Prijemni.rs
Maturang

Stipendije


Nedostatak finansijskih sredstava za studiranje može biti ozbiljna prepreka za mnoge srednjoškolce koji žele da upišu fakultet. To se odnosi i na trenutne studente osnovnih, master ili doktorskih studija koji nisu upućeni u eksterne opcije za finansiranje studija, poput stipendija. Zamislite situaciju u kojoj vaši roditelji podižu kredit, pozajmljuju novac od rodbine ili žrtvuju veći deo svojih mesečnih primanja kako bi vam pružili priliku da se školujete. Ova situacija može biti izuzetno stresna i predstavljati dodatno opterećenje za vas i vašu porodicu.

Kao što možete pretpostaviti, kada se suočavaju sa izazovom nedostatka novca za studiranje, mnogi mladi ljudi pokušavaju to da prevaziđu na različite načine, među kojima je najčešći način paralelno obavljanje posla i studiranje ili, u slučajevima kada je to neizvodljivo, napuštanje fakulteta. Kada se suočavate sa visokim troškovima školarine, knjiga, smeštaja i ostalih životnih izdataka, može vam se činiti kao da su vam vrata obrazovanja zatvorena. Ipak, želimo da naglasimo da postoji rešenje koje može ublažiti ovu situaciju. To rešenje podrazumeva pronalaženje različitih vrsta stipendija i apliciranje za njih.

Stipendije predstavljaju finansijsku podršku koja vam omogućava da ostvarite svoje obrazovne ciljeve, čak i ako nemate dovoljno novca. Stipendije mogu biti izvor finansiranja koji će vam pomoći da platite školarinu, nabavite neophodne knjige i materijale, obezbedite sebi smeštaj ili čak da pokrijete druge životne troškove tokom studiranja, tako da vam ovaj vid finansijske podrške može pružiti više slobode da se u potpunosti posvetite studijama i iskoristite sve mogućnosti koje vam obrazovanje pruža.

Kako i gde se informisati o studentskim stipendijama

Postoje različiti načini na koje se možete informisati o dostupnim stipendijama za studente, bilo da vas interesuje studiranje u Srbiji ili studiranje u inostranstvu.

  • Istražujte o stipendijama putem interneta – Obično svi fakulteti i univerziteti imaju svoj zvanični veb-sajt, gde možete pronaći informacije o stipendijama koje nude. Posetite ih i istražite odeljke posvećene stipendijama. Tamo ćete naći detaljne informacije o vrstama stipendija, uslovima apliciranja, rokovima i kontakt informacijama.
  • Pratite društvene mreže univerziteta za koje ste zainteresovani – Univerziteti često objavljuju vesti, obaveštenja i oglase o stipendijama na svojim društvenim mrežama. Stoga su društvene mreže odličan način da ostanete u toku sa najnovijim informacijama o stipendijama. Pratite zvanične naloge univerziteta za koje ste zainteresovani na platformama poput Facebooka, Instagrama, Twittera, TikToka i LinkedIna. 
  • Pretražujte platforme gde su oglašene stipendije – Postoje sajtovi koji služe kao baza za pretragu stipendija svuda po svetu, gde možete na osnovu određenih kriterijuma poput oblasti studiranja, vašeg porekla, akademskog proseka i finansijskog stanja da u pretrazi isfiltrirate stipendije čije uslove za apliciranje ispunjavate. Primer takvog sajta je ScholarshipPortal.
  • Povežite se sa bivšim stipendistima – Razgovor sa bivšim stipendistima može biti izuzetno koristan. Oni su prošli kroz proces apliciranja za stipendije i mogu vam pružiti dragocene savete i smernice za apliciranje iz svog ličnog iskustva. Pokušajte da se povežete sa bivšim stipendistima putem Facebook grupa studenata željenog univerziteta ili kontaktiranjem sa studentima čiji su podaci istaknuti na sajtu fakulteta putem mejla.
  • Posetite lokalnu samoupravu za informacije o lokalnim stipendijama – Lokalne institucije kao što su centri za talente, gradski ili opštinski sekretarijat za obrazovanje i studentski centri mogu vas uputiti na stipendije koje nudi grad ili opština, kao i na fondove i kompanije koje imaju aktuelne konkurse za stipendiranje u vašem gradu.

Vrste studentskih stipendija i ko ih dodeljuje

U zavisnosti od toga da li planirate da se školujete u Srbiji ili inostranstvu, razlikuje se nekoliko tipova stipendija. U Srbiji preovlađuju delimične stipendije – one koje pokrivaju neke od osnovnih troškova), dok za studiranje u inostranstvu, najčešće u Americi, možete dobiti i pune stipendije, koje podrazumevaju čak i plaćene putne troškove dva puta godišnje na relaciji Srbija – grad u kom studirate.

U nastavku možete pronaći opšte informacije o vrstama studentskih stipendija i institucijama i organizacijama koje dodeljuju te stipendije studentima.

Vrsta stipendije Mesto studiranja Dodeljivači Kriterijumi Nivo pokrivenosti
Stipendija za studente iz osetljivih društvenih grupa Srbija Država Pripadnost osetljivoj društvenoj grupi Delimična
Akademska stipendija Srbija Država, lokalna samouprava Akademski uspeh i finansijska situacija Delimična
Akademska stipendija Srbija Fondacije i organizacije Akademski uspeh i finansijska situacija Delimična ili potpuna
Merit-based scholarships Inostranstvo Univerziteti, organizacije, fondacije Akademska izvrsnost, dostignuća u umetnosti ili drugim vannastavnim aktivnostima Delimična ili potpuna
Need-based scholarships Inostranstvo Vlade, univerziteti, organizacije, fondacije Finansijska situacija Delimična ili potpuna
Sportske stipendije Inostranstvo Univerziteti, organizacije, fondacije Sportska izvrsnost i dostignuća Delimična ili potpuna
Međunarodne stipendije Inostranstvo Univerziteti, organizacije Akademski uspeh, lične kvalifikacije Delimična ili potpuna

Ključna razlika između stipendija za studiranje u Srbiji i stipendija za studiranje u inostranstvu je u kriterijumima koje treba ispuniti kako biste ostvarili pravo na stipendiju.

  • Kada je reč o dobijanju stipendije u Srbiji, važno je da budete student na budžetu, da Republika Srbija finansira vaše školovanje i da imate visok prosek. Ovi uslovi su karakteristični za dobijanje stipendije u domaćem obrazovnom sistemu.
  • Pratite društvene mreže univerziteta za koje ste zainteresovani – Univerziteti često objavljuju vesti, obaveštenja i oglase o stipendijama na svojim društvenim mrežama. Stoga su društvene mreže odličan način da ostanete u toku sa najnovijim informacijama o stipendijama. Pratite zvanične naloge univerziteta za koje ste zainteresovani na platformama poput Facebooka, Instagrama, Twittera, TikToka i LinkedIna. 

Ovi kriterijumi za dodeljivanje stipendija reflektuju različite prioritete i očekivanja u domaćem i međunarodnom kontekstu. Važno je da se pravilno informišete o uslovima i zahtevima za svaku vrstu stipendije kako biste mogli da se pripremite na adekvatan način i konkurišete za stipendiju koja odgovara vašim interesovanjima. Vrsta stipendije zavisi i od države i institucije gde se odvija nastava.

Kako bismo vam olakšali pretragu stipendija i detaljnije vas uputili u vrste studentskih stipendija i načine apliciranja za njih, u nastavku smo vam pripremili obilje resursa i korisnih informacija, koji će vam pomoći da se detaljnije informišete o studentskim stipendijama, bez obzira na to da li planirate da studirate u Srbiji ili u inostranstvu.