Prijemni.rs
Maturang

Studiranje u inostranstvu


maturang
inostranastvo

Iako nam ni u kom slučaju nije namera da podržavamo tzv. odliv mozgova, smatramo da može biti od koristi mladim ljudima da kompletno ili delimično studije završe u inostranstvu i steknu dragoceno međunarodno iskustvo.

Naravno, mi bismo voleli da se nakon toga i vrate u svoju zemlju i to znanje iskoriste za profesionalni napredak ovde. Međutim, na svakome je da odabere svoj put. Kako bismo vam barem malo taj put olakšali, iznećemo ovde neke od informacijau veyi sa studiranjem u inostranstvu.

Adekvatan izbor obrazovnog puta predstavlja ključnu odluku u životu svakog srednjoškolca i studenta koji ima želju za sticanjem akademskog obrazovanja. Ta odluka ima moć da oblikuje njihovu budućnost i otvori im vrata ka nebrojenim mogućnostima. Iz tog razloga mnogi mladi ljudi suočavaju se sa brojnim pitanjima i nedoumicama dok razmišljaju o svom obrazovanju: „Kako znati koji fakultet odabrati?”, „Da li se obrazovati u Srbiji ili je za mene ipak bolja opcija studiranje u inostranstvu?” (ako je to slučaj, često sledi sumnja: „Šta ako nemam dovoljno znanja ili novca da studiram u inostranstvu?”)

Naša težnja za uspehom i zadovoljstvom u karijeri utiče na odluke koje donosimo na svom obrazovnom putu. Kroz obrazovanje se postavljaju temelji za naš profesionalni razvoj, a izbor odgovarajućeg fakulteta ili studijskog programa svakako olakšava put ka sticanju znanja i veština u oblasti koja nas istinski zanima. Upravo iz tog razloga našim tekstovima želimo da vam pomognemo da prikupite važne informacije koje će vam omogućiti da donesete informisane odluke o vašem obrazovnom putu. Stoga, hajde da počnemo od najvažnijeg pitanja:

Da li se opredeliti za studiranje u inostranstvu ili u Srbiji?

Ovo pitanje naizgled deluje jednostavno, ali zapravo je vrlo kompleksno i podrazumeva razmatranje različitih faktora – koliko nam je važno da budemo blizu porodice i prijatelja, da li smo spremni da uložimo dosta vremena u pripremu za polaganje standardizovanih testova i apliciranje na različite fakultete, da li imamo dovoljno finansijskih sredstava da ispratimo sve troškove aplikacionog procesa i prođemo kroz proces dobijanja vize, da li je za nas studiranje u inostranstvu moguće jedino uz stipendiju i slično. S druge strane, nekima je bitnije da se ne izlažu pritisku više nego što moraju, da se samo pripreme za prijemni i upišu studije u Srbiji, gde im je sve poznato i blisko.

Najčešći razlozi zbog kojih se srednjoškolci i studenti odlučuju za taj „teži” put koji vodi ka inostranstvu i zahteva malo više truda, vremena i strpljenja su upravo mogućnosti koje studiranje u inostranstvu pruža, a koje budući studenti ne bi mogli da iskuse u toj meri ako bi se opredelili za studiranje u Srbiji:

 
 1. Prestižna inostrana diploma

  Priznata širom sveta, koja otvara vrata za karijeru u bilo kojoj državi i pruža veće mogućnosti zapošljavanja na globalnom tržištu rada.

 2. Potpuna samostalnost

  Suočavanje sa izazovima svakodnevnog života i razvoj veština samostalnog odlučivanja i rešavanja problema.

 3. Multikulturalnost i stvaranje konekcija

  Susret s ljudima iz različitih kultura i jezičkih grupa, sklapanje prijateljstava, stvaranje širokog kruga kontakata i mogućnosti za buduće poslovne mogućnosti.

 4. Prilika za lični rast i razvoj

  Intenzivan lični rast i razvoj kroz suočavanje sa izazovima izvan zone komfora, bolje upoznavanje sebe, razvoj samopouzdanja, sticanje novih veština i istraživanje interesovanja.

Na šta treba obratiti pažnju?

