Prijemni.rs
Maturang

Kako odabrati fakultet


Iako fakultet prvenstveno biramo kroz perspektivu budućih karijernih uspeha, u ovaj proces je ipak potrebno uključiti i mnoge druge aspekte. Konačna odluka o odabiru fakulteta je svakako na vama, ali mi vam možemo dati neke smernice i predstaviti ključne faktore koje treba uzeti u obzir, pa vi sami možete proceniti šta vam je bitno, a šta ne.

Odradite test profesionalne orijentacije

Ako niste sigurni koji karijerni put da izaberete, polaganje testa za profesionalnu orijentaciju može biti dragoceno sredstvo koje će vam pomoći da donesete informisanu odluku. Test je dizajniran tako da proceni vaše interese, snage, vrednosti i lične osobine kako bi se utvrdilo koje profesije bi vam mogle odgovarati. Test uključuje različite aktivnosti, kao što su samoprocena i testovi ličnosti, kao i vežbe situacionog rasuđivanja.

Polaganjem ovog testa dobićete uvid u to koje profesije su u skladu sa vašim veštinama i interesovanjima i moći ćete da identifikujete oblasti za profesionalni rast i razvoj. Na kraju, cilj testa je da vam pomogne da pronađete profesiju koja će vas ispuniti, tako da možete izgraditi uspešnu karijeru.

Napravite spisak fakulteta

Kreiranje liste potencijalnih fakulteta koje želite da upišete je važan korak u procesu odabira budućih studija. Neophodno je identifikovati fakultete koji su u skladu sa vašim akademskim, finansijskim i ličnim ciljevima. Pravljenje liste će vam pomoći da budete organizovani i sistematični, tako da se možete fokusirati na fakultete koji vam najviše odgovaraju.

Sužavanjem opcija možete bolje upravljati svojim vremenom i resursima i tako povećati šanse da upišete željeni fakultet. Štaviše, proces kreiranja liste potencijalnih izbora je prilika da razmislite o svojim težnjama i može vam pomoći da bolje razumete šta želite od svog iskustva na fakultetu. 

Dakle, veoma je bitno da na samom početku napravite spisak svih fakulteta. Potom sa tog spiska izbacite one fakultete koji, po vašem mišljenju, ne dolaze u obzir. Tako ćete suziti broj opcija, što će vas dovesti bliže pronalasku opcije koju smatrate idealnom. Bitno je da se vaša lista opcija smanji nakon svakog koraka koji budemo predložili kako bi vaš spisak na kraju bio što manji i jednostavniji.

Koji su sve fakulteti akreditovani

Recimo da ste napravili spisak fakulteta koji predstavljaju moguće opcije. Sada je na redu da proverite koji od njih su akreditovani. Akreditacija je bitan faktor kvaliteta jednog fakulteta s obzirom na to da osigurava da institucija ispunjava određene akademske standarde i da ima legitiman obrazovni program. To je dobrovoljan proces koji zahteva da se fakultet podvrgne rigoroznim evaluacijama od strane nezavisne agencije za akreditaciju.

Akreditovani fakultet je temeljno procenjen na osnovu različitih faktora kao što su:

  • kvalifikacije fakulteta;
  • akademski resursi;
  • ​studentske službe;
  • nastavni planovi i programi.

To garantuje da diploma ili sertifikat koji steknete na tom fakultetu ima vrednost i da ga poslodavci i druge obrazovne institucije priznaju. Zbog toga je neophodno istražiti i potvrditi status akreditacije fakulteta kako biste doneli informisanu odluku i osigurali da vaše obrazovanje ispunjava najviše standarde.

Vaši prethodni akademski uspesi

Kada birate fakultet, važno je uzeti u obzir vaše prethodne školske rezultate jer oni mogu imati značajan uticaj na vaš budući akademski uspeh. Vaše ocene, rezultati testova i ukupni učinak u srednjoj školi mogu pružiti uvid u vaše prednosti i slabosti i pomoći vam da odredite koji bi fakulteti ili univerziteti najviše odgovarali vašim akademskim sposobnostima i ciljevima.

Uzimajući u obzir svoje prethodne školske rezultate, možete doneti informisanu odluku o tome na koje fakultete ćete se prijaviti i tako povećati šanse da budete primljeni u školu u kojoj ćete najbolje ostvariti svoj akademski potencijal.

Buduća profesija

Iako je opštepoznato da je odabir buduće profesije prvi kriterijum koji mnogi brucoši uzimaju u obzir prilikom izbora fakulteta, ovaj aspekt nikada ne može biti prenaglašen. I dalje mnogi studenti biraju fakultete za koje znaju da će ih lako završiti kako bi što pre dobili diplomu ili kako bi njihovi roditelji bili zadovoljni, a na kraju se ili bave nečim kompletno nevezanim za studije ili čekaju posao na birou (naravno, pod uslovom da uopšte diplomiraju).

Pre nego što odaberete fakultet, zapitajte se: Šta mogu raditi sa veštinama i znanjem koje će mi ovaj fakultet omogućiti? Da li je oblast koju nameravam da izučavam perspektivna? Da li znam nabrojati barem nekoliko zanimanja za koja znam da će biti posla nakon završenog fakulteta?

Isto je bitno znati da li određeni fakulteti imaju opcije nastavka studija. Da li biste hteli da završite master ili doktorske studije ili vam je prioritet da krenete da radite što pre?

Iako je fakultet delom tu da zadovolji neke naše potrebe, naša je dužnost da studiranje iskoristimo na najbolji način kako bismo kasnije bili u stanju da zadovoljimo potrebe društva. Razmišljanje pre svega o budućoj profesiji prilikom odabira fakulteta pomoći će vam da mudro uložite u svoje obrazovanje i da obezbedite sebi dugoročan uspeh.

Studentski život

Prilikom odabira fakulteta studentski život je jedan od ključnih faktora koje treba uzeti u obzir jer u velikoj meri utiče na kompletno iskustvo studiranja. To uključuje sve aspekte života studentskog života, kao što su društvene i vannastavne aktivnosti, događaji, sport, klubovi i organizacije – dakle, celokupan kulturni život.

Studentski život neće podrazumevati samo sedenje za radnim stolom u sobi/čitaonici i učenje gradiva za ispite i kolokvijume. Iako se prilikom odabira fakulteta često zanemaruju, aspekti kao što su vannastavne aktivnosti i društveni život igraju ključnu ulogu u kvalitetu obrazovanja i čak mogu pružiti dugoročne koristi. Učešće u vannastavnim aktivnostima studentima može pomoći da prošire znanje i steknu neke praktične veštine, dok im jednako korisno možete biti i stvaranje dugoročnih veza sa kolegama studentima.

Da biste saznali više o studentskom životu na nekom fakultetu, najbolje je da porazgovarate sa ljudima koji su diplomirali ili trenutno studiraju na fakultetima koji vas zanimaju. Oni mogu da vam daju najbolje savete o tome koje su vam opcije pre fakulteta, tokom studiranja i nakon njega i da vam pruže realističan prikaz celokupnog studentskog života.

Isto tako, ne bi bilo loše lično posetiti fakultete i proveriti kako atmosfera utiče na vas. Tamo ćete provoditi veći deo svog narednog perioda života, tako da je poželjno da se što bolje upoznate sa sredinom u kojoj ćete nastaviti svoj akademski put.

Živahan i zanimljiv studentski život može pružiti studentima priliku da razvijaju dragocene veštine, upoznaju nove ljude i stvaraju brojne uspomene. Stoga, kada birate fakultet, ključno je istražiti i proceniti različite opcije studentskog života kako biste bili sigurni da je sve to u skladu sa vašim interesima, ciljevima i vrednostima.

Lokacija fakulteta i smeštaj

Ukoliko ste do sada živeli u manjim gradovima ili mestima, velika je verovatnoća da ste do osnovne i srednje škole putovali relativno kratko. Ako ste odlučili da nastavite svoje obrazovanje u nekom većem gradu, postoji velika mogućnost da nećete zadržati takvu privilegiju. Iako je putovati do fakulteta sat vremena, ponekad čak i nekoliko sati, realnost mnogih studenata, to ne treba biti presudan kriterijum prilikom odabira fakulteta. Ipak, ako ste sve uzeli u obzir i još uvek se dvoumite, setite se koliko biste vremena uštedeli kada biste odabrali fakultet koji se nalazi blizu adekvatnog smeštaja.

Lokacija fakulteta i smeštaj su neki od ključnih faktora koje treba uzeti u obzir pri izboru fakulteta jer mogu značajno uticati na celokupno iskustvo studiranja. Lokacija fakulteta može uticati na troškove prevoza, kao i na mogućnost odabira smeštaja, koji je važan za udobnost vašeg studentskog života.

Studenti mogu izabrati da žive u studentskom domu ili da putuju od kuće, a svaka opcija ima svoje prednosti i mane. Život u studentskom domu pruža osećaj zajedništva i lak pristup resursima, dok život van njega nudi više nezavisnosti i fleksibilnosti. Putovanje od kuće može biti isplativo, ali isto tako može ograničiti vaše učešće u aktivnostima koje su dostupne u domovima. Stoga, kada birate fakultet, ključno je dobro istražiti lokacije i proceniti opcije smeštaja kako biste bili sigurni da odgovaraju vašim preferencijama i potrebama.

Većina studentskih domova u Beogradu je blizu određenih fakulteta, što bi vam rešilo ogromne probleme ukoliko se odlučite da svoje akademske poduhvate nastavite u srpskoj prestonici.

Pored studentskih domova, bitno je obratiti pažnju i na studentske menze. Mnogi domovi imaju menze i restorane u svom sastavu, a ima i nekih koji su malo udaljeniji od samog doma.

Troškovi studiranja

Ukoliko ste se definitivno odlučili za državne fakultete i samofinansiranje ne dolazi u obzir, možda vam ovaj deo neće biti preterano koristan. Međutim, iako su neki fakulteti „besplatni”, to ne znači da studiranje neće snositi određene troškove. Bitno je unapred što preciznije predvideti sve moguće troškove na koje možete naići, pogotovo ako su vaše finansijske mogućnosti ograničene.

Troškovi su još jedan veoma važan faktor koji treba uzeti u obzir pri izboru fakulteta, bilo da je reč o državnoj ili privatnoj instituciji. Iako državni fakulteti nude besplatno obrazovanje, i tu postoje neizbežni troškovi koje treba uzeti u obzir, kao što su udžbenici, stanovanje, prevoz i obroci. Pored toga, neki državni fakulteti mogu imati ograničene resurse, što može uticati na kvalitet obrazovanja i dostupnost određenih programa.

Privatni fakulteti obično imaju veće troškove školarine, ali, sa druge strane, mogu ponuditi više stipendija i mogućnosti za finansijsku pomoć. Prilikom odabira fakulteta od suštinskog je značaja istražiti i proceniti ukupne troškove pohađanja te institucije, uključujući sve dodatne troškove, kao i dostupnost finansijske pomoći i stipendija. Zbog toga je prilikom donošenja ove odluke ključno da se uravnoteže troškovi pohađanja sa potencijalnim povratom ulaganja i da se proceni dostupnost određene ustanove.

Odabir fakulteta je lična stvar

Izbor fakulteta je ključna odluka u životu svakog pojedinca, koja zahteva pažljivo razmatranje različitih faktora. Kada birate fakultet, od suštinskog je značaja da detaljno razmotrite akademske programe, mogućnosti studentskog života, status akreditacije, lokaciju i troškove kako biste bili sigurni da je sve u skladu sa vašim obrazovnim i karijernim ciljevima. Takođe, važno je uravnotežiti dostupnost pohađanja institucije sa potencijalnim povratom ulaganja i dostupnošću finansijske pomoći i stipendija.

Iako je prilikom donošenja ovako teških odluka pomoć porodice ili drugih bliskih ljudi uvek dobrodošla, veoma je bitno da kroz celokupan proces prođete i sami, i to temeljno, jer ste vi onaj ko studira i na čiji život će ova odluka imati najviše uticaja. Neophodno je da kroz svaki korak prođete iz perspektive sopstvenih potreba i prioriteta i imajući uvidu čime želite da se bavite u budućnosti.