Prijemni.rs
Maturang

Privatne srednje škole u Beogradu


Kada se spomene srednje obrazovanje, prva stvar koja nam pada na pamet su škole, učitelji, učionice i, naravno, učenici koji marljivo listaju knjige u potrazi za znanjem. U većini slučajeva misli se na državne srednje škole, koje predstavljaju osnovni stub obrazovnog sistema u Srbiji. Međutim, privatne srednje škole su postale sve prisutnije, posebno u urbanim sredinama kao što je Beograd. Ali šta to tačno znači i kakve prednosti i izazove donosi privatno obrazovanje?

Privatno obrazovanje

Privatno obrazovanje je tip školstva koji ne finansira država, već ga finansiraju pojedinci, ustanove ili privatne organizacije. Ove škole imaju veću autonomiju u pogledu nastavnih planova i programa, izbora profesora i drugih pedagoških resursa.

Osim toga, često nude inovativne pristupe učenju i individualizovane programe koji su prilagođeni specifičnim potrebama učenika.

Prednosti privatnih srednjih škola

Velika prednost državnih srednjih škola ogleda se u tome što su besplatne, za razliku od privatnih škola, koje ne samo da koštaju nego su i cifre često dosta velike.

U nastavku ćemo navesti nekoliko odlika privatnih srednjih škola koje opravdavaju svoje cene upisa.

Manja odeljenja

Jedna od najistaknutijih prednosti privatnih škola su manje grupe. Ovo omogućava profesorima da posvete više vremena svakom učeniku, prepoznaju njihove individualne potrebe i razvijaju prilagođene metode nastave.

Pored toga, atmosfera u manjim odeljenjima je dosta mirnija i prijatnija, što dodatno poboljšava uslove za rad.

Specijalizovani programi

Mnoge privatne srednje škole nude specijalizovane programe za umetnost, sport ili nauku. Ovi programi pružaju više od pukog teorijskog znanja; oni nude praksu i dublje razumevanje materije.

Praksa ispred teorije

Iako ovo nije pravilo u 100% slučajeva, privatne srednje škole u svojoj nastavi češće stavljaju veći akcenat na sticanje praktičnih veština za razliku od državnih srednjih škola, što je veoma bitno iskustvo za budući uspeh učenika, kako na fakultetu tako i u karijeri.

Fleksibilnost

Još jedna od prednosti koje privatne srednje škole u Beogradu imaju u odnosu na državne je znatno veća fleksibilnost u pogledu nastave i nastavnih programa.

Privatne srednje škole često imaju mogućnost da prilagode nastavne planove i programe u skladu sa potrebama i talentima svojih učenika. Na primer, ako je škola prepoznala da ima veliki broj talentovanih matematičara, može brže uvesti napredne matematičke kurseve ili čak organizovati posebne seminare i radionice sa stručnjacima iz te oblasti.

Pored toga, dok državne institucije često moraju proći kroz duge i komplikovane birokratske procese da bi implementirale nove tehnologije ili nastavne metode, privatne škole imaju slobodu da brzo usvoje inovacije koje poboljšavaju kvalitet obrazovanja – od upotrebe najnovijih edukativnih softvera i platformi do primene raznih kreativnih savremenih pedagoških metoda.

Koje privatne srednje škole postoje u Beogradu?

Od škola koje su fokusirane na naučne discipline i tehnologiju do onih koje pružaju izvanredne programe u umetnosti, sportu i jezicima, izbor privatnih srednjih škola nije mali.

U nastavku ćemo navesti neke privatne srednje škole koje su dostupne u Beogradu kako bi roditelji i budući srednjoškolci mogli da donesu adekvatnu odluku koja najbolje odgovara njihovim obrazovnim i životnim ambicijama.

Savremena gimnazija

Adresa: Masarikova 5 , Beograd
Telefon: 011 7856 123, 011 7856 120

Savremena gimnazija je obrazovna institucija koja nudi vrhunsko četvorogodišnje školovanje. Osmišljena je tako da učenicima otvori vrata visokog obrazovanja u tehničkim, prirodno-matematičkim i društveno-humanističkim disciplinama, kako na domaćim tako i na međunarodnim fakultetima.

Kao škola čija vizija je orijentisana prema budućnosti, future-ready Savremena gimnazija pruža inovativno i kreativno okruženje koje je izuzetno podsticajno za mlade ljude s težnjom za postizanjem akademskog uspeha.

