteta za menadžment

Jedna od glavnih prednosti pohađanja fakulteta za menadžment je mogućnost učenja od iskusnih profesionalaca koji su i sami radili u poslovnom svetu. Bez njih je skoro nemoguće steći praktično iskustvo u rukovođenju ljudskim i drugim resursima firme koja posluje u stvarnom svetu. Ovi profesori donose znanje i stručnost u učionicu, dajući studentima praktičnije i relevantnije obrazovanje.

Pored učenja u učionici, mnogi fakulteti omogućavaju studentima da steknu iskustvo kroz praksu, zajedničke programe ili druge oblike praktičnog učenja. Ovo omogućava studentima da primene ono što su naučili u učionici u stvarnim situacijama i može im pomoći da izgrade svoju biografiju i umreže se sa potencijalnim poslodavcima. To je posebno važno jer menadžment predstavlja oblast koja se uglavnom zasniva na teoriji i svaku priliku da tu teoriju upotrebite u stvarnom poslu treba iskoristiti.

Još jedna prednost pohađanja fakulteta za menadžment je širok spektar karijernih puteva koji su dostupni diplomcima. Veština rukovođenja je veoma tražena u različitim industrijama – od zdravstvene zaštite, preko finansija, do tehnologija. Diplomci programa za menadžment mogu naći posao kao menadžeri, konsultanti, preduzetnici itd.

Odabir fakulteta za menadžment

Kao i kod bilo kog drugog fakulteta, važno je biti svestan toga da nisu svi fakulteti za menadžment jednaki po kvalitetu. Zbog toga je neophodno sprovesti temeljno istraživanje i odabrati fakultet koji odgovara vašim zahtevima. Treba pažljivo razmotriti faktore kao što su reputacija institucije, akademski nastavni plan i program, akreditacija, iskustva studenata i istorija zaposlenja diplomaca.

Kada birate fakultet za menadžment, treba da date prioritet školama sa adekvatnom akreditacijom, iskusnim i stručnim osobljem i dokazanim iskustvom u stvaranju uspešnih diplomaca. Ukoliko vam pitanje akreditacije predstavlja veliki problem i niste voljni da proveravate status svakog fakulteta, možda bi vam državni fakulteti u Beogradu koji nude programe iz menadžmenta bili bolja opcija.

Pored toga, studiranje na fakultetima za menadžment, kao i na mnogim drugim, zahteva značajna ulaganja. Obavezno uzmite u obzir troškove školarine, sve dodatne naknade, troškove života, smeštaja, kao i druge troškove povezane sa pohađanjem fakulteta. Možda ćete želeti da istražite opcije za stipendije, grantove ili druge oblike finansijske pomoći kako biste nadoknadili troškove.

Spisak fakulteta za menadžment

Pohađanje fakulteta za menadžment može biti odličan način za izgradnju veština i znanja potrebnih za uspešnu karijeru u rukovođenju poslovanjem. Nakon odabira ugledne ustanove, sagledavanja prednosti učenja kroz praksu i pažljivog razmatranja troškova i prednosti pohađanja fakulteta možete krenuti na uspešan put u konkurentnom svetu poslovnog upravljanja.

U nastavku su neki od fakulteta koji nude ovakve studije.

Fakultet za menadžment – FAM
Adresa: Njegoševa 1a, 21205 Sremski Karlovci
Veb-sajt: famns.edu.rs

Fakultet za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije – MEF, Univerzitet Privredna akademija Novi Sad
Adresa: Jevrejska 24/1
Veb-sajt: mef.edu.rs

Ekonomski fakultet (Menadžment), Univerzitet u Beogradu
Adresa: Kamenička 6, Beograd
Veb-sajt: www.ekof.bg.ac.rs

Fakultet za menadžment, Univerzitet „Metropolitan”
Adresa: Tadeuša Košćuška 63, Beograd
Veb-sajt: www.metropolitan.ac.rs 

Fakultet za inženjerski menadžment – FIM
Adresa: Bulevar vojvode Mišića 43, Beograd
Veb-sajt: fim.edu.rs

Fakultet za menadžment malih i srednjih preduzeća
Adresa: Venizelosova 31, Beograd
Veb-sajt: Nemaju sajt.

Fakultet tehničkih nauka (Menadžment malih i srednjih preduzeća), Univerzitet u Novom Sadu
Adresa: Trg Dositeja Obradovića 6, Novi Sad
Veb-sajt: www.ftn.uns.ac.rs

Fakultet za pravo, bezbednost i menadžment „Konstantin Veliki” u Nišu
Adresa: Zetska 2–4, Niš
Veb-sajt: konstantinveliki.edu.rs

Fakultet za menadžment u sportu, Alfa BK univerzitet
Adresa: Palmira Toljatija 3, Novi Beograd
Veb-sajt: fms.alfa.edu.rs

Fakultet za projektni i inovacioni menadžment, Univerzitet „Educons”
Adresa: Bože Jankovića 14, Voždovac
Veb-sajt: pmc.edu.rs

Fakultet za preduzetnički biznis i menadžment nekretnina, Univerzitet „Union – Nikola Tesla”
Adresa: Bože Jankovića 14, Voždovac
Veb-sajt: www.unionnikolatesla.edu.rs