Brojna iskustva nam pokazuju da studije na inostranim univerzitetima više nisu nedostižne. Poslednjih godina sve više mladih iz naše zemlje se odlučuje na takav korak, smatrajući da će školovanje na nekom od uglednih univerziteta u Evropi i svetu svakako doprineti njihovom budućem profesionalnom razvoju. Takođe, još jedan od razloga za takvu odluku je veća ponuda studijskih kurseva, kao i popularnost novijih profesija, koje su kod nas još uvek u razvoju. Ukoliko se odlučite za studije u inostranstvu, naoružajte se strpljenjem. Predstoje vam izbor studijskog kursa, eventualno dobijanje vize, polaganje prijemnog ispita i upis.

Prilikom donošenja odluke o nastavku studija na nekom od univerziteta u inostranstvu treba obratiti pažnju na sledeće.

Upisni rokovi

Mnogi fakulteti u inostranstvu ne vrše upis kada i fakulteti u Srbiji. Na primer, fakulteti primaju prijave gotovo godinu dana unapred. Ovo posebno važi za slučaj kada se dodeljuju stipendije, budući da je za selekciju kandidata na međunarodnom nivou potrebno vreme. Na pojedinim fakultetima studiranje je koncipirano semestralno, pa školska godina može početi na proleće i na jesen.

Ovo je najčešće slučaj kod postdiplomskih studija ili istraživačkih projekata. Da biste se informisali na najbolji mogući način i iz prve ruke saznali o konkretnim uslovima za upis na univerzitet/fakultet koji vas interesuje, predlažemo vam da posetite njegov sajt.

Znanje stranog jezika

Najčešće će vam za upis biti neophodna adekvatna potvrda o znanju stranog jezika ili položenim stručnim testovima za određenu vrstu studija. Ovi testovi su uvek navedeni u uslovima konkursa.

Više informacija o ovakvim testovima i diplomama možete pronaći u rubrici Saveti za polaganje prijemnog.

Finansiranje studija

Studije u inostranstvu nisu jeftine i visina školarine varira u zavisnosti od univerziteta ili koledža. Trebalo bi da znate da visina školarine ne garantuje i kvalitet samih studija. Stipendije koje dodeljuju fakulteti mogu biti delimične (pokrivaju samo troškove studija, ne i troškove boravka) i potpune (pokriveni su svi troškovi studija, smeštaja hrane, prevoza, itd.). Pre prijavljivanja pogledajte dobro da li ispunjavate uslove konkursa (akademski uspeh, vannastavne aktivnosti, posebne veštine, socijalni status).

Univerziteti se takmiče za najbolje studente i ne žele da dođu u situaciju da odličan kandidat ne prihvati njihovu ponudu iz finansijskih razloga. Zbog toga je svakom studentu koji je primljen na master ili doktorske studije, pored mogućnosti za dobijanje stipendije, omogućeno i finansiranje kao asistentu (TA) ili mladom istraživaču (RA).

Asistent (Teaching Assistant, TA) – status asistenta podrazumeva rad u nastavi određeni broj sati. Školarina koju vam plaća univerzitet dovoljna je za skromni studentski život, a pritom imate dovoljno vremena da se bavite sopstvenim istraživanjima i pohađate nastavu.

Mladi istraživač (Research Assistant, RA) – školarinu vam plaća mentor (pri izboru mentora obratite pažnju na to kako finansira svoje studente i izaberite profesora koji može platiti vaš rad). Ovo je kvalitetniji način finansiranja od rada u nastavi, jer se potpuno možete posvetiti svom istraživanju.

Kako odabrati fakultet za studije u inostranstvu

inostranstvo Kada se suočimo s pitanjem izbora fakulteta, važno je da se posvetimo istraživanju sopstvenih interesovanja i talenata kako bismo otkrili koji obrazovni put je najprikladniji za nas. To podrazumeva introspekciju i razmišljanje o tome šta nas zaista inspiriše i motiviše. Možemo se zapitati koji nas to predmeti najviše privlače, u kojim aktivnostima uživamo i koje veštine posedujemo. Identifikacija tih ključnih elemenata može nam pomoći da pronađemo oblasti studiranja koje će nam biti najinteresantnije i u kojima imamo potencijal za uspeh.

Pored toga, korisno je pregledati i istražiti različite studijske programe koji postoje na univerzitetima kako bismo stekli širu sliku mogućnosti. Osim toga, treba proveriti koje specijalizacije su dostupne i kakve perspektive i mogućnosti zapošljavanja nudi studiranje tih oblasti. Konkretne informacije u vezi sa studijskim programima možete pronaći na sajtovima univerziteta, gde se nalazi i lista predmeta i tema koji se obrađuju, kako biste mogli da procenite da li vam nešto tog tipa odgovara.

Važno je napomenuti da izbor fakulteta nije konačna odluka i da se može prilagoditi tokom studiranja. Mnogi univerziteti omogućavaju fleksibilnost u izboru predmeta i mogućnost promene studijskog programa. Takođe, uvek postoji mogućnost daljeg usavršavanja nakon osnovnih studija na postdiplomskim programima poput master studija ili specijalizacije, koji nam omogućavaju da proširimo svoje znanje i veštine u određenoj oblasti.

Dodatno, korisno je razmotriti i praktične faktore prilikom odabira fakulteta za studije u inostranstvu. To uključuje razmatranje troškova školovanja, dostupnosti studentskog smeštaja, mogućnosti za rad tokom studija i podrške koju pruža univerzitet internacionalnim studentima. Takođe je važno istražiti kulturnu i društvenu atmosferu zemlje u kojoj se fakultet nalazi, jezičke zahteve i mogućnosti za integraciju u lokalnu zajednicu. Ove praktične faktore treba pažljivo razmotriti kako bismo doneli informisane odluke koje će nam omogućiti da maksimalno iskoristimo svoje iskustvo studiranja u inostranstvu.

 

Kako do upisa fakulteta i stipendije za studiranje u inostranstvu

1
Istraživanje fakulteta i studijskih programa

Istraživanje fakulteta i studijskih programa je ključno za buduće studente jer im omogućava da se informišu o različitim opcijama i pronađu najbolji izbor za svoje obrazovanje i buduću karijeru.

2
Polaganje standardizovanih testova

Polaganje standardizovanih testova kao što su TOEFL, IELTS, SAT, ACT i GRE otvara vam vrata ka brojnim mogućnostima i pruža šansu da pokažete svoje znanje, veštine i potencijal.

3
Apliciranje za studije

Proces apliciranja na studije zahteva pažljivo planiranje, istraživanje i pripremu kako bi kandidati mogli pravovremeno i uspešno aplicirati na željene studijske programe i ostvariti svoje obrazovne ciljeve

4
Istraživanje mogućnosti za stipendiranje

Istraživanje mogućnosti za stipendiranje je ključno za pronalaženje finansijske podrške tokom studija, a stipendije prema oblasti studiranja pružaju dodatnu motivaciju i podršku za ostvarenje akademskih ciljeva u odabranom polju.

5
Apliciranje za studentske stipendije u inostranstvu

Apliciranje za studentske stipendije u inostranstvu zahteva temeljno istraživanje, pažljivo sastavljanje aplikacije i demonstraciju izvanrednih akademskih dostignuća i potencijala kako bi se osigurala priznanja i finansijska podrška za ostvarenje obrazovnih ciljeva u internacionalnom okruženju.

6
Rezultati apliciranja za studentske stipendije u inostranstvu

Rezultati apliciranja za studentske stipendije u inostranstvu predstavljaju odraz upornosti, veština i posvećenosti kandidata, otvarajući vrata izvanrednim obrazovnim prilikama i globalnim mogućnostima za finansijski olakšan lični i profesionalni razvoj.

7
Isplata inostranih studentskih stipendija

Isplata inostranih studentskih stipendija - Isplata studentskih stipendija u inostranstvu može biti izuzetno korisna za pokrivanje troškova studiranja i života. Saznajte kako da se nosite sa negativnim, ali i pozitivnim odgovorom.

 

Master studije u inostranstvu

Ako ste završili osnovne studije u Srbiji i razmišljate o upisu master studija u inostranstvu, dobra vest je da je to moguće i da postoji mnogo mogućnosti za vas. Pohađanje master studija u inostranstvu može biti izuzetno korisno za vaš akademski i profesionalni razvoj, pružajući vam šansu da se specijalizujete u određenoj oblasti i steknete međunarodno priznatu diplomu.

Jedna od glavnih prednosti upisa master studija u inostranstvu je mogućnost specijalizacije u određenoj oblasti koja vas zanima na nekim od najopremljenijih fakulteta i katedri. Mnogi univerziteti širom sveta nude bogat izbor master programa, jednogodišnjih i dvogodišnjih, koji se fokusiraju na različite discipline i oblasti specijalizacije, što vam omogućava da se dublje upustite u proučavanje oblasti koja vas posebno interesuje i steknete stručno znanje i veštine koje su tražene na tržištu rada, istražujete i učite u dosta modernijim uslovima, sa mentorima ekstenzivnog istraživačkog i naučnog iskustva, te na taj način nadogradite obrazovanje koje ste stekli u Srbiji.