U dinamičnom svetu koji se neprestano razvija održavanje koraka sa najnovijim trendovima i kontinuirano učenje su ključni. Upravo iz tog razloga Savremena gimnazija se trudi da kombinuje najnovije metodičke pristupe, savremene informacione tehnologije i obimne nastavne materijale kako bi omogućila najefikasnije obrazovanje.

Više o ovoj školi možete videti ovde.

ITHS

Adresa: Savski nasip 7, (Comtrade Technology Center), Beograd
Telefon: 011 7856 123, 011 7856 120

Srednja škola za informacione tehnologije – ITHS prva je privatna srednja škola u Srbiji koja se fokusira na obrazovanje u IT sektoru. Pored specijalizovanog znanja iz informacionih tehnologija, ova škola takođe pruža sveobuhvatno obrazovanje.

Kroz savremene, interaktivne i efikasne metode nastave koje su usklađene sa individualnim sposobnostima i interesovanjima učenika, ITHS obučava srednjoškolce za IT karijere koje su u skladu sa potrebama savremenog društva.

Školu je osnovala Visoka strukovna škola za IT (ITS) u saradnji sa dvema vodećim IT kompanijama u regionu – LINKgroup i Comtrade. Na osnovu svojih dosadašnjih dostignuća i reputacije, osnivači garantuju visok standard obrazovanja i mogućnosti za dalji profesionalni razvoj, uključujući i besplatne studije i poslovne prilike za najtalentovanije.

ITHS prati nastavni plan koji je odobren od Ministarstva prosvete. Pored obaveznih predmeta, u ponudi su i dodatni programi za razvoj profesionalnih veština, uključujući strane jezike i poslovne sposobnosti. Na taj način učenici ITHS-a su spremni ne samo za nastavak školovanja na domaćim i međunarodnim fakultetima već se i odmah mogu zaposliti u određenim stručnim oblastima.

Više o ovoj školi možete videti ovde.

Srednja evropska poslovna škola

Adresa: Obilićev venac 18-20 , Beograd
Telefon: 0655614246

Srednja evropska poslovna škola zvanično je osnovana 2005. godine, u skladu sa odobrenjem Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije. Njen primarni zadatak je da učenicima obezbedi obrazovanje usmereno ka evropskim standardima i načinu razmišljanja.

Nastava se ne odvija samo u standardnim učionicama već i u specijalizovanim kabinetima koji su moderno opremljeni za predavanja iz oblasti kao što su informatika, računovodstvo, ekonomija, finansije, strani jezici i informacioni sistemi. Škola raspolaže i obimnom bibliotekom, koja u svojoj ponudi ima širok spektar književnih dela. Uz to, svakom učeniku je na raspolaganju adekvatna garderoba za specijalne događaje poput priredbi, predstava i školskih svečanosti, kao i kutija za čuvanje školskog materijala, udžbenika i drugih potrepština.

Institucija je namenjena učenicima koji žele ili da se neposredno uključe u radne procese po završetku školovanja ili da se adekvatno pripreme za dalje akademsko usavršavanje na fakultetima ili višim obrazovnim institucijama.

Više o ovoj školi možete videti ovde.

International School

Adresa: Šumatovačka 45 , Beograd
Telefon: 011 4011 220, 011 7856 120

Osmišljen kao podsticajno okruženje za učenje, International School predstavlja izvor inspiracije za mlade sa velikim ambicijama i akademskim ciljevima. U doba brzih promena i evolucija ključno je održavati tempo sa savremenim trendovima i kontinuirano se uspinjati na stazi obrazovanja. Iz tog razloga International School se trudi da spoji najnovije globalne pedagoške prakse i tehnologiju sa svojim obrazovnim programom.

Učenici International Schoola uživaju prednost obrazovanja u srži urbanog okruženja, u prostoru opremljenom najnovijom tehnologijom za učenje, uključujući i interaktivne table. S obzirom na to da poseduje prostrane sale za nastavu, amfiteatar, centar za učenje, dobro opremljenu biblioteku, školski restoran i prostorije za opuštanje, škola nudi stimulativno okruženje za celodnevni angažman učenika.

Iskustvo obrazovanja u International Schoolu je dinamična avantura koja obuhvata istraživanje, socijalizaciju i zabavu. Učenici ovde stiču znanje ne iz osećaja obaveze već iz želje za učenjem.

Više o ovoj školi možete videti ovde.

Ostale privatne srednje škole u Beogradu

Srednja stručna škola za ugostiteljstvo, turizam i ekonomiju UTE

Prva privatna ugostiteljsko-turistička škola