Preuzmi Maturang aplikaciju
   
  • Ilija Studen - programer, partner u softverskoj firmi "A51 doo"


Ilija Studen - programer, partner u softverskoj firmi

Ilija Studen, partner u A51 doo, mladoj softverskoj firmi iz Novog Sada, originalni autor activeCollaba, web aplikacije koja pomaže timovima da lakše izlaze na kraj sa projektima na kojima rade.

Šta ste studirali?

Studirao sam Mehatroniku na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Studije sam napustio nakon druge godine, kada je moj dotadašnji hobi (programiranje i web) počeo da mi donosi mesečna primanja na koja sam mogao da se oslonim, a koja su bila dovoljna da se u potpunosti osamostalim.

Čovek se brzo navikne na nezavisnost koju plata pruža. Kada tome dodam da sam radio ono što volim, studije jednostavno nisu imale nikakve šanse.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Značaj studiranja u mom slučaju su bili prijatelji koje sam stekao, a sa kojima ću kasnije početi da radim. Na ostatak studija gledam kao na jedno lepo i zanimljivo iskustvo, ali bez većeg uticaja na ono čime se danas bavim i način na koji to radim.

Ne želim ovim da umanjim vrednost studija i studiranja uopšte, ali ipak treba imati izvesnu rezervu prema zabludi naših roditelja da će sve doći na svoje kada diplomiramo. Previše mojih prijatelja je i danas u potrazi za poslom u struci iako imaju diplome i volju za rad. S druge strane, meni kao osobi koja s vremena na vreme zapošljava nove ljude, diploma je jedan od znakova da je osoba u stanju da završi ono što je započela. To je samo po sebi veliki plus, ali ne i razlog da nekog zaposlimo - postoji niz drugih stvari koje gledamo.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

U početku sam radio na web aplikacijama i sajtovima za firme i pojedince iz inostranstva. Prvi posao mi je bila web aplikacija za jednog stranca koji me je našao preko ličnog projekta (modul za popularan open source CMS koji sam napravio sebi, a onda i ponudio besplatno ostatku zajednice koja je taj CMS koristila). Njemu se sam modul i izvedba svideo, pa je predložio da mu napravim nešto slično, ali skrojeno njegovim potrebama.


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Profil osobe koji tražimo su mladi programeri koji već imaju neko iskustvo ili su sveži iz škole, ali imaju potencijal da postanu jako dobri. Uskoro ćemo preći u osetno veći prostor koji će nam dati prostora za rast, kako u broju zaposlenih tako i u uslovima koje možemo da im pružimo što se rada i usavršavanja tiče.

Kada pokušam da zamislim A51 u bližoj budućnosti, i dalje vidim dosta mladih ljudi koji rade na razvoju softvera u opuštenoj i drugarskoj atmosferi. Definitivno ne vidim odela, dress code i strogi nine to five režim.


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

U zadnje vreme ne mogu reći da previše sistematski radim na svojim profesionalnim veštinama u smislu učestvovanja na treninzima, seminarima, konferencijama i slično, ali radim ono što sam oduvek radio - pratim dešavanja na polju kojim se bavim, s vremena na vreme pročitam knjigu koja mi se učini zanimljivom, slušam šta naši potencijalni i postojeći korisnici predlažu i traže...


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

Ima baš dosta knjiga koje bih preporučio: "Plain Talk", "The Goal", "Influence", "How to Win Friends and Influence People", "The Toyota Way", "Peopleware", "Egonomics"...

Ni jedna od njih nije strogo programerska, čak većina nema nikakve veze sa programiranjem i programerima, ali to i jeste poenta - pogledati stvari iz nekog malo drugačijeg ugla.


2010. godina