Prijemni.rs
Maturang

Studentske menze


Kao studentu, nisu ti nepoznati izazovi kombinovanja obaveza prema nastavi, vannastavnih aktivnosti i društvenog života. Usred svega toga, jedna stvar koja se često previđa jeste značaj zdrave i odgovarajuće ishrane. Studentske menze su ključne jer obezbeđuju studentima pristup zdravoj i kuvanoj hrani po pristupačnim cenama, što ih čini neizostavnim elementom studentskog života.

Šta su studentske menze i kako funkcionišu

Menze, koje se takođe nazivaju studentskim restoranima, kafeterijama ili kantinama, predstavljaju prostrane objekte za služenje hrane u studentskim domovima. Te prostorije za obedovanje su primarne za ishranu studenata koji žive u studentskim domovima, pružajući im veliku raznovrsnost obroka u različito vreme tokom dana. A, kao bonus, ne morate brinuti o kuvanju i pranju sudova nakon toga.

Saznajte više o menzama u sledećim studentskim gradovima:

Studentske menze su mnogo više od pukog mesta gde dolazite na sva tri obroka. Mnogim studentima su menze mesta za okupljanje, koja pružaju osećaj pripadanja zajednici. Nude predah od strogih zahteva akademskih obaveza i pružaju mogućnost da se opustiš i okrepiš. Jesti sa prijateljima i vršnjacima doprinosi zdravijem načinu života i jača osećaj drugarstva.

Prednosti korišćenja menze

Pogodnost

Menze se obično nalaze unutar studentskog doma, što ih čini lako dostupnim studentima. One omogućavaju studentima da brzo i lako dobiju obrok, posebno tokom dana kada imaju puno obaveza.

Povoljan odnos cene i kvaliteta

Ishrana u menzi može biti vrlo povoljna, uzimajući u obzir odnos cene i kvaliteta hrane, posebno za studente koji žive u studentskim domovima i koji su se tu pretplatili na ishranu. Pretplatom na obroke u menzi unapred studenti mogu uštedeti u poređenju sa troškovima ishrane ako jedu u restoranu ili sami spremaju svoje obroke.

Mogućnost druženja

Menza je sjajno mesto za nova poznanstva i druženje s prijateljima. Obedujući zajedno, studenti imaju priliku da se druže i stvore nove kontakte, što čini važan segment života u studentskom domu.

Zdrava ponuda

Mnoge menze nude raznovrsne zdrave obroke, uključujući vegetarijanski meni, kako bi odgovorile na različite potrebe i preferencije u ishrani. To je posebno pogodno za studente koji nastoje da održavaju zdrav stil života ili moraju da se pridržavaju posebnog dijetetskog režima.

Ušteda vremena

Eliminišući neophodnost nabavke namirnica, kuvanja i raspremanja, studenti mogu uštedeti dosta vremena i fokusirati se na druge aktivnosti.

Kako izgleda odlazak u studentsku menzu

Oni koji nisu bili u studentskoj menzi možda na početku strahuju od tog iskustva. Međutim, uz nekoliko korisnih saveta i strategija, čovek se lako može snaći u tom prostoru. Na početku je najvažnije da se upoznate sa procedurom koja važi u menzi, uključujući i način serviranja hrane, i pravilom da se skloni prljavo posuđe. Tokom prve posete odvojite vreme da to proučite i slobodno pitajte druge studente za pomoć, a možda ćete tako upoznati i nove prijatelje.

Većina menzi pri ulazu ima automate gde studenti mogu da uplate novac na karticu kako bi obezbedili sebi obroke. Sa spremnom karticom i žetonom za escajg, potrebno je stati u red. U zavisnosti od vremena u koje stignete u menzu, možda ćete morati da sačekate nekoliko minuta u redu. Kada stignete na red, uočićete da su tanjiri sa hranom raspoređeni duž linije za samoposluživanje, gde uzimate svoj poslužavnik, odaberete jelo koje želite i dalje se krećete u redu.

Kako se pomerate u redu, približićete se osoblju koje se nalazi uz kompjuter sa ugrađenim uređajem za očitavanje kartica. Neophodno je da pokažete i karticu za kantinu i žeton, koji ćete dobiti natrag kada završite sa obrokom. Kada se obrok evidentira, dobijate escajg. Posle toga izaberete mesto gde ćete sesti i uživati u obroku.

Nakon što završe obrok, od studenata se očekuje da počiste za sobom tako što će odložiti otpatke i vratiti posuđe i pribor na za to predviđena mesta.

Jelovnik studentske menze

Veoma je korisno znati da sve menze imaju dnevni meni redovno istaknut na oglasnoj tabli. Dok razmatrate meni, važno je imati na umu da je on obično podeljen na periode u kojima se konkretan obrok služi. To znači da možda sva navedena jela ipak neće biti u ponudi ako dođete kasnije. Obično je ponuđeno nekoliko jela. Važno je zapamtiti da pri kraju radnog vremena menze, izbor jela može biti sužen, posebno u manjim menzama.

Ko ima pravo da koristi menzu

Svi studenti upisani na visokoškolske ustanove u Srbiji tokom tekuće školske godine imaju prava na obroke u studentskim restoranima. Studenti upisani na budžet republike Srbije imaju prava na umanjene cene, dok oni koji imaju status samofinansirajućih studenata takođe mogu koristiti uslugu ishrane po ekonomskim cenama.

Posebno pravilo koje je važno znati jeste da studenti prvog, drugog ili trećeg stepena, sa srpskim državljanstvom, koji studiraju u istom gradu gde imaju prijavljeno prebivalište, imaju pravo na jedan obrok dnevno u studentskoj menzi – ručak. Cena obroka zavisi od toga da li ste na budžetu ili na samofinansiranju.

Studenti sa srpskim državljanstvom koji su na studijama prvog, drugog ili trećeg stepena i žive van mesta svog prebivališta imaju pravo na sva tri obroka dnevno – doručak, ručak i večeru u menzi. Cena obroka takođe zavisi od budžetskog statusa.

Strani državljani koji studiraju u Srbiji mogu ostvariti pravo na korišćenje studentske menze, o čemu se dodatno mogu informisati na sajtu fakulteta koji pohađaju ili odlaskom do studentske službe.

Da li možete jesti u studentskoj menzi ako nemate karticu

Svaki korisnik menze može povesti jednu osobu po obroku dnevno, pod uslovom da ta osoba ima kod sebe žeton za escajg. Pratite isti protokol, s tim što će vaš obrok biti plaćen preko kartice osobe sa kojom ste došli, i ne zaboravite da preuzmete žeton nakon završenog obroka.