Prijemni.rs
Maturang

Najčešća pitanja


Kako bi ste bili u toku sa aktuelnom ponudom obrazovanja na sajtu, predlažemo ti da se prijaviš na našu mailing listu.

Sadržaj i struktura sajta

Polaganje prijemnog ispita

Uslovi studiranja i studentski život

Da li ste vi sajt nekog fakulteta ili visoke škole?

Sajt Prijemni.rs za upis na visoke škole i fakultete, nije sajt fakulteta/visoke škole. Na našem sajtu su predstavljeni svi fakulteti i visoke škole koje možeš upisati u Srbiji. Ovde možeš saznati sve o upisu, obavestiti se o prijemnim ispitima – terminima polaganja, pripremnim testovima i rezultatima, i dobiti sve potrebne informacije i savete vezane za odabir fakulteta i studentski život.

Iz kojih predmeta se polaže prijemni ispit na fakultetu/visokoj školi?

Za sva pitanja koja imaš u vezi prijemnog ispita, možeš posetiti prezentaciju fakulteta ili visoke škole koju želiš da upišeš, na našem sajtu. Tu ćeš naći sve informacije počev od liste smerova, tačnih predmeta koje trebaš da spremiš za upis i broju pitanja na prijemnom. Do prezentacije možeš doći putem pretrage na naslovnoj stranici sajta. Takođe, možeš pogledati i stranicu "Prijemni" gde ti nudimo korisne savete, testove sa prošlogodišnjih prijemnih ispita i statistike prethodnih upisa.

 

Koliko bodova je potrebno za upis na smer fakulteta ili visoke škole?

Bodovni sistem na prijemnom ispitu zavisi od smera na fakultetu ili visokoj školi koju želiš da upišeš. Zato je najbolje da pogledaš stranicu željenog fakulteta/visoke škole na našem sajtu, na kojoj ćeš naći informacije o traženim bodovima, ali i statistiku upisa prethodnih godina, kako bi stekao/la okvirnu sliku o tome šta se tačno traži od tebe. Do fakulteta/visoke škole koja te zanima možeš doći putem pretrage na početnoj strani našeg sajta.

Gde mogu da pronađem testove sa prošlogodišnjih prijemnih ispita?

Testove sa prošlogodišnjih prijemnih ispita možeš pronaći na stranici fakulteta ili visoke škole za koju si se odlučio/la i koju možeš pronaći ovde. Takođe, do testova možeš doći i putem stranice "Prijemni – testovi sa prošlogodišnjih ispita". Trudimo se da stalno dodajemo nove testove, pa ti predlažemo da se prijaviš na našu mailing listu, kako bi na vreme bio/la obavešten/a o svim promenama vezanim za prijemne ispite.

Kada su prijave i kada je prijemni ispit na fakultetu ili visokoj školi?

Najbolje je da ove informacije potražiš na našoj stranici fakulteta ili visoke škole koju želiš da upišeš. Fakultet/Visoku školu možeš pronaći pretragom na početnoj stranici našeg sajta. Kako svaka visokoškolska ustanova određuje datume prijavljivanja i polaganja prijemnih ispita za svoje smerove i katedre posebno, navedeni datumi su orjentacionog karaktera, te je poželjno da ih proveriš na oglasnoj tabli fakulteta/visoke škole za koju konkurišeš.

Koliko košta polaganje prijemnog ispita?

Sve informacije oko eventualnih troškova polaganja prijemnog ispita možeš pronaći na stranici fakulteta/visoke škole koju želiš da upišeš, na našem sajtu, kod informacija o aktuelnim upisnim rokovima. Fakultet ili Visoku školu možeš pronaći preko počete stranice prijemni.rs.

Da li fakultet/visoka škola organizuje pripreme za polaganje prijemnog ispita?

Pripreme za polaganje prijemnog ispita organizuju visokoškolske ustanove prema svojim katedrama ili smerovima, te je zato najbolje da do ove informacije dođeš na našoj prezentaciji fakulteta/visoke škole koja te zanima. Prezentaciju možeš pronaći ovde.

Gde mogu da kupim informator fakulteta/visoke škole koju želim da upišem?

Za sve informacije vezane za termin izlaska informatora i mogućim načinima njegovog nabavljanja, najbolje je da direktno kontaktiraš studentsku službu željenog fakulteta ili visoke škole. Kontakt informacije ustanove koja te zanima, potraži preko naše početne stranice, tako što ćeš među ponuđenim, izabrati fakultet/visoku školu koju želiš da kontaktiraš.

Da li je u Srbiji dozvoljeno studirati dva fakulteta istovremeno?

Dozvoljeno je, ali ćeš samo na jednom fakultetu moći da studiraš na budžetu.

Da li je moguće upisati fakultet sa završenom trogodišnjom srednjom školom?

Sa diplomom trogodišnje srednje škole moguće je upisati strukovne studije na pojedinim visokim školama. Ipak, najbolje je da se raspitaš direktno na visokoj školi koju želiš da upišeš.

Ne znam koji fakultet da upišem, da li mi možete pomoći?

Informacije koje ti mogu pomoći pri odabiru studija, možeš pronaći na našoj stranici "Šta da upišem?". Ovde možeš saznati više o vrstama visokoobrazovnih ustanova, trajanju studija, studiranju po Bolonji i priznatim fakultetima. Takođe, ovde se možeš informisati koja su zanimanja najtraženija, kao i o njihovim opisima, kako bi što lakše doneo/la odluku čime želiš da se baviš.