Prijemni.rs
Maturang
  • Siniša Rudan - vlasnik i osnivač Magic Wand Solutions studija, urednik u stručnom IT časopisu InfoM


Siniša Rudan - vlasnik i osnivač Magic Wand Solutions studija, urednik u stručnom IT časopisu InfoM

Siniša Rudan je vlasnik i osnivač Magic Wand Solutions studija i urednik u stručnom IT časopisu InfoM. Bio je gostujući predavač na Fakultetu primenjenih umetnosti iz oblasti veb dizajna, multimedije i Internet programiranja. Računarima se posvetio od 11 godine. Bio je član žirija u Simensovom multimedijalnom konkursu "Join Multimedia", kao i saradnik u Centru za istraživanje i obrazovanje RTS. Učestovao je u projetkima za Habitat pri Ujedinjenim nacijama, radio je na razvoju informacionih sistema za Mašinski fakultet, kao i na višekorisničkim multimedijalnim servisima za internacionalnu socijalnu mrežu. Sarađivao je i sa Studentskim kulturnim centrom (SKC) i Bitefom.

Šta ste studirali?

Zvanje MSc dipl. ing. računarske tehnike i informatike sam stekao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Većinu onoga što koristim, naučio sam van studija ili su studije bile obnova već naučenog, što nije raritet u IT svetu. Ipak, fakultet me je naučio da učim i da rešavam probleme, kao i da postoje mnogo teže stvari nego voditi posao.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Prvi posao je posao na sebi! Mnogi greše tražeći posao van sebe, na silu, umesto radeći na sebi. Ja sam ga obezbedio mnogo pre nego sam ga tražio. Godinama sam programirao istražujući, stvarao svoj juniorski CV, jačao ga radionicama, takmičenjima i nakon svega toga sam prihvatio IT posao koji NIJE bio plaćen, ali mi je nudio ulazak u veb programiranje, potpuno novi svet koji me danas hrani u svim mogućim značenjima. Nadalje su uspešan rad i umrežavnje s ljudima u struci doneli komercijalne projekte kroz preporuke. Nastavio sam da se bavim istraživačkim radom i time jačao CV horizontalno, a ne samo vertikalno. Moj uspeh se zasniva na izboru strategijskog, umesto taktičkog pristupa razvoju karijere!


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Upravo sada tražimo Flex developer-e. Takođe, dobri crtači će nam trebati u bliskoj budućnosti. Mi kreiramo multimedijalna rešenja, kampanje na socijalnim mrežama, pored informacionih sistema, tako da angažujemo veoma širok spektar profila: programere, dizajnere, video i audio kreativce. Sada, s akcentom na razvoj naših ličnih projekata, pojaviće se i potrebe za menadžerskim profilima i stručnjacima za finansije.


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Usavršavam onu veštinu ili korigujem onu osobinu koja mi je najslabija tačka. Lanac puca zbog najslabije karike, tako i na personalnom planu, najnerazvijena veština se razvija dok neka druga ne zaostane za ostalima, dakle dinamički pristup, potkrepljen introspekcijom i slušanjem drugih. Usavršavam se seminarima, radionicama, i sistematskim iščešljavanjem onlajn materijala. Fakultet mi nije obezbedio menadžerske veštine, te je to dugo bila tema mog usavršavanja.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

U mojoj oblasti, knjigu koju danas preporučim, za nekoliko godina je zastarela. Zato ću umesto „šta", preporučiti „kako": pratite blogove poput techcrunch.com i www.zdnet.com u potrazi za inovacijama, potom razmišljajte kako to da iskoristite u onome čime se bavite, zatim proverite kroz tutorijale (uputstva) i tek na kraju izabrano sistematizujte kroz knjige. Pratite www.ted.com, bez obzira na struku.


2023. godina