Preuzmi Maturang aplikaciju
   
  • Olivera Popović - suosnivačica i zamenica direktorke PSTech d.o.o.


Olivera Popović - suosnivačica i zamenica direktorke PSTech d.o.o.

Olivera Popović je rođena u Beogradu gde se i školovala. Završila je Prirodno-matematički fakultet, odsek matematika. Udata je i majka je blizanaca Nemanje i Uroša. Karijeru je započela i razvijala u Informatici d.o.o. odakle je izašla 1995. godine kada je uplovila u privatne vode. Suosnivačica je firme PSTech d.o.o. koja se bavi razvojem softvera. Od osnivanja, članica je Udruženju poslovnih žena Srbije gde je aktivana učesnica, a i kreatorka mnogih akcija, dešavanja, projekata. Takođe, koordinira i radom Ženskog biznis kluba.

Šta ste studirali?

Diplomirala sam matematiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Studije matematike su me pripremile za borbu sa svim izazovima na koje sam nailazila u karijeri: logičko razmišljanje, prilazak kreiranju rešenja ili rešavanju problema na sistematičan i analitičan način, takmičarski duh, zadovoljstvo po razrešenju problema.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Pošto sam tačno znala kakvu karijeru želim, bilo mi je potrebno prilično upornosti i napora da dobijem prvi posao. U to vreme računarske tehnologije u poslovnoj primeni bile su u začetku u Srbiji i ja sam od prvog zaposlenja do danas prošla kroz većinu profesija u IT biznisu: od programera preko administratora baza podataka, softver specijaliste, tehničke podrške, kako softverske, tako i u prodajnom procesu, prodaje, školovanja u IT sektoru do osnivačice firme i menadžerke.


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Najvažnije osobine koje treba da ima su pre svega otvorenost, marljivost i spremnost da se usavršavaju. Posvećenost poslu je nešto što naročito cenim, posebno kod mladih koleginica i kolega i uvek ističem kao prednost.


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Najbitnije je da radite na sebi bilo da usavršite neke od veština koje su vam potrebne da biste dobro obavljali vaš svakodnevni posao, bilo da je to nešto čemu težite i želite da se bavite kada vam se za to ukaže prilika. Edukujem se kroz seminare, literaturu, i sve više korišćenjem interneta. Takođe, sastanci Udruženja poslovnih žena pružaju mogućnost da se edukujemo brzo i kvalitetno.

Od veština koje poslednjih godina usavršavam je veština savremenog menadžmenta. Od veština i osobina koje naročito negujem je veština komunikacije, jer je stepen razvijenosti tehnologija danas dala svima nama neviđene mogućnosti koje želim da iskoristim, podjednako za razvijanje poslovanja i filantropiju.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

"Svakome je potreban mentor" - Dejvid Klaterbak; "Ženski put ka uspehu" - autorka Nensi Bankroft; "Koju igru igraš" - Erik Bern


2010. godina