Prijemni.rs
Maturang

Odbrana diplomskog rada


Diplomski rad je kruna akademske karijere. Nekima je to više od uzbudljivog završetka dugogodišnjeg studiranja, dok je drugima prepreka koju treba da pređu da bi stekli željeni akademski status. U svakom slučaju, kada radite na svom diplomskom radu, konačni korak je odbrana, i to je prilika da pokažete šta ste naučili, kako razmišljate i kako ste se razvili kao stručnjak u svojoj oblasti.

Pripreme za odbranu

Pored samog pisanog diplomskog rada, pripremite vizuelnu prezentaciju, koja će pomoći da jasnije prenesete svoje analize. Vežbajte i pripremite se za moguća pitanja koja komisija može postaviti.

Priprema za odbranu podrazumeva veštine prezentovanja i sposobnost da jasno i sažeto prenesete svoje zaključke i odgovorite na pitanja. Kvalitetnom odbranom dokazujete da niste plagirali svoj rad, da razumete tematiku koju ste obrađivali i da zaslužujete diplomu i zvanje zbog kojih ste studirali svih tih godina.

Dobro upoznajte gradivo

Prva i najvažnija stvar je da dobro poznajete svoj rad. To zvuči očigledno, ali zbog nervoze i stresa studenti ponekad zaborave čak i osnovne stvari o svom radu.

Veoma je bitno da dobro razumete sve argumente koje ste izneli u samom radu, jer odbrana diplomskog može ponekad, nakratko, preći i u debatu sa komisijom, što znači da morate davati odgovore u trenutku kao da ste ta pitanja i očekivali.

Vežbanje

Iako mislite da znate svoj diplomski napamet, kada dođe vreme za izlaganje, vrlo često se desi da vas uhvati tolika nervoza da vaša prezentacija ne deluje nimalo ubedljivo. Ukoliko se ne pripremite za prezentaciju adekvatno, trošićete dodatnu energiju na razmišljanje o načinu formulisanja svog izlaganja u trenutku, a to bi vas dekoncentrisalo.

Provedite vreme pred ogledalom ili sa prijateljima vežbajući prezentaciju. Upoznajte se sa tempom izlaganja, frazama koje ćete koristiti i time kako ćete odgovarati na potencijalna pitanja.

Tehničke pripreme

Osigurajte da vaša prezentacija, bilo da je u PowerPointu ili nekom drugom formatu, radi kako treba. Proverite audio i video opremu unapred.

Ne bi bilo prijatno ukoliko biste na dan odbrane shvatili da se u vašoj prezentaciji nalaze bitne tehničke greške, pogotovo ako prezentacija sadrži neke bitne vizuelne stavke.

Izlaganje prezentacije

Kada prođete kroz sve neophodne pripreme, vreme je za izlaganje!

Prisustvo i stav

Vaša pojava je važna. Odeća ne čini čoveka, ali može ostaviti snažan utisak. Birajte odeću u kojoj ćete izgledati profesionalno, ali i u kojoj ćete se osećati sigurno.

Međutim, treba paziti da se ne pretera u ozbiljnosti. Ne treba birati odeću koja se previše ističe formalnošću, jer tada ostavljate utisak da se previše trudite, što govori o vašoj nesigurnosti.Treba se malo i našaliti, pogotovo ako je šala duhovita i ima veze sa prezentacijom. To može ostaviti dobar utisak na komisiju upravo zato što bi im to pokazalo da imate samopouzdanja i da verujete u svoje znanje.

Obratite pažnju i na svoje veštine prezentovanja. Kontakt očima, jasna artikulacija i strukturirana prezentacija mogu znatno poboljšati utisak koji ostavljate. Čak i ako niste preterano sigurni u svoje prezentovanje, probajte da se pretvarate kao da jeste. Ne samo što će zdrava doza vašeg samopouzdanja ostaviti pozitivan utisak već ćete time i sami sebe ubediti u to, što će učiniti da vaša prezentacija bude dosta delotvornija i ubedljivija.

Jasan i precizan Jezik

Koristite jasan i razumljiv jezik. Izbegavajte stručne izraze koji nisu poznati publici. Ako morate da koristite stručne termine, objasnite ih.

Prilikom objašnjavanja pojmova zamislite da se obraćate deci od šest godina. Objašnjavajte stvari na što jednostavniji način. Time ćete dodatno dokazati da materiju koju prezentujete „imate u malom prstu”.

Kontrola vremena

Iako bi ovo trebalo isplanirati pre izlaganja prezentacije, budite svesni vremena koje vam je dodeljeno za odbranu. Nemojte prekoračiti vreme, ali se potrudite da pokrijete sve ključne tačke.

Interakcija sa komisijom

Ovo vam je prilika ili da zasijate ili da upropastite sve što ste do tada uradili. Uspešna dvosmerna komunikacija sa komisijom pokazuje nivo vašeg razumevanja tematike.

Odgovarajte na pitanja strpljivo i promišljeno. A ako se desi da ne znate odgovor, bolje je da to priznate nego da pokušate da izbegnete pitanje.

Nakon odbrane je bitno slušati povratne informacije

Nakon što završite sa svojom prezentacijom i odgovorima na pitanja, komisija će najverovatnije želeti da podeli svoje utiske i povratne informacije sa vama. Ovaj segment je često zapostavljen, ali je izuzetno vredan za vaš dalji profesionalni i akademski razvoj.

Budite otvorenog uma

Prvi korak u prihvatanju povratnih informacija je da imate otvoren um. Možda nećete čuti samo pohvale; kritike su takođe deo procesa. Ne brinite ako među komentarima ima i kritike; cilj je da učite i poboljšate se.

Mnogi smatraju da se sa odbranom diplomskog rada prekida veza sa izabranom oblasti studija, ali to ne bi trebalo da bude slučaj. Ukoliko ste diplomirali u oblasti koja vas interesuje, granica vašeg napredovanja ne postoji.

Slobodno postavljajte pitanja

Ako niste sigurni šta tačno komisija ima na umu ili želite dodatne pojašnjenje nekog komentara, nemojte se ustručavati da postavite pitanje. Ovo takođe pokazuje da ste angažovani i zainteresovani za poboljšanje.

Samorefleksija

Nakon što se odbrana završi i povratne informacije budu podeljene, izdvojte vreme da se posvetite samorefleksiji. Razmislite o tome šta ste naučili, kako se osećate u vezi sa svojim učinkom i kako ćete koristiti ovu povratnu informaciju za buduće poduhvate.

Bitno je da odbranu ne shvatite olako

Odbrana diplomskog rada je više od puke formalnosti; to je prilika da demonstrirate svoju stručnost, veštine kritičkog razmišljanja i sposobnost komunikacije sa stručnjacima iz oblasti koju ste odabrali. Da biste uspešno odbranili diplomski rad, potrebni su vam dobra priprema, svestranost i razumevanje materijala kojim se bavite.