Preuzmi Maturang aplikaciju
   
  • Duša Adamič - Vidanović - ETF ekspert, direktor Europrotocol-a - Evropske škole protokola


Duša Adamič - Vidanović - ETF ekspert, direktor Europrotocol-a - Evropske škole protokola

Diplomirala je međunarodno pravo na Pravnom fakultetu u Ljubljani, a zvanje magistra diplomatije stekla je na švajcarskoj diplomatskoj akademiji Mediterranean Academy of Diplomatic Studies, na Malti. Njenoj ekspertizi u oblasti diplomatije doprineo je višegodišnji rad u Ministarstvu inostranih poslova Slovenije. Neposredno pre osnivanja Evropske škole protokola obavljala je funkciju Business Development Menadžera u "AX Holding" na Malti. Redovno predaje u Briselu, Londonu, Ljubljani i Beogradu. Autor je brojnih članaka objavljenih u poslovnoj literaturi. Redovan je gost u medijima na temu trendova savremene poslovne komunikacije, veština pregovaranja, kao i poslovnog i diplomatskog protokola. Savetnik je poznatim i slavnim ličnostima, kao i članovima kraljevskih porodica. Ekspert je European Training Foundation - ETF-a.

Šta ste studirali?

Diplomirala sam međunarodno pravo na Pravnom fakultetu u Ljubljani u Sloveniji. Zvanje magistra stekla sam na švajcarskoj diplomatskoj akademiji Mediterranean Academy of Diplomatic Studies, na Malti.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Bila sam dobar student i moram reći da su mi studije dale dobru osnovu za dalju karijeru. Znanje je kumulativno i potrebno ga je dopunjavati celog života.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Profesionalnu karijeru započinjem u Ministarstvu inostranih poslova Slovenije gde sam radila na pripremi Slovenije za ulazak u EU.


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

To moraju biti vredne osobe spremne da se suoče sa svakim izazovom. Obavezno aktivno znanje dva i više svetskih jezika je postao normativ u današnjem svetu biznisa. I, naravno, spremnost i želja da se stalno uči i napreduje.


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Pokušavam da stalno čitam i pratim savremene tokove. To više i nije tako teško uz sve oblike medija koji nam stoje na raspolaganju, a tu pre svega mislim na Internet. Trudim se da učestvujem na seminarima i konferencijama u zemlji i inostranstvu, a koji se tiču mog posla, kao i da komuniciram sa poslovnim ljudima iz raznih sfera. Od neophodnih znanja i veština koje bi trebalo negovati istakla bih komunikacione veštine, kao i konstantno učenje i usavršavanje svetskih jezika i to, pre svega, engleskog jezika. Odlično znanje ovog jezika otvoriće vam vrata za koja ste uvek mislili da će ostati zatvorena.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.


2011. godina