Prijemni.rs
Maturang

Fakulteti u Beogradu


Beograd kao najveći grad u Srbiji predstavlja sedište brojnih univerziteta i fakulteta. Kao rezultat toga, mnogi mladi ljudi iz zemlje i okolnih regiona sele se u ovaj grad radi ostvarenja svojih akademskih ciljeva. Raznovrsna ponuda grada, odsustvo monotonije i mogućnost druženja sa najrazličitijim pojedincima doprinose njegovom statusu ne samo glavnog grada već i centra obrazovanja.

Privatni ili državni fakulteti?

U Beogradu su fakulteti kategorisani u dve vrste: privatni i državni. Državni fakulteti u Beogradu obično imaju niže školarine, a studenti mogućnost finansiranja studija iz državnog budžeta. Nasuprot tome, privatni fakulteti u Beogradu su generalno skuplji, a retkost je da studenti dobijaju besplatno obrazovanje. Međutim, privatni fakulteti često pružaju užespecijalizovane i praktičnije obrazovne programe, a mogu se pohvaliti i vrhunskom opremom. Izbor fakulteta i akademskog programa zavisi od akademskih potreba studenta.

Lista fakulteta u Beogradu

Univerzitet u Beogradu

Beograd je domaćin nekoliko cenjenih univerziteta, među kojima je i Univerzitet u Beogradu, koji je najstariji i najveći univerzitet u Srbiji. Ovaj cenjeni državni univerzitet obuhvata raznovrstan niz fakulteta u različitim akademskim oblastima.

Te oblasti su podeljene po sledećoj strukturi:

Univerzitet Umetnosti u Beogradu

Univerzitet Umetnosti u Beogradu predstavlja državni univerzitet čiji fakulteti obuhvataju studije iz oblasti umetnosti. Studenti i profesori imaju na raspolaganju širok spektar objekata kao što su biblioteke, umetničke laboratorije, ateljei, galerije, zvučni i filmski studiji, pozorišne scene, Institut za pozorište, film, radio i televiziju, kao i Centar za grafiku i vizuelno istraživanje.

Fakulteti ovog univerziteta su:

Univerzitet odbrane

Univerzitet odbrane u Beogradu je državni univerzitet koji pruža visoko obrazovanje iz vojnih i odbrambenih studija. Kao jedina obrazovna ustanova te vrste u Srbiji, igra vitalnu ulogu u obrazovanju vojnog osoblja i civila u oblasti nacionalne bezbednosti i odbrane.

Članice ovog univerziteta su:

Kriminalističko-policijski univerzitet

Univerzitet policije i kriminologije u Beogradu je državni univerzitet koji pruža visoko obrazovanje iz oblasti sprovođenja zakona i kriminologije. Ova ustanova ima ključnu ulogu u obrazovanju policajaca, istražitelja i profesionalaca u krivičnom pravosuđu zemlje Srbije.

Ovaj univerzitet se deli na 3 departmana:

  • Departman kriminalistike;

  • Departman informatike i računarstva;

  • Departman forenzičkog inženjerstva.

Univerzitet Singidunum

Univerzitet Singidunum je privatni univerzitet u Beogradu koji nudi osnovne i postdiplomske programe iz oblasti biznisa, turizma, informacionih tehnologija i inženjerstva. Poznat je po modernim objektima i inovativnim nastavnim metodama. Pored svojih akademskih programa, Univerzitet Singidunum pruža studentima i niz vannastavnih aktivnosti, kao i mogućnost sticanja praktičnog iskustva, pripremajući ih za uspeh u karijeri za koju su se opredelili.

Članice ovog univerziteta su:

Fakulteti u sastavu integrisanog univerziteta;

Univerzitet Metropolitan

Univerzitet Metropolitan u Beogradu je ugledna privatna ustanova koja nudi širok spektar programa, uključujući one iz biznisa, menadžmenta, digitalne umetnosti i IT-ja. Poznat je po svom pristupu praktičnoj obuci, koji studentima pruža dragoceno iskustvo iz stvarnog sveta kroz praksu i rad na projektima.

Fakulteti ovog univerziteta su:

Univerzitet UNION

Univerzitet UNION je privatni univerzitet koji nudi programe iz biznisa, prava, informacionih tehnologija i turizma. Fakultet je poznat po svom modernom pristupu obrazovanju i praktičnom obučavanju studenata. Studenti Univerziteta UNION u Beogradu imaju pristup najsavremenijim objektima i opremi, uključujući računarske laboratorije i poslovni inkubator. Fakultet ima partnerstva sa mnogim istaknutim kompanijama i organizacijama, pružajući studentima brojne mogućnosti za praksu i zapošljavanje.

Članice univerziteta su:

Fakultet savremenih umetnosti

Fakultet savremenih umetnosti u Beogradu je privatni fakultet koji nudi osnovne i postdiplomske programe iz različitih oblasti koje se odnose na savremenu umetnost, uključujući vizuelne umetnosti, dizajn, muziku i film. Fakultet se fokusira na praktičnu obuku, pri čemu studenti stiču praktična iskustva u različitim umetničkim oblastima i medijima. Na fakultetu rade iskusni i uspešni umetnici i profesori, koji studentima pružaju sva neophodna teorijska i praktična znanja o savremenoj umetnosti, pripremajući ih na taj način za uspešne karijere u kreativnim industrijama.

Odseci na Fakultetu savremenih umetnosti